ППОМОЩ ЗА ORCAD
-
JICA
ППОМОЩ ЗА ORCAD
Незнам дали темата е за тук, но имам проблем които е следния
Cannot load an english netlist on top of a metric board or template.
Please convert.
Или аз съм тъп или ORCAD е по-сложен от колкото си мисля
Cannot load an english netlist on top of a metric board or template.
Please convert.
Или аз съм тъп или ORCAD е по-сложен от колкото си мисля
- Kiril Kirilov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
english-metric
Изгенерирал си нетлист в инчова система и се опитваш да го импортираш върху платка в метрична система. Трябва да настроиш и 2-те подпрограми в еднаква метрична система...
-
JICA
-
JICA
-
JICA
-
Goro
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Orcad
Големите програми като "Orcad" са задължителни за професионлни платки, но само затрудняват при любителска платка. Освен ако не сте много навътре в "Orcad", но от въпроса личи че не е така. Затова ползвайте си "sprint lauout". Качеството на платката няма да е по-лошо.
http://www.qrz.ru/shareware/files.phtml?group=28&st=20
http://cxem.net/programs.php
-
Tisho
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Re: Orcad
Оркад винаги е била дървена програма...Goro написа:Големите програми като "Orcad" са задължителни за професионлни платки, но само затрудняват при любителска платка. Освен ако не сте много навътре в "Orcad", но от въпроса личи че не е така. Затова ползвайте си "sprint lauout". Качеството на платката няма да е по-лошо.
Поне според мен. Протел си е далеч по добро нещо в много отношения.
Макар че версийте след 2.8 ги направиха големи шарении и много тежки...
Особенно DXP, който работи с DXP да има в предвид че има навик да си губи полигоните при отваряне на платката с друго DXP а не на същия компютър...
- Fenkiller
- има сериозен опит

- Обратна връзка:
Макар да не съм много съгласен с мнението за Orcad (той е доста добър особено опцията му smart route е супер за до dual layer и много компоненти (цифрови схеми с шини данни и адреси) за автоматично опровождаване - става много бързо и почти без грешка и останали неопроводени дири.Разбира се че е леко тромав ако не правиш цял проект и не му ползваш схемаджийницата.
Точно за такива случаи препоръчвам да се използва Cadstar но не тези нови версии на Zuken за Windows ,а последната досовска версия Cadstar PCB MK 7.6 на Racall-Redac Systems. Независимо че е досовска програма върви и под ХР дори само в някои случаи могат да се получат проблеми с мишката но е въпрос на драйвер.Според мен това е най добрия софтуер за РС писан някога.На някои може да им се струва дървен и без много цветни картинки но функционалността е супер а за бързодействие да не говорим. Същевременно барабар с библиотеките леко архивиран се събира на 1 дискета.Формата на файловете се поддържа от всички платкаджийници в страната. Спокойно импортва нетлистове от Orcad например.Освен това върви на всеки 16 битов компютър с малко рамец и това въобще не му пречи.
В момента нямам идея от къде може да го изтеглите тъй като е един вид архивна програма но ако на някой му затрябва да пише ще му го пусна по пощата.
Поправка има го в www.data.bg
Точно за такива случаи препоръчвам да се използва Cadstar но не тези нови версии на Zuken за Windows ,а последната досовска версия Cadstar PCB MK 7.6 на Racall-Redac Systems. Независимо че е досовска програма върви и под ХР дори само в някои случаи могат да се получат проблеми с мишката но е въпрос на драйвер.Според мен това е най добрия софтуер за РС писан някога.На някои може да им се струва дървен и без много цветни картинки но функционалността е супер а за бързодействие да не говорим. Същевременно барабар с библиотеките леко архивиран се събира на 1 дискета.Формата на файловете се поддържа от всички платкаджийници в страната. Спокойно импортва нетлистове от Orcad например.Освен това върви на всеки 16 битов компютър с малко рамец и това въобще не му пречи.
В момента нямам идея от къде може да го изтеглите тъй като е един вид архивна програма но ако на някой му затрябва да пише ще му го пусна по пощата.
Поправка има го в www.data.bg
Kill with power! DIY ! DIY ! DIY !
-
Goro
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
платки
Мнение като това на Fenkiller е изключително ценно. Полезно ще бъде да се чуят и други подобни мнения, базирани на собствен опит с плюсове и минуси. И къде е смислено да се ползва или не дадена програма. Обикновено човек свиква с една програма и не иска да ползва друга. Въпроса е с коя да се свикне, съобразно задачите които трябва да изпълнява.
- Kiril Kirilov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
OrCAD 386
OrCAD 386 беше последната досовска версия и беше адски бърза и добре организирана. Макар да не беше интегрирана истински имаше някаква среда с бутони и конфигурационни файлове, които вършеха работа след малко игра с настройките. Експортваше идеално в PS и EPS формати и после след подредба с Corel Draw ги носех на линотроника, че фотоплотерите бяха неоправдано скъпи за малки серии 
Обаче загубихме последното читаво копие на OrCAD 386
Ако някой има да помага ...
Обаче загубихме последното читаво копие на OrCAD 386
-
Tisho
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Re: ППОМОЩ ЗА ORCAD
По принцип работя с Протел.
Имам доста схеми и платки направени с него.
В всички пладкажийници работят и с протелски файлове.
Автоматично опроводяване не ползвам. Прави големи глупости по някога. Пък и докато го настроиш ще си опроводиш платката.
Наложи ми се един път да чертая схема с Оркад. Оказа се че за свършване на същото количество работа трябва двойно повече време...
За това не ми е от предпочитаните CAD продукти.
Смятам че за цялостен дизайн на изделие не е много подходящ.
Имам доста схеми и платки направени с него.
В всички пладкажийници работят и с протелски файлове.
Автоматично опроводяване не ползвам. Прави големи глупости по някога. Пък и докато го настроиш ще си опроводиш платката.
Наложи ми се един път да чертая схема с Оркад. Оказа се че за свършване на същото количество работа трябва двойно повече време...
За това не ми е от предпочитаните CAD продукти.
Смятам че за цялостен дизайн на изделие не е много подходящ.
-
Zmej
Re: ППОМОЩ ЗА ORCAD
Така е - ти си свикнал на протел и оркада е мъка. Аз пък съм обратното. Пък и вече като си пипнал повечето библиотеки, хич не ти се прави всичко отначало....Наложи ми се един път да чертая схема с Оркад. Оказа се че за свършване на същото количество работа трябва двойно повече време...
Иначе съм много против някой да си учи някоя 'елементарна програма' за 'елементарни платки' - така или иначе тези програми са си 'еднодневки', може да загуби повече време, за да си научи наистина както си трябва някой истински продукт - по-късно ще му се върне многократно (ако мисли да се занимава с електроника, разбира се). За начинаещи - може би протела е по-user-friendly, но принципно възможностите на големите пакети са сходни.
-
JICA