" Разработване" на тонколони...

Съобщение
Автор
Аватар
havaeca
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

" Разработване" на тонколони...

#1 Мнение от havaeca »

Здравейте !
Пиша този пост, заради впечатлението, което ми направи, как може да се подобри звученето на едни нещастни тонколони, след като се закачат на по-мощен усилвател и малко се понапънат на децибели.
Става дума за 10 ватови тонколони ( 8 ома) от стар магнетофон Кащан. Та значи, тъй като не им треперя много да не се развалят тия нещастни колони и понеже имат един такъв глуховат звук, взех че ги пуснах с един усилвател 2 х 50 вата и започнах постепенно да давам газ на "волумето", хей така за майтап да видя, кога ще им "прилошее". Да си призная бях изненадан от следното :
1. Издържаха доста над 10 те ( разбира се за сравнително кратко време)
2. След няколко такива "продухвания" :D , започнаха да звучат по-добре при обичайните за тях натоварвания..... :o
Чел съм за разработване на колони , но при тези стана много бързо и с много осезаем ефект. Макар, че са стари не са използвани много и сигурно за това стана така. Е, естествено пак са си нещастни, но ме впечатли подобреното звучене след такава "вандалщина" от моя страна - вместо да се повредят, те взеха, че се пооправиха. Това съветска му работа ли е или е нещо обичайно за всички тонколони?
Започнах да се замислям дали да не взема да използвам кутиите им да си сътворя по-добри колонки - с други говорители и филтри.
Интересно ми е какво мислите по този въпрос!

:) 8)

rudiem

#2 Мнение от rudiem »

Ами мисля си, че най-доброто, което е можело да направиш с тези колони вече си го направил. Моят съвет е да не се занимаваш да слагаш нови говорители в тези кутии или да сменяш филтри. Шансът ти да намериш подходящ говорител за този обем е нищожен.
По-добре си направи нови колони като ти се занимава с нещо. Просто твоята идея според мен би те разочаровала от DIY колоните.

Аватар
DDB
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от DDB »

Нискочестотните говорители са си ОК, ако става дума за сериите с говорители с лято алуминиево шаси (те са копие, откраднати от Алтек, ако не бъркам). Ще имаш по-добри резултати, ако използваш други ВЧ. Има варианти и с пренавиване на НЧ говорителите за постигане на по-голяма мощност. Освен това трябва да се изхвърли отвътре възглавницата с ватата и да се помисли за друг материал. Също така е важно да се уплътни добре задния капак. За този клас, "за тези пари" тези боксчета свирят нелошо и наистина издържат доста повече от 10 Вата...

Аватар
lusi
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от lusi »

DDB е прав за тези пари наистина колоните свирят перфектно.
Допуснал си голяма грешка като си се директно казано гаврил с тях.
Ако не си ги повредил просто не ги пипай.

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”