BandPass BOX with Boschmann SYLB-10 | SYLB-12

Съобщение
Автор
SupraTRD
чете
Обратна връзка:

#16 Мнение от SupraTRD »

Ами аз си направих труда да разгледам Визатон и всичките им 10" високоговорители с цена до 70 лева са за затворен обем.Единствено W250S е по-подходящ, но там минавам лимита..Поне едно стана ясно: В каква заблуда съм живял сумати време :lol: :? Работата не е спешна, защото за момента има какво да слушам, но исках и междувременно да вкарам платките на 5.1-то в бокса, за да не са така разхвърляни.На някой ако му дойде добра идея относно проекта нека пише :wink:

EDIT:
Какво ще кажете за:

Boschmann V-1050SNI

Мощност - 175 вата RMS
Импеданс - 4 ома
Тегло - 3.4 кг
Fs - 38.83 Hz
SPL - 88.77 dB
Qms - 5.75
Qes - 0.35
Qts - 0.33
Vas - 34.20 litr
Xmax - 9.00 mm и цената му е доста добра..

gps

#17 Мнение от gps »

Ще стане за бандпас 6 ти ред но трябва да му се пусне една симулация,а иначе малък Vas а и Fs/Qts е добре но ако имаш възможност да го мериш след раздвижване-свирене 3-4 часа или с сигнал от генератор-и тогава да го смяташ.Бошманите почти винаги след раздвижване показват по-голям Vas -затова.

SupraTRD
чете
Обратна връзка:

#18 Мнение от SupraTRD »

Благодаря за бързия отговор, ще изчакам още няколко мнения и по специално мението на Demon, което също много ценя, и ще гледам да поръчам въпросния Boschmann

П.С. Не мисля, че съм наясно с измерването на характеристиките :? Четох, че VAS-се се мери най-трудно..Абе иска още много четене, но лошото, че и време липсва.Иначе раздвижването не е проблем.. :lol: :lol: :lol: :lol:

EDIT:
Направих една симулация с въпросния бас и размери на бокса 1:1 по чертежа - експериментално и пoлучих следния резултат:

Изображение Изображение

Вече вие ще кажете как се справя.Не знам все още кои параметри за гледам, за да мога да оптимизирам бокса.

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#19 Мнение от Ivo_Hristev »

много му е тясна лентата - няма да звучи добре....
Ако питаш мене заложи на Визатона - поне държат на някакво качество.

gps

#20 Мнение от gps »

Пусни симулация за 6-ти ред бандпас -и на двете камери фазоинвертор така ще направиш малко плато на АЧХ иначе Демон е прав-ще набива само една нота!

SupraTRD
чете
Обратна връзка:

#21 Мнение от SupraTRD »

gps, робвах в бандпасс 6-ти ред, но нещо не мога да го наглася както трябва.
Иначе със SYLB-10 стигнах до следното ниво:

Мисля , че тук линейноста е по-добра
с червено е SYLB10 + Original BOX (от чертежа)
с лилаво е SYLB10+ препоръчителен от BassBox

Изображение Изображение

Пробвах с различни размери на рефлекторите, различни размери на камерите, но като че ли оригинала най-добре звучи според симулацията (поне от скромните ми познания от 1-2 седмици :? )Ако имате някакви други идеи ще се радвам да ги споделите.

ЕДИТ:
Demon, според програмата , за да свири Визатона в затворен обем иска 120 литра, а за бандпас 2500 :lol: :roll: Може и аз да бъркам нещо..
Type: Standard one-way driver
Company: Visaton
No. of Drivers = 1
Fs = 37, Hz
Qms = 3,57
Vas = 135, liters
Sd = 360, sq.cm
Qes = 1,
Re = 6,8 ohms
Le = 1,1 mH
Z = 8, ohms
Pe = 90, watts
-----------------------------------------
Box Properties
Name:
Type: Closed Box
Shape: Prism, square (optimum)
Vb = 119, liters
Qtc = 0,865
QL = 6,164
F3 = 45,28 Hz
Fill = normal

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#22 Мнение от Ivo_Hristev »

синичкото е по-добре, но му е бая голям обема....
Рагледай и груповите закъснения на двата варианта, и прецени какво се получава.
За визатона - не знам не съм пускал симулация с него.

SupraTRD
чете
Обратна връзка:

#23 Мнение от SupraTRD »

Извени ме за въпроса , но къде са означени те в програмата и в какви стойности трябва да бъдат? 8O

SupraTRD
чете
Обратна връзка:

BandPass BOX with Boschmann SYLB-12

#24 Мнение от SupraTRD »

В последно време прочетох доста неща, но още много ми куцат и ще ми е необходима вашата помощ.Отказах се от проекта с SYLB-10 и реших да закупя SYLB-12.Високоговорителя има следните параметри:
Изображение
Предполагам реалните параметри доста се различават от тези, които са посочени и за това смятам утре като го взема от ЕКОНТ да се опитам да ги измеря ръчно, въпреки че нещата не са ми много ясни.

Бокса има следните размери:
Изображение

Реших да не гоня много ниска гранична честота за сметката на голям обем,а и от прочетеното в други теми разбрах, че инфра ниската честота дразни и действа отрицателно.За Уфер камерата избрах 50 литра.Според един пост gps обема на кутията е 1/2 от еквивалентния обем Vas , който в случая е 81,08.Спорд друг негов пост бошманите след раздвижване показват още по голям Vas , за това съм избрал 50 литра, а за камерата с рефлекторите 25.Рефклекторите са 2 броя 50х170.
След симулации получих следното:

Изображение

Това, което ме притеснява и не мога да се справя с тях са закъсненията, защото ми се струват големи!Естесвено вие ще си дадете мението по този въпрос!Друго, което искам да попитам е - не е ли много ниска горната гранична честота?По принцип бандпаса ще се ползва в система от 5+1,като 4-те от тонколоните са 3-лентови и предполагам ниската горна честота на бокса няма да е проблем.

Трябва да изглежда нещо такова :lol: :lol: :lol:
Съжалявам но под ръка в момента имам само Paint
Изображение
Предварително благодаря за помоща!

Lyubo Yanev
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

re

#25 Мнение от Lyubo Yanev »

Very important here is to make your ports large enough, so that peak air velocity won't exceed 5% of sound velocity in air. That is, about 17 m/s assuming normal environmental conditions.
на графиките ми изглежда почти 30м/с :(

SupraTRD
чете
Обратна връзка:

#26 Мнение от SupraTRD »

Предполагам това не е най-перфектния бандпасс , които сте виждали :lol: за това ви моля да помогнете.С поставянето на по малки, но повече на брой рефлектори закъснението намаля, но незна мдали има смисъл да слагам по-малки от 45мм, а и ще изглежда грозно - и без това на кутията се виждат само две тръби :).Тези дни си поиграх доста с BassBox Pro и в повечето случай най-добри резултати постигам с малки рефлектори.Защо тогава повечето готови боксове са със буквално кюнци за печка?!Ще се радавам да ми дадете едно рамо!В събота смятам да го сглобявам.Приемам всякакви идеи за оптимизация!Признавам начинаещ съм, но поне не ме мързи :D!Искам по възможност да чуя мнията на Demon и gps! 8)

gps

#27 Мнение от gps »

Готовите субове ги правят дърводелци :evil: (и разни от Бургас :D )-нито са изчислявани нито нищо!Така че не гледай какво се продава по магазините-това са неща за наивници.А за малките диаметри фи съм писал в car loudspeakers само че изхождам от практическите си наблюдения и не мога още да оформя нещата от теоретична гледна точка -ако някой ми посочи линк към статия по въпроса ще съм благодарен!Има нещо друго-не ми се иска да поощрявам използването на автоговорители за домашни цели-има достатъчно избор на драйвери за целта,а програмите за изчисляване на субове дават прекалено оптимистични характеристики и не отчитат доста аспекти на басовия звук като цяло.

Teodor Ainadjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#28 Мнение от Teodor Ainadjiev »

Басрефлекторите с малко фи свистят поради високата скорост на въздуха
преминаващ през тях - това се коригира, чрез увеличаване на диаметъра,
паралелно с това се увеличава и дължината, което за басрефлектори
настроени на много ниски честоти не е много приятно - получават се километрични тръби ;)

SupraTRD
чете
Обратна връзка:

#29 Мнение от SupraTRD »

gps, чел съм ти мненито за автоговорителите!Уви не съм видял качествена 12-ска, която да е под 150-200 лева за домашно озвучаване.Уви и аз съм от бюджетните юзъри, дето се опитват от нищо да правят нещо.На ясно съм, че това няма да е максимално добрия вариант, но има няколко неща!Интересно ми е да чуя как звучи бандпасс, така или иначе ще връзвам всичко към компютър и ще се слушат mp3-ки, неща , които нямат нищо общо с Hi-Fi :? , за това искам с малко средства да изкарам максимално добър звук спямо вложените материали.Ценат на този високоговориел е 67лева.Като изработка доста ми допадна ( няма нищо общо с LAMAR, MS-SOUND или HI-SOUND), а и симулациите ми харесаха, а крайния резултат ще видя тия дни, ако успея да го сглобя.Още чакам съвети относно закъсненията.Изобщо не знам приличните граници, които да гоня.Ще съм благодарен ако дадете някоя добра идея в конструктивно отношение.

Edit:
1.Като материал смятам да ползвам ОСБ-и ( за тези, които не знаят - това е материал като ПДЧ-то, но с по едри частици)Впроса ми е дали е подходящ или ще имам проблеми с него?
2.Купих силиконова вата - на пипане е доста мека и е дебела около 2,5см, но не знам дали може да се ползва като звукопоглъщащ материал.
3.Навсякъде търсих из Пловдив и не можах да намеря рефлектори с диаметър 50мм и дължина над 100мм, което не ме устройва като вариант.Мога ли да изрежа лицевата част и да залепя парче от пвц тръба с нужната дължина?
Като гледам страшно импровизиране ще падне, дано се получи нещо!Имам парчета дебел шперплат, както и ПДЧ-18мм, но няма да стигне за целия бокс, а ОСБ имам в изобилие - дебелината му е пак около 20мм и е доста здрав като материал.

lucillemola

#30 Мнение от lucillemola »

Изображение
Това е материала, за който говорих!

В комплект към книжката с характеристиките върви и примерни обеми за отделните типове конструкции.Специално за бандпасс от BM Audio препоръчват това:

Изображение

Мерките са в кубични футове, но не е проблем да се превърнат!Получава се бокс със следните размери:
Уфер камера 63,5 литра.
"Рефлекс камера" - 18литра.
Бассрефлекс - 1 бр. 50мм - диаметър , 205мм -дължина.

До тук добре, но след като направя симулации с такава кутия линейноста е ужасна и целия честотен диапазон е под -3dB?!
Друг проблем, с който се сблъсках е това, че BassBox Pro не приема повечето параметри за коректни ( в експерт мод- а ).Симулацията направих с основните параметри, като другите зададох програмата да ги изчисли спрямо тях..Кое в случая е грешно - примерния бокс или параметрите?!Или може би и двете :)).Нямам сигнал генератор и волтмер за променливо напрежение и няма как да измеря параметрите ръчно , трябва да карам на сляпо.Та за сега смятам да продължа проекта както съм го изчислил сам, въз основа на параметрите доизчислени от програмата...

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”