Правен ЦАП

Съобщение
Автор
Sergo

Правен ЦАП

#1 Мнение от Sergo »

Може би въпроса ми е малко странен, но не се сдържах .... :)
Гледам, че тук имате правен ЦАП, но мисълта ми е има ли вариант и възможно ли е ЦАПа да се направи с дискретни елементи, никакви чипове, това няма ли да даде по-добър звук и ако да, то тодава какво чакаме :wink:

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Ivo_Hristev »

Мисля че и това е обсъждано, но още веднаж - Ъпсурт

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Goro »

В чужбина са правени опити да се направи цап-а с лампи,но у нас няма как .Нали спират АЕЦ-а.

Sergo

#4 Мнение от Sergo »

Аз все се надявам да не го спират :?
нали бачкам там :)

Sergo

#5 Мнение от Sergo »

Някой виждал ли е този сайт: http://members.chello.nl/~m.heijligers/ ... dactop.htm
Какво ще кажете за тази разработка?

Sergo

#6 Мнение от Sergo »

Чудно :?: :?: :?:
и аз не мога да го заредя а даже си го бях сложил в букмарките съм го зареждал от там :?:
ето пак линка май е същия:
http://members.chello.nl/~m.heijligers/ ... dactop.htm
а ето още един линк само, че е за друг:
http://www.quadesl.com/dac.shtml

Sergo

#7 Мнение от Sergo »

О, още ми е рано за такива неща. Видя ми се добра разработка и затова я постнах, но жалко, че не се отваря вече. :?

Аватар
kabel
има опит
има опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от kabel »

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение[/url]

Sergo

#9 Мнение от Sergo »

Мерак има :) но време няма. А и искам като се хвана с това да съм достатъчно подготвен теоритически така, че си трябва време :)
Аз лично си мисля, че ако се направи ЦАП с тактова честота например 441 kHz има възможност да се приложат няколко алгоритъма за допълнително пресмятане и интерполация с които на практика честотата на ЦД-то може да е 44kHz реални. Но това са си само допускания, още нямам никаква представа с проблемите свързани с конструирането на един ЦАП, затова искам да имам време да си отделя само на това.

Sergo

#10 Мнение от Sergo »

Точно с програмиране на ДСП не съм се занимавал, но мисля, че няма да ми е проблем ако се запозная с литературата по въпроса. Програмирал съм основно на компютър както от ниско така и от високо ниво. За съжаление в последно време нямам много време за себе си. След като приключа с колоните и кутията на усилватела ми, ще се насоча към проблемите на ЦАПовете. Можем да се спретнем някаква нова разработка :) ако мога да съм полезен ще се радвам. В компютърната графика има много алгоритми, които мисля успешно може да се приложат в звукотехниката.
Това е за сега което се сещам :)

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

цап

#11 Мнение от Goro »

Това можеби сте виждали:http://www.enjoythemusic.com/magazine/e ... c21sig.htm

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Bojo »

Sergo написа: Точно с програмиране на ДСП не съм се занимавал, но мисля, че няма да ми е проблем ако се запозная с литературата по въпроса...
Харесва ми оптимизма ти, но този бизнес с ДСП-тата е доста специфичен. Не знам с какво се занимаваш, но по начина по който пишешеш ми се струва че със същия успех можеш да пробваш на Уолстрийт, генно инжинерство или неврохирургия.

ПП Не се сърди, не се заяждам.

Sergo

#13 Мнение от Sergo »

Bojo написа:Харесва ми оптимизма ти, но този бизнес с ДСП-тата е доста специфичен. Не знам с какво се занимаваш, но по начина по който пишешеш ми се струва че със същия успех можеш да пробваш на Уолстрийт, генно инжинерство или неврохирургия.

ПП Не се сърди, не се заяждам.
Естествено не се сърдя :) Интересното в случая, а това не е прецедент, е това как от една техническа тема се прехвърляме към обсъждане на субективните качества на потребителите с последващата безкайна размяна на безсмислени реплики стигащи накрая до откровенни цинизми. Представи си какво ще стане ако продължа в същия дух на незаяждане. :wink:

П.С.
Първата си програма написах преди повече от 20 години. През 87г. пишех само с машинни инструкции, това не е Асемблер, ако разбираш за какво иде реч. :wink:

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от Ivan Rachev »

Sergo написа: Представи си какво ще стане ако продължа в същия дух на незаяждане.
Първата си програма написах преди повече от 20 години. През 87г. пишех само с машинни инструкции, това не е Асемблер, ако разбираш за какво иде реч. :wink:
Това което ще се слу4и ако продължиш с заяждането е едно единственно-бан...и ако не си забелязал сме 2005 година...ако разбираш за какво иде ре4
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Tisho
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: Правен ЦАП

#15 Мнение от Tisho »

Sergo написа:Може би въпроса ми е малко странен, но не се сдържах .... :)
Гледам, че тук имате правен ЦАП, но мисълта ми е има ли вариант и възможно ли е ЦАПа да се направи с дискретни елементи, никакви чипове, това няма ли да даде по-добър звук и ако да, то тодава какво чакаме :wink:
Хм... :wink:

Това ми напомня за "ЦАП-овете" които си правехме навремето когато звуковите карти бяха безбожно скъпи, но сега ми се вижда безмислено. При положение че има каквито части си поискаш. :)

Публикувай отговор

Обратно към “Цифрово аудио”