Особености в SPL при TL

Съобщение
Автор
Sergo

#16 Мнение от Sergo »

Сега ще споделя с Вас какво съм разбрал за ТЛ и ще се радвам да ме коригирате там където трябва, дано не е навсякъде :wink:
ТЛ е съкращение на предавателна линия и идва от теорията за електромагнитните вълни и по точно антени. Тоест, имаме резонатор за една честота. Смисълът на такава колона е през порта да излиза само основния хармоник на резонансната честота на линията. Всички други по високи резонанси и честоти трябва да се потушат и да излизат само от говоритела. Изводите са следните:
1. чистия бас се дължи на това, че няма смесване на звук от говоритела и порта.
2. долната гранична честота е под резонансната за говоритела.
3. при резонансна честота на практика резонира цялата линия, а не само обема на басрефлекса, например. на това се дължи и впечатляващия и нисък бас.
4. за да няма смесване на звук от говорител и порт, говоритела трябва да е малък и със сравнително висок резонанс. ако имаме голям говорител с нисък резонанс, то той звучи при ниски честоти и се получава смесване.
5. най-добър резултат ще даде колона с един широколентов говорител, иначе няма как да избягаме от интерференции.
6. ударността около 100Hz ще е недостатъчна за любителите на силната музика.

Това са идеалните според мен допускания. Към тях трябва да прибавим и трудността с настройката на линията така, че да получим максимален SPL от порта за резонансната честота и минимален SPL за всички останали.

П.С.
забравих да кажа, че никога не съм чувал ТЛ и това са само разсъждения

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#17 Мнение от Daniel Petrov »

Sergo написа: 4. за да няма смесване на звук от говорител и порт, говоритела трябва да е малък и със сравнително висок резонанс. ако имаме голям говорител с нисък резонанс, то той звучи при ниски честоти и се получава смесване.
5. най-добър резултат ще даде колона с един широколентов говорител, иначе няма как да избягаме от интерференции.
6. ударността около 100Hz ще е недостатъчна за любителите на силната музика.
Тука нещо я опетла яко...
Не е проблем, макар че е безсмислено според мен да се проектира и реализира ТЛ с 300мм бас, проблем ще е обема на ковчега, както и счупените прозорци в квартала.
Звукът на изхода на порта се сумира с този от говорителя, като двата спокойно може да са един до друг, проблемът идва от нагъването - колкото повече чупки, толкова по зле. А и при дължина на вълната за 30Хц около 11.3 метра не виждам проблема от това на кой край на обема е порта.
Не е проблем резонанса на тръбата да е 20 Хц дължината тогава ще е около 4.2 метра,въпросът е, че говорители с такава резонансна са единици и са огромни, както и обема сандъка, който би се получил.Така, че какви 100Хц?????
Както подчерта Владо най впечатляващи резултати се получават с малки говорители - до 170 мм диаметър, тогава разликата с фазоинвертора е катастрофално голяма.
Аз лично съм правил ТЛ с 250 мм автомобилен Кенууд миналата година.
На човека му се разлепи стъклото на люка от вибрации...
Тоично след 10 секунди вътре започва да ти се драйфа...
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Sergo

#18 Мнение от Sergo »

Като гледам симулациите с маткад, излиза, че никак не са във фаза изхода на порта и говоритела при резонанса на линията, т.е. ако говорителя е голям ще има съществено звуково налягане от самия говорител а също и от порта и нещата ще заприличат много на звука от бас рефлекс. Затова предположих, че по-чист бас ще даде по-малък говорител така, че при резонанс на линията звуковото налягане от говоритела да е минимално и да не оказва влияние на звука от порта. От тук следва, че баса, например от класически барабан, който е доста високочестотен, няма да има достатъчно сила при този размер говорители. Това имах впредвид.

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#19 Мнение от Daniel Petrov »

Вместо да разсъждаваш на глас вземи та прочети какво е писано по темата тук на сайта!
Темата ще повтаря вече дискутирани въпроси!
Разгледай добре форумите и по специално раздела quarter wave!
Можеш да погледнеш и тук, всичко е обяснено подробно:
www.quarter-wave.com
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Sergo

#20 Мнение от Sergo »

ето малко исвадки от статиите в bgaudio които четон не веднъж:
статия 1
Там, където малките говорител задължават резонанса на тръбата да слезе по-ниско от резонансната честота на говорителя, по-големите говорители отиват достатъчно дълбоко със своя собствен, отколкото изхода на тръбата се нуждае изобщо;
----------
Говорителя поставен В ТЛ или отворена кутия функционира като поставен в безкрайна преграда
-----------
Трябва да допусна, че ако аз имах ресурси, бих желал да имам безкрайна преграда, употребявайки съставни 15 инчови говорители с голяма стая или гараж каято заден обем,или отворени в тавана посредством колекторни тръбопроводи. Това е пътят за най-добрия,чист и неоцветен бас.Но тъй като нямам тези ресурси, аз правя ТЛ. ТЛ преместват задната вълна от говорителя,едва ли не най-ефективно,като безкрайна преграда, давайки на ТЛ по-добър, чист бас,отколкото другите типове конструкции.
ТЛ, макар огромни в сравнение с другите типове конструкции, все пак са по-малки от безкрайната преграда и в допълнение, осигуряват подтискане, каквато безкрайната преграда не може.
Същтността на демпването на говорителя е причина,да може да получим много повече SPL (максимално изходно ниво) на изхода на ТЛ, или затворена кутия, за това съдържание, отколкото ние можем да вземем изход от някакъв говорител монтиран към безкрайна преграда.

статия 2
Говорим за подходящия говорител. Говорителя се държи като при безкрайна преграда,игнорирайки резонансите на тръбата.

статия 3
Изкуството на проектирането на ТЛ е да се настрои резонансната честота и Q на тръбата и да се подтиснат всички хармоници нагоре от основната честота на тръбата.

статия 4
по-малките говорители(5 ½,6 ½) инча, ще имат възможност да слязат под резонансната честота на говорителя (fp, докато по-големите (10-12) инча говорители ще имат резонансна честота на тръбата по-висока от тази на говорителя (fp>fs)

край на цитатите.
Мисля, че не съм сбъркал в горните си твърдения.
Въпроса ми точно е:
Как ТЛ ще създаде налягане като от 15 инчов бас при възпроизвеждане на класически барабан, например, при положение, че за въпросния спектър реално от порта не трябва да излиза нищо и 8''-ия говорител свири като в бескрайна преграда?

Ще се радвам да чуя и мнението на някой от асовете по ТЛ в този сайт, а не само на бат Данчо, че ми се струва по заядлив отколкото обективен :wink:

П.С.
Истината е, че търся обективна причина да се захвана с ТЛ. Не робувам на кикакви конструкции. За мен е важно преди всичко самата музизика и съответното качество. Но не ми се ще да се лишавам от SPL. Колкото и редки да са вече моментите когато слушам на макс, то все пак си ги искам. :)

gps

#21 Мнение от gps »

Знаеш ли ,аз не си търсих причина да се занимавам с TL а просто се захванах на практика.Отпреди 5 години гледам нещата в t-linespeakers.org и чак когато се включих в bgaudio.org реших че е дошъл момента,преди всичко защото знам че мога да разчитам на помоща на доста хора в форума.Реално съм направил един TQWT и един TL проекти в завършен вид.Но направих около 10-тина пробни кутии около тези проекти .През тези кутии минаха доста говорители.Така се убедих в възможностите на TL.А колкото до 15-18" драйвери моите приятели музиканти ми носят постоянно такива даже в момента ми се търкалят тука 2 бр 12"съруин-вега профидрайвери но нямам желание да правя с тях нещо-безсмислено е!След сравнението на TL с BG20 и TL с TVM226 с различни колони (включително с 12-15"говорители)просто чух и се убедих.Между другото има проекти за TL с 15" но кутиите стават големи и обикновенно тези 15-18" ги слагат в хорни .

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#22 Мнение от Daniel Petrov »

Мдам, Рухи прави едни такива ковчези (става дума за хорни), аз не пожелах да ги слушам...
При такъв голям говорител хорната е за предпочитане.
Обемът на ТЛ става съизмерим с тоя на хорната просто...
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Sergo

#23 Мнение от Sergo »

Е тук наистина се заинтригувах! Има ли нещо писано за тези хорни в БгАудио и ако няма ще е много интересно да научим нещо повече за тях. А ако има и някоя снимка... :)

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#24 Мнение от Daniel Petrov »

Ето ти едни други хорни:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#25 Мнение от Teodor Gugulanoff »

:?
Изображение

Sergo

#26 Мнение от Sergo »

Тази хорна я знам. Но аз питах за нещо по-земно и вече правено тук. Както и да е. Май темата малко се измести и е добре да се върнем към SPL-а на ТЛ. Мисля, че дадох конкретен и аргументиран въпрос и от отговора му ще се извснят много неща за особеносттите на различните конструкции така, че тези като мен които тепърва се захващат с сериозен DIY да могат да направят правилен за себе си избор без да има нужда да преминават през всички разновидности на озвучителните тела за да намерят товя което биха искали.
Ще съм благодарен на всички комперентни в темата за отговорите.

П.С.
Живея в малко жилище и ми е голям проблем къде да дяна всички колони които евентуално бих направил :)

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#27 Мнение от Daniel Petrov »

Ето ти хорните на ламбовия отбор:
Изображение
Онова в ляво и дясно под мониторите не са буркани на котлони, усилвателите са :)
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

gps

#28 Мнение от gps »

widowmaker написа:gps, общото трасе е лабиринт, не е линия.
Прав си само че понятието лабиринт събужда в мен асоциации с така наречените "лабиринтни шкафове"(имаше едно време такива) при които от обема зад говорителя тръгва един дълъг и с голямо сечение тунел който прави 3-4 чупки за компактност на кутията.

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#29 Мнение от oceanman »

Серго,мисля,че трябва да чуеш ТЛ или хорни....Простия интелектуален анализ на четвърт-вълновите системи е несъстоятелен. Идват и чуваш на Кирилов средния ТЛ настроен на 56 херца(-10) дб и се стряскаш,че баса е по-дълбок,по-плътен,по-естествен околкото на колона с басрефлекс настроена дори на по-нисък резонанс....И се чудиш и маеш от къде идва той...Теорията е хубаво нещо,но трябва практически да се приложи за да се осмисли...
А какво да кажем за 30 херцовия с ТВМ226....Много се отклонихме от темата...СПЛ на ТЛ е винаги по-нисък от този на басрефлекс....няма начин...особено ако се изнасили говорителя да слезе под резонанса си,а той да няма възможност за това...Ще успе с ТЛ,но цената ще е СПЛ...

ГПС-имам и разработки подобни на "Ариел"но със АРН 150 8 в паралел...Мисля,че ще е добро попадение...По-усъвършенстваните версий на Ариел имат отделени почти до края секций.Всъщтност това са 2 отделни ТЛ в една,като са спазвания изискванията на Мартин Кинг за площите.

Имах и подобна идея за Ариел със Скан спийк :D 8) :wink: Ама не ще може да се издържи финансово(144 евро единия)

gps

#30 Мнение от gps »

Това решение за 2 отделни линии в един корпус ми се видя доста елегантно като идея .Но като не съм толкова навътре в материята се чудех кое е по-удачно- 2 драйвера в обща линия (проекта Thor) или 2 в отделни линии(Аriel).

Публикувай отговор

Обратно към “Хорни и ТЛ”