Какъв бушон да ползвам за 550ватов тороид
-
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
Какъв бушон да ползвам за 550ватов тороид
Значи имам един тороид 500 вата . Става дума за бушона на 220 волта . Сложих му 2 ампера бушон и се пръсна веднага . Слагам 5 ампера работи , с един амп . Изключвам на следващото включване бушона гърми , а тези на ампа нищо им няма . Слагам нов 5 ампера , включвам бачка , музиката свири 100 вата реални . Изключвам включвам прас , пак бушона и така няколко пъти сложих и 6.5 ампера пак така . Какъв бушон да му лепна , страх ме е да го ползвам без бушон да не го изгоря .
Посетете:
www.aquamania.hit.bg - любителски сайт за акваристика
www.hardware.start.bg - всичко за хардуера на куп
- Borislav Uzunov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Няма да минеш с бушон, тъй като тороидът има голям пусков ток, който протича в началото докато се намагнетизира сърцевината на тороида.
В този случай ще имаш проблем и с ключа на захранването, тъй като първоначално и през него протича много голям ток!
Препоръчвам ти да си направиш една проста схема с едно реле и един мощен резистор от няколко ома, който да включиш последователно на първичната намотка на тороида за да ограничи първоначално тока през него докато сърцевината му се намагнити и след това контактите на релето да шунтират резистора. Трябва да подбереш реле подходящо за захранващото напрежение на схемата ти, като включиш бобината му директно на постоянното напрежение на захранването.
Бях доста дълъг, но се надявам да съм бил ясен! Успех!
В този случай ще имаш проблем и с ключа на захранването, тъй като първоначално и през него протича много голям ток!
Препоръчвам ти да си направиш една проста схема с едно реле и един мощен резистор от няколко ома, който да включиш последователно на първичната намотка на тороида за да ограничи първоначално тока през него докато сърцевината му се намагнити и след това контактите на релето да шунтират резистора. Трябва да подбереш реле подходящо за захранващото напрежение на схемата ти, като включиш бобината му директно на постоянното напрежение на захранването.
Бях доста дълъг, но се надявам да съм бил ясен! Успех!

Последно промяна от Sven на Нед Юли 24, 2005 7:16 pm, променено общо 2 пъти.
-
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
Пфу супер , че е от насищането и аз така си помислих .
. Какво реле да ползвам и колко ома резистор 10 вата ще стигнат ли . Може ли схемичка , че съм начинаещ . Благодаря предварително .
. Какво реле да ползвам и колко ома резистор 10 вата ще стигнат ли . Може ли схемичка , че съм начинаещ . Благодаря предварително .
Посетете:

10 вата ще стигнат, за около 3 до 5 секунди няма да се прегрее много.
Бобината на релето я включваш в паралел на релетата за включване на колоните към изхода на усилватела. Трябва да избереш релето да е с бобина за същото или близко напрежение и да съобразиш дали е за постоянно или променливо напрежение.
Провери съпротивлението на бобината колкото е по-голямо толкова по-добре. Предполагам няма да претовариш схемата за включване на колоните.
Тока който трябва да издържат контактите трябва да е повече от 3 ампера на 220 волта. Такива релета има много по магазините.
ИЗПРОБВАНО - РАБОТИ!
Успех!
Последно промяна от Sergo на Чет Юли 14, 2005 12:45 am, променено общо 1 път.
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Грешно си си помислил.... Ми тя стоманата на магнитопровода нали се намагнитва по хистерезисен цикъл ... И съответно си се намагнитва и размгнитва постоянно щото напрежението и съответно тока са променливи - синусоидални... Че то по тая логика би следвало да има огромни загуби от хистерезис и не само в пусковия момент.... И за да се намалят загубите от хистерезис пък нали се ползва магнитно мека стомана .....nightyj написа:Пфу супер , че е от насищането и аз така си помислих .

Всъщност причината е в зарядния ток на огромните филтрови кондензатори, който в първия момент клони към безкрайност (щото са с голям капацитет...) и става практически едно краткотрайно късо съединение на вторичната... Като сложиш един резистор (може и на първичната намотка) ограничаваш зарядния ток , но забавяш пусковия преходен процес... След приключването на преходния процес може да окъсиш резистора и филтровите кондензатори леко да се дозаредят, след което захранването да работи нормално .... И всичко това за да не го правиш ръчно си измисляш една автоматика ...

-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
В момента на включване домените на стоманата са ориентирани в различни посоки.Тока през първичната намотка се ограничава само от активното й съпротивление .Вината на електролитите е малка и затова не горят предпазителите на вторичната страна на трансформатора.След ориентацията на домените,за няколко милисекунди,трансформатора има вече индуктивност.При 500 ватов трансформатор , особено тороидален включен на празен ход,трябва да горят автоматичните етажни бушони и то когато момента на включване съвпадне с максималната стойност на напрежението.Известно време след изключване , домените запазват ориентацията си и ефекта не се проявява.Задължително е използване на "мек" старт.
Последно промяна от Goro на Чет Юли 14, 2005 10:59 am, променено общо 2 пъти.
- Dimitar Atanasov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Според мен и двете неща са верни.
Това с кондензаторите съм го изпитал неколкократно, със сигурност оказват много голямо влияние...
колкото до намагнитването на магнитопровода, до сега не ми се е случвало да гърми бушона при пускане на празен ход. Макар че по принцип винаги слагам SB бушони. Има и един друг проблем при включването, ако се прави с обиконено ключе много бързо му се разрушават контактите, колкото и да е мощно (все пак не е шалтер), защото в момента на включване прескачат искри. По удачно е да се влючва през едно здраво реле за около 10А/220В.
Това с кондензаторите съм го изпитал неколкократно, със сигурност оказват много голямо влияние...
колкото до намагнитването на магнитопровода, до сега не ми се е случвало да гърми бушона при пускане на празен ход. Макар че по принцип винаги слагам SB бушони. Има и един друг проблем при включването, ако се прави с обиконено ключе много бързо му се разрушават контактите, колкото и да е мощно (все пак не е шалтер), защото в момента на включване прескачат искри. По удачно е да се влючва през едно здраво реле за около 10А/220В.
- velinski
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Един slo-blow предпазител върши същата работа, а е много по-евтин от релета и схеми 
Ползвам само такива и досега нямам изгорял предпазител от стартов ток, а ги оразмерявам много прецизно.

Ползвам само такива и досега нямам изгорял предпазител от стартов ток, а ги оразмерявам много прецизно.
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Ето ти схемичка за плавно пускане на захранването:
http://widowmaker.lozenetz.org/projects/softst2.pdf
http://widowmaker.lozenetz.org/projects/softst2.pdf
5853 Labs
SE valve amps.

SE valve amps.