Какъв бушон да ползвам за 550ватов тороид

Съобщение
Автор
Nikolay Kolev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

Какъв бушон да ползвам за 550ватов тороид

#1 Мнение от Nikolay Kolev »

Значи имам един тороид 500 вата . Става дума за бушона на 220 волта . Сложих му 2 ампера бушон и се пръсна веднага . Слагам 5 ампера работи , с един амп . Изключвам на следващото включване бушона гърми , а тези на ампа нищо им няма . Слагам нов 5 ампера , включвам бачка , музиката свири 100 вата реални . Изключвам включвам прас , пак бушона и така няколко пъти сложих и 6.5 ампера пак така . Какъв бушон да му лепна , страх ме е да го ползвам без бушон да не го изгоря .
Посетете:
www.aquamania.hit.bg - любителски сайт за акваристика
www.hardware.start.bg - всичко за хардуера на куп

Аватар
Borislav Uzunov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Borislav Uzunov »

При мен даже при включване примигва лампата която е включена към същия контакт, където е и усилвателя (тороида му е към 700 вата). Така че постепенно ще слагаш по големи предпазители докато престанат да горят.

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Bojo »

Има и други начини - с NCR или с автоматика за плавно включване - първо през разистор и после реле закъсява резисторите.

Sven

#4 Мнение от Sven »

Няма да минеш с бушон, тъй като тороидът има голям пусков ток, който протича в началото докато се намагнетизира сърцевината на тороида.
В този случай ще имаш проблем и с ключа на захранването, тъй като първоначално и през него протича много голям ток!
Препоръчвам ти да си направиш една проста схема с едно реле и един мощен резистор от няколко ома, който да включиш последователно на първичната намотка на тороида за да ограничи първоначално тока през него докато сърцевината му се намагнити и след това контактите на релето да шунтират резистора. Трябва да подбереш реле подходящо за захранващото напрежение на схемата ти, като включиш бобината му директно на постоянното напрежение на захранването.
Бях доста дълъг, но се надявам да съм бил ясен! Успех! :)
Последно промяна от Sven на Нед Юли 24, 2005 7:16 pm, променено общо 2 пъти.

Аватар
Dreamer
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от Dreamer »

другия вариант е некфи slowblow бушони които реагират на по-бавно и началния ток ги пропуска. по западните форуми съм чел за тях. варианти май бол.

Nikolay Kolev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от Nikolay Kolev »

Пфу супер , че е от насищането и аз така си помислих .
. Какво реле да ползвам и колко ома резистор 10 вата ще стигнат ли . Може ли схемичка , че съм начинаещ . Благодаря предварително .
Посетете:
www.aquamania.hit.bg - любителски сайт за акваристика
www.hardware.start.bg - всичко за хардуера на куп

Sergo

#7 Мнение от Sergo »

Изображение
10 вата ще стигнат, за около 3 до 5 секунди няма да се прегрее много.
Бобината на релето я включваш в паралел на релетата за включване на колоните към изхода на усилватела. Трябва да избереш релето да е с бобина за същото или близко напрежение и да съобразиш дали е за постоянно или променливо напрежение.
Провери съпротивлението на бобината колкото е по-голямо толкова по-добре. Предполагам няма да претовариш схемата за включване на колоните.
Тока който трябва да издържат контактите трябва да е повече от 3 ампера на 220 волта. Такива релета има много по магазините.
ИЗПРОБВАНО - РАБОТИ!
Успех!
Последно промяна от Sergo на Чет Юли 14, 2005 12:45 am, променено общо 1 път.

Nikolay_Hristov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Nikolay_Hristov »

nightyj написа:Пфу супер , че е от насищането и аз така си помислих .
. Какво реле да ползвам и колко ома резистор 10 вата ще стигнат ли . Може ли схемичка , че съм начинаещ . Благодаря предварително .
Грешно си си помислил.... Ми тя стоманата на магнитопровода нали се намагнитва по хистерезисен цикъл ... И съответно си се намагнитва и размгнитва постоянно щото напрежението и съответно тока са променливи - синусоидални... Че то по тая логика би следвало да има огромни загуби от хистерезис и не само в пусковия момент.... И за да се намалят загубите от хистерезис пък нали се ползва магнитно мека стомана ..... :P

Всъщност причината е в зарядния ток на огромните филтрови кондензатори, който в първия момент клони към безкрайност (щото са с голям капацитет...) и става практически едно краткотрайно късо съединение на вторичната... Като сложиш един резистор (може и на първичната намотка) ограничаваш зарядния ток , но забавяш пусковия преходен процес... След приключването на преходния процес може да окъсиш резистора и филтровите кондензатори леко да се дозаредят, след което захранването да работи нормално .... И всичко това за да не го правиш ръчно си измисляш една автоматика ... :P т.е. правиш както ти каза Божо ...

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Goro »

В момента на включване домените на стоманата са ориентирани в различни посоки.Тока през първичната намотка се ограничава само от активното й съпротивление .Вината на електролитите е малка и затова не горят предпазителите на вторичната страна на трансформатора.След ориентацията на домените,за няколко милисекунди,трансформатора има вече индуктивност.При 500 ватов трансформатор , особено тороидален включен на празен ход,трябва да горят автоматичните етажни бушони и то когато момента на включване съвпадне с максималната стойност на напрежението.Известно време след изключване , домените запазват ориентацията си и ефекта не се проявява.Задължително е използване на "мек" старт.
Последно промяна от Goro на Чет Юли 14, 2005 10:59 am, променено общо 2 пъти.

audioman

#10 Мнение от audioman »

Goro е съвсем прав, трафът има много по-голяма вина от кондензаторите. Едно NTC струва под левче, и в 99% от случаите работи. NTC 2-5 ома ти трябва за този траф

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Dimitar Atanasov »

Според мен и двете неща са верни.
Това с кондензаторите съм го изпитал неколкократно, със сигурност оказват много голямо влияние...
колкото до намагнитването на магнитопровода, до сега не ми се е случвало да гърми бушона при пускане на празен ход. Макар че по принцип винаги слагам SB бушони. Има и един друг проблем при включването, ако се прави с обиконено ключе много бързо му се разрушават контактите, колкото и да е мощно (все пак не е шалтер), защото в момента на включване прескачат искри. По удачно е да се влючва през едно здраво реле за около 10А/220В.

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от velinski »

Един slo-blow предпазител върши същата работа, а е много по-евтин от релета и схеми ;)

Ползвам само такива и досега нямам изгорял предпазител от стартов ток, а ги оразмерявам много прецизно.
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Nikolay_Hristov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от Nikolay_Hristov »

Миии ... да :) Всъщност грешката е моя .... наистина в първия момент няма индуктивност... докато тръгне намагнитването по хистерезисния цикъл :) Съжалявам .. :oops:

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от Daniel Petrov »

Ето ти схемичка за плавно пускане на захранването:
http://widowmaker.lozenetz.org/projects/softst2.pdf
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Публикувай отговор