Източници на звук
- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
- Dimitar Atanasov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
- Azeroth
- има известен опит

- Обратна връзка:
Защо си губите времето да слушате радио? Сигурен съм, че всички имате по-голяма колекция с музика отколкото можете да си позволите да слушате. Аз не съм чувал ефирно радио с добър звук (това си има и обяснение). Избирате си от колекцията каквото ви е кеф и си го слушате. Няма нужда да чакам някой да ми пусне нещо което да ми харесва.
А за новините разчитам на телевизията
А за новините разчитам на телевизията
- Azeroth
- има известен опит

- Обратна връзка:
Проблема не е само в честотната лента. Самата честотна модулация е куцо нещо. Въпрос е също на качествен приемник и още по-качествен предавател.
Иначе най-впечатляващия звук на радио който съм чувал беше едно време стария немски лампов сандък на дядо ми. С един кръгъл (предполагам широколентов) говорител в средата и тежко копче за станциите. И това на средни вълни. Там, ако не съм забравил вече, честотната лента е 4.5kHz. Такъв плътен и мек звук не съм чувал повече до днес..... Лампи, какво да правиш...... или детски спомени....
Иначе най-впечатляващия звук на радио който съм чувал беше едно време стария немски лампов сандък на дядо ми. С един кръгъл (предполагам широколентов) говорител в средата и тежко копче за станциите. И това на средни вълни. Там, ако не съм забравил вече, честотната лента е 4.5kHz. Такъв плътен и мек звук не съм чувал повече до днес..... Лампи, какво да правиш...... или детски спомени....
Преди доста години, когато не е имало УКВ радиоразпръскване, най-качествен звук са имали т.н. "анодни" или "линейни" радиоапарати, защото са свирели по-добре от суперхетеродинните апарати, които свирели с повече шумове и свистове, но пък били, по-чувствителни. От скъп линеен апарат местните и по-близките станции са се приемали с несравнимо по-добър звук. При това, крайните им стъпала са работили в клас А, много често с триоди. Освен това, при тези апарати е имало възможност без проблем да се слуша в целия 8 kHz обхват на предаванията на АМ (9 kHz в Европа, 10 kХz - USA), пак поради по-ниския им шум. Azeroth: допускам, че радиото на дядо ти е било точно такова. Да не говорим за това, че преди години промишлените смущения бяха несравнимо по-малко, а смущения от кабеларки, естествено нямаше.
Сега се сещам, че преди 30-тина години американците експериментираха и дори въведоха стандарт със стерео радио на средни вълни с честотна лента близо 10 кHz, било много по-удобно при големите и хълмисти територии на Щатите, отколкото с УКВ, където се изисква пряка видимост.
А що се отнася до УКВ-то, сериозен проблем е и пренасянето и възстановяването на стерео сигнала, който често влияе на качеството на звука, пък и влияе на други компоненти от оборудването на един hifi-ст.
Сега се сещам, че преди 30-тина години американците експериментираха и дори въведоха стандарт със стерео радио на средни вълни с честотна лента близо 10 кHz, било много по-удобно при големите и хълмисти територии на Щатите, отколкото с УКВ, където се изисква пряка видимост.
А що се отнася до УКВ-то, сериозен проблем е и пренасянето и възстановяването на стерео сигнала, който често влияе на качеството на звука, пък и влияе на други компоненти от оборудването на един hifi-ст.
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
30-15000 Hz!,DDB написа:По стандарт 50Hz - 16 kHz, но на практика...
първи пилот тон на 19KHz,оттам от двете страни на втория пилот тон(38К) са ленти А+Б и А-Б за възстановяване на стереото от сумарният сигнал.Нагоре е трафика...
Обща модулация +/-75КHz,задължителен преемфазис (50us) в предавателя с комплементарен деемфазис в стереодекодера.
5853 Labs
SE valve amps.

SE valve amps.
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Става дума за REVOX B760 1979 г. Нямаш представа какви пари съм дал за него. Все пак съм доволен. Един приятел казва: "това не апарат, това е инструмент"
www.theimann.com/Analog/B760/Funkschau/
www.theimann.com/Analog/B760/Funkschau/