Изграждане на домашна аудио система

Съобщение
Автор
VanVan
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

Изграждане на домашна аудио система

#1 Мнение от VanVan »

Здравейте!
Нов съм в този форум и със съжаление ще призная, че го знам от няколко минути, при положение, че имам толкова много въпроси и съм търсил отговорите им по чужди сайтове.
Отскоро имам усилвател Pioneer A-607R. Чисто техническите му данни можете да видите тук: http://www.pioneer-eur.com/eur/product_ ... y_id=42-97

Аз не разбирам много от техника, но усилвателя ми изглежда доста сериозен (особено като се има предвид цената му като нов, ~700 лв.), има си тороидален трансформатор, 4 крайни MOS IRF540, и мощност ~90 Watts на канал от 20Hz до 20KHz. В момента съм му закачил 2 двулентови Panasonic колони от оригинална мини система АК15 по 6 ома + още два БГ 30см говорителя по 6 ома, които наскоро пренавих, защото амп-а ги спука с оригналната намотка. Двата БГ говорителя (стари, много стари ЧасПром) ги пренавих на ръка, два слоя медна жица едвам събрах намотката в процепа на магнита, а се старах доста. Алуминиевата шпуличка си остана същата, но намотката я навих от началото до края, т.е. намотката вече не е с широчина 1 см като стандартната, а стана 2. И двата говорителя станаха по 6,2 ома. Определено свирят доста по-добре отколкото преди - по лични наблюдения. Инсталирани са в две еднакви кутии, които не са изградени по абсолютно нито едно правило (ако не броим професионалните дърводелски), в смисъл, нищо не съм изчислявал по тях. Размерите са им ШхВхД=43х69х32см при дебелина на плоскостите 18мм. Доста са плитки ми се струва. Има и порт с диаметър 11см (PVC тръба), кривина около 70 градуса и дължина не повече от 25см. Басите не свирят добре (не ме учудва). Както и да е реших, че щом вече имам що-годе добър източник на звук, да взема да си оправя и озвучителните тела. Сега въпроса е "Какво да правя?". Ето два варианта:

1. Да ползвам старите си колони, като преизчисля нови каси за двата големи БГ говорителя, за което ще ми бъдат необходими параметрите им (как и откъде???), които нямам...
2. Да ползвам само малките Panasonic, а като бас да си купя нови два броя говорители (какви?) и да им изчисля две хубави каси (как?)...

Вие сте наред!

audioman

#2 Мнение от audioman »

Ха, много интересно, аз няма да давам съвети за колоните, ама за усилвателя ми е много странно 4 транзистора ИРФ540, да не са 4 на канал??? Странното е че чак такава икономия не съм срещал май, в усилвател от не най-ниския клас - ако това, което казваш, е истина, то тогава излиза, че този амп за 700 лева има транзистори общо за 4 лева /един ИРФ 540 е леФче/ при това те не са достатъчно мощни и освен това схемата излиза квазикомплементарна АБ. Всичкото това накуп би ме изненадало и в китайски амп за 150лв, но за Пионер /не че те са супер/ от някакъв там среден клас е повече от изненада. Моля те провери пак, много ми е интересно наистина, не се заяждам.
ПП: в такъв случай widow неговите не бива да ги продава под 2,500 лв парчето поне......

ПП2: съвет : ако инфото за ампа е вярно, по-добре го продавай - за доста по-малко пари ще си купиш читава кутия или за 200-300 лв. як амп 2-ра ръка
ПП3: ако не го продадеш, може да го гръмнеш и тогава тия слаботелесни транзистори поне може да се сменят с нещо по-читаво

IvoNovakov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от IvoNovakov »

Първо добре дошъл :)
Вие сте наред!
- не позна :idea:
Там горе вляво под надписа навигация пише НАЧАЛО и чак след това
Форуми . Ако обичаш карай подред :wink:
Поздрави :)

Аватар
Anakin
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от Anakin »

Да кажа 4 на канал са транзисторите и най-интересното е че А109 е почти същия като изключим мощността ама транзисторите са същите.Интересно нали.Бг говорителите ги махай и си зимай твм най-компромисния вариант.Най-евтини и качествени

audioman

#5 Мнение от audioman »

Е не са ли поне 540 и 9540 ???

VanVan
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#6 Мнение от VanVan »

Шах с пешката !!!
Верно е, че съм го взел за 150 лв. 2-ра ръка. Верно е и че е отварян. Верно е че даже болтовете по "дънната" платка са развивани. Ама сега ако ми кажете, че не е 2х50 ще ми стане кофти, ша са ядосам, и ще го тресна у земята да го е*а и амп-а...

Анакин каза: "Да кажа 4 на канал са транзисторите и най-интересното е че А109 е почти същия като изключим мощността ама транзисторите са същите.Интересно нали.Бг говорителите ги махай и си зимай твм най-компромисния вариант.Най-евтини и качествени"

Не! По 2 irf540 са на канал!!!
Нали за това говорим: http://www.irf.com/product-info/datashe ... rf540n.pdf
:cry: :cry: :cry:

VanVan
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#7 Мнение от VanVan »

A иначе поста на airmax не знам как да го разбирам...нещо обърках ли като питах в този форум ?

VanVan
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#8 Мнение от VanVan »

Опа...точно така е! IRF540+IRF9540 на всеки канал...
И докато не съм забравил да ви кажа, че амп-а издържа една нощ с тези колони (по 3 ома на канал) до дупка усилен и колкото и жега да изпече, накрая се скъсаха мустаците на говорителите...
Обаче наистина ама наистина много грее тоя амп...

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Daniel Petrov »

audioman написа: ПП: в такъв случай widow неговите не бива да ги продава под 2,500 лв парчето поне......
Ами да,цената на готов мой усилвател се покачи неистово нагоре :)
Ама това наистина е смешно,пък и те ги карат тия МОСФЕТ-и в клас Б...
Познай колко свири...да ти се дореве :)
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

VanVan
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#10 Мнение от VanVan »

Абе не знам! Нещо не ми се верва да е чак толкова слаб...сегашните говорители както казах не издържат и наполовина усилен...Нещо сте се объркали. Както и да е...развалихте темата...обърнахте го на подигравка и чат...дано целия форум не е толкова насран...

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Bull SHit

#11 Мнение от Kiril Kirilov »

Форумът дали е насран, зависи от всички в него.
На новодошлите, обаче някак си не им се полага да дават оценки на 3-тия си пост!
Усилвателят ти е направен с части струващи, колкото ти каза Аудиомен. Това е сигурно! Дали свири, можеш да провериш много лесно.
А airman те посъветва да започнеш отначалото, да прочетеш над 60-те статии, за да не задаваш глупави въпроси и да не се цепиш, дали форума е насран!
Това го приеми като предупреждение, тъй и тъй не се сети сам за какво ти се говори и сам се хлъзна до изводи, базирани на собствената ти некомпетентност!!!

VanVan
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#12 Мнение от VanVan »

Не ме интересува колко му струват частите на тоя амп! Няма смисъл да ми обясняваш как да го изпробвам дали свири или не - поне дотолкова знам как да го изпробвам.
Темата ми насрахте, защото реално никой не се оказа полезен, а всеки си се фана за собсвения Ентерес. И ти дето си сайт админ даже не помогна, аз не съм критикувал форум-а...нито съм обидил някой...
И к'во като сам само с 2 поста? Да не съм расъл в саксия ?
А т'ва за 60 те статии ми е много интересно как ще ги изчета всички като ми дава "За съжаление, тази секция е Само за Администратори
" а дори и да имам access не вярвам в тея статии да има моя случай - бас за тоя амп!
Някой! Който е правил това, което аз искам да направя, той ще ми е полезен! Вие ако не сте такива хора, няма смисъл да ми четете права, все едно сте ме арестували, не ми е първия форум.

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

red card

#13 Мнение от Kiril Kirilov »

Няма и да ти е последният, в който няма да получиш помощ с подобно отношение.

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”