Как се мерят колони?

Съобщение
Автор
Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Как се мерят колони?

#1 Мнение от Bojo »

Спретнах следната постановка: PC с SB LIVE 5.1, SpectraPro 3.32, кондензаторен микрофон с предусилвателче с OPA 2604, усилвател с TDA7954 и започвам да меря, като пускам сигнал 20 -20000. Говорителите са монтирани окончателно в бокса. Кабелите стърчат от отвора за басрефлекса. (Около бокса и стойката на микрофона изграждам колибка от 6см. средно твърда минерална вата и се надявам да заглуша в някаква степен отраженията над 400 Hz!?)
Първо високочестотния със кондензатор 10uF - микрофона е насочен право с/у него на разстояние 5 см. Записвам графиката. След това Мидбасса, като го включвам директно - насочвам микрофона с/у него на 5 см. Пак записвама графиката. Гледам екрана, гледам PDF те, цъкам с език, чеша се. Намислям си някаква честота за сряз и смятам някакви филтри. Меря. Обаче като мърдам микрофона, получавам коренно различни графики? Къде да го насоча? Срещу високочестотния, срещу мидбаса или посредата? На какво разстояние? Как да контролирам фазовото изместване от филтрите? Този софтуер май няма "impulse responce"? Кой е подходящия софтуер?
ВЪОБЩЕ КАК СЕ МЕРЯТ КОЛОНИ?

Dman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

...

#2 Мнение от Dman »

значи първо какви са драйверите ,че ми стана интересно :)
Колко са високи колоните ,какво е разстоянието между
мидбас-а и високите? Къде са разположени високите до ,над или под мидбас-а ? Вкопани ли са високите за изравняване на фазовите центри?
Както разбирам мерките ще са в нормално помещение ,и според мен
със суип няма да са точни резултатите, по добре импулс респонс.
Трябва да се калибрира аудиотрактаиначе може да възникнат неточности..

Божо от постовете ти разбирам че се занимаваш основно с аудио и че има доста интересни нещица които може да се чуят и видят при тебе ;)
кога ще ни поканиш ,хем да чуем някое лампово стъпалце ,хем да си побъбрим кое как може да се направи...
и да видим колоните които си захванал да правиш :)

Аватар
100
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

100

#3 Мнение от 100 »

Ако префазираме една шега на Мирче Крешан, ще кажем, че колони се мерят много трудно... В нормално помещение не става, освен с импулсен отговор. С развивка може в звукозаглушена камера, но след като рушнаха камерата в ИРЕТ, такава май остана само в НИИМТБК на тавана на БНТ и в Благоевград в завода за високоговорители. За това трябва да си намериш програма с импулсно мерене. Имам една статия, която предлага метод с развивка и мерене в близкото поле, което и ти си пробвал, но определянето на сумарното звуково поле е много трудно, и не знам в крайна сметка дали е истинско. Плати си пощата, ще ти изпратя сканиран един учебник по такива измервания, мисля, че най-истинско е меренето в реверберационна камера, като прочетеш що за чудо е това, може да ти хрумне как да го имитираш.

Аватар
100
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

100

#4 Мнение от 100 »

Добавям, че меренето в звукозаглушена камера става на 1 метър, и тогава се сумират излъчваните от отделните високоговорители звукови вълни, докато при меренето в близко поле трябва да смяташ дефазирането от разликата в пътищата до точката на слушане. Подаваната мощност трябва да е много малка, за да може пряката звукова вълна да бъде много по силна от отраженията.
Печатна грешка е "плати си пощата", да се чете "Прати си пощата"

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от Bojo »

Говорителите са Vifa MG18SK09 i Peerless 812687 /105DT26/, боксовете са с размери 210(фронт)х275х1000мм - външни размери и 172х237х962мм вътрешни - 38,7 литра, по всички ъглите има залепени парчета с триъгълен профил изрязан от МДФ 30мм под 45 градуса, центъра на MG e на 770 от пода, а ДТ на 920, разстоянието м/у центровете е 150мм. Вкопани са и двата, за да се изрвнят пръстените на корпусите на говорителите с лицевата плоча - тоест високите не са вкопани. Кутията мисля че има сериозен дефект - получава се дупка м/у 55 и 300 Hz - 10-12db! Имам запас в обема и се чудя как да поправя този дефект. Отвътре бокса е облепен с дунапрен 20мм. Вчера пробвах да направя нещо с филтрите - около 15 пъти мерих и слушах - не се получава и сега имам мускулна треска на мишниците - в едия край на стаята меря, а вдругия край - слушам. Днес смятам да пробвам упражнение за коремните мускули, че с тази бира.
Относно за поканата - заповядайте на бул. "Цариградско шосе" 7ми км, сграда БИЦ-ИЗОТ, етаж 4, офис 412Б - фирма ЕОС при Божо. За жалост при мене няма какво да се чуе освен един Хибрид: Лампа + А/Б с биполярни транзистори, ама колони и свястно ЦД няма. Помещението също е отврат. Мейла e: office@eosbg.com, но слагайте забележка za Bojo, та да не ги трийнат.
Последно промяна от Bojo на Пет Ное 05, 2004 4:05 pm, променено общо 1 път.

Аватар
100
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

100

#6 Мнение от 100 »

Съжалявам, но файла с учебника е малко над 4 М, и твоя сървър отговаря, че не може да го приеме по липса на място. Като се видите с Demon, той ще ти го даде.

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Bojo »

Май тази дупка е с комплексен характер - освен обема(кутията е проектирана за друг мидбас), като сменя микрофона, нещата се променят. Освен това май и помещението оказва влияние - някакъв мод ще да е. Правя следното - пускам музика - части от 3-5 парчета и следя на пикхолд какво става - дупката м/у 100 - 250 херца си остава, независимо от смяната на микрофоните и тонколоните.

Dman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

...

#9 Мнение от Dman »

Божо прав си , дупката е мод на помещенито..премести клоната и повтори измерването..
другото което се опасявам е че ще имаш пропадане във високата среда заради не-вкопаването на високите..но не знам ,може пък да го пребориш с някакъв "зъл" филтър.. :)

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от Bojo »

Вкопаването на високочестотния няма ли да доведе до неравномерност в неговата характеристика - някакъв "хорнов ефект"? Веднъж вкопахме един и после хората дето мереха казаха че пропада някъде си с близо 6 db. Не е ли по добре да се направи ринг на мидбаса и той да се изнесе напред? Лично на мен ми е по лесно да вкопая високия.

Dman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

...

#11 Мнение от Dman »

е за да няма лоши ефекти ,трябва след това плавно да се преходи към предния панел..да нема остър ръб.. вкопаването е между 2 и 3 см , зависи и от филтъра все пак...
а за пръстена , така са на змея колоните..

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Bojo »

Това, за изравняването на акустичните центрове, ме вълнува много. Значи вариантите са три: 1. наклонена предна плоча 2. Вкопан висок 3. Изнесен с пръстен мидбас. До този момен бях отхвърли вариант 2 заради това което писах - вкопаването беше 16мм и прехода беше с изпъкнало закръгление много прецизно изработено, но ... Много съм мислил за наклонена предна стена - освен изравняванети на центрите, би трябвало да подтиска и стояща вълна, но ми е трудна за изработка/както и странични наклонени - колона тип пирамидка/. Змея толкова потимистично пише за пръстена че ми иде да го пробвам. А филтрите искам да са максимално прости: колкото по малко елементи толкова по малко влиаят на сигнала.

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от oceanman »

Божо,ела да видиш аз как го правя,малко е сложничко при мен,но мисля,че има ефект,а и вписването в хармоничния общ дизайн е на място....

Zmej

#14 Мнение от Zmej »

Само с наклонена предна плоча нищо няма да стане - вкопаването обиковено излиза около 20-30мм, само с наклон просто няма как. Закръгление - задължително - ей сега дман си играе точно със закръгленията около високите, като ги измери, сигурно ще докладва...
Колкото до 'дилемата' - или вкопаване, или пръстен - аз лично предпочитам вкопаване, но там играчката е страшна, освен с вкопаването, ами и с плавния преход...
За филтрите - много зависи - всеки иска малко елементи, ама в много случаи са крайно недостатъчни... Но това се гласи с меренето и слушането...

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от Bojo »

За вкопаването - ако външният диаметър на високия е примерно 100мм как е по добре: плавният преход да излезе на 140мм или на 200мм диаметър? Повърхността шлайфана и лакирана или покрита с пореста гума или кожа (примерно). Гледам разни картинки по сайтовете и си мисля...

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”