Малко история

Ако знаеш какво искаш!
Съобщение
Автор
Аватар
DDB
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

Малко история

#1 Мнение от DDB »

Една стара схема на TELEFUNKEN 1935 г....

Изображение

и още една..

Изображение
[/img]

А, и още една...

Изображение

Мисля, че тези и някои други схемни решения от онова време са актуални и днес, няма да правя коментар, просто ако някой види нещо интересно - добре... Ако има интерес, мога да постна и други.

P.S. Благодаря, Widowmaker!
Последно промяна от DDB на Чет Юни 09, 2005 8:43 am, променено общо 2 пъти.

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от velinski »

За мен схемата REN904 > драйверен траф > RE604 > изходен траф SE
(не е сред атачнатите) е най-добре звучащия амп за всички времена - не бих го заменил и за Gaku-On/Ongaku дори ;)

Мой приятел има такъв и винаги се размазвам пред него! Вади ват и половина на канал и е БЕЗ потенциометър на входа и има само 2 съпротивляния в схемата и 0 кондезатори (освен 2 в захранването). Както го определя той: "усилвател само с лампи и жици". Това за мен е хай-енда!
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

kd503

#3 Мнение от kd503 »

velinski написа:За мен схемата REN904 > драйверен траф > RE604 > изходен траф SE
(не е сред атачнатите) е най-добре звучащия амп за всички времена - не бих го заменил и за Gaku-On/Ongaku дори ;)

Мой приятел има такъв и винаги се размазвам пред него! Вади ват и половина на канал и е БЕЗ потенциометър на входа и има само 2 съпротивляния в схемата и 0 кондезатори (освен 2 в захранването). Както го определя той: "усилвател само с лампи и жици". Това за мен е хай-енда!
А :?: Я дай да видим хаи енд с лампи и жици :o :!:

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

tubes and wires

#4 Мнение от Kiril Kirilov »

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от velinski »

В какъв смисъл да ти дам :) Нямам такива лампи ЗА СЪЖАЛЕНИЕ :cry: Ако имаш предвид схемата - може, но едва ли ще я реализираш, защото и трафовете са си оригинални на Telefunken от същия модел радио, от който са и лампите и само Хитлер знае данните им.

Тия лампи са безценни, а цената на RE604 стига до 300 евро на нова и 150 евро за използвана бройка. Просто някои хора имат по-голям късмет от други.
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Аватар
DDB
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от DDB »

Велински, ако говориш за усилвателя на Тошко, късметът му се състои единствено в това, че ме познава. Тези лампи, както и трасформаторите му ги дадох аз и ти обещавам, че щом отново намеря такива, ще ти ги подаря. Ако искаш, обади ми се да ти кажа какво радио да търсиш...Между другото, има телефонни "пощенски" триоди, които са даже по-добри, най-малкото поради това, че имат доста по-дълъг живот, а ако питаш мен, най-добър е "предшественикът" на RE604-AD1, RS241. Този триод фашистите са използвали като стабилизатор, разбрах, че преди около година на летището в Божурище са изхвърлили два кашона с нови такива лампи, как не умрях, не знам. Мисълта ми е, че може би някъде все още има такива лампи, а са добри наистина, някъде гледах едно моноблокче с една такава + EZ81 се продаваше за 12000 USD...

Изображение

http://www.vt52.com/diy/myprojects/amps/rs241/rs241.htm

Това е RS241

Изображение

...а това - пощенски триоди и пентоди
Последно промяна от DDB на Съб Юни 11, 2005 1:02 am, променено общо 3 пъти.

kd503

#7 Мнение от kd503 »

Бих приел като подарък такива лампи :D
Кажи къде да ги търся защото баща ми е завършил радио и телевизионна техника 70-та година и е на ти с лампите обаче го мързи да ми обясни туи онуи и на село има още разни стари апаратури(единствения лампов усилвател който е правил е регент 72 ,но наскоро го пробвах и не тръгна :cry: ) най - вече телевизори имам доста лами 6п ... но те са хоризонталното в телевизорите мургаш и други подобни
между другото в кабинета по практика има 2 бр гу81м на стената за антики има ли файда да правя опит за кражба :lol: скъпи ли са дефицитни, едната е от 69 а другата 72 година може да си ги взема като нищо :D

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Ivan Rachev »

:D
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Аватар
DDB
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#9 Мнение от DDB »

KD503:Аз също бих приел такива лампи, само че имам навика да си ги плащам. Лампи и трансформатори обещах само на Велински, той ги цени и ги и затова ги заслужава! А що се отнася до ГУ81, заложи съвест срещу 70 лева и си решавай...

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от velinski »

DDB, за Тошко иде реч :D

Аз от Тодор взех мощни пощенски триоди Cf, имам и един чифт Aa - запазил съм ги за някакъв много специален проект (пак ще е ориентиран за слушалки най-вероятно) :)

За RS241 не бях чувал досега, но ако истина това за Божурище... направо ми става лошо и на мен :oops:

Благодаря ти за офертата - оценявам я :)

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от velinski »

С ламБомер (ама такъв който поддържа ГУ81 незнам дали има, освен ако не е някой специализиран) или на слух :lol:

Публикувай отговор

Обратно към “Лампови усилватели”