Срещу кучетата - малко се отдалечавам от целта, но...
-
bezobraznia
Срещу кучетата - малко се отдалечавам от целта, но...
Малко се отдалечавам от целта на форума относно Аудиофилската насоченост, но поне използвам ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ ...
Интересува ме устройство за, което има почти-аналог за продажба в КОНРАД. Става въпрос за прогонващо кучета и котки устройство ... там е поместена принципната електронна схема:
http://step-in-hifi.atspace.com/MISC_FI ... espass.pdf
Имам подобна Тайванска програма за компютър, която генерира ултразвук и прогонва комари, мухи, хлебарки, мишки и подобни. (Ако на някой му трябва да драсне бележка.) Тази схема е на цена около 50 евро, но по-важното е че няма да ми върши работа поради две причини: 1. Предназначена е за прогонване на котки и кучета, а аз имам две котки, а ме притесняват съседските кучета... като от това следва 2.та причина т.е. самата схема генерира на интервали звук с честота около 23кхц и по този начин прогонва животинките, а тези кучета които ме притесняват са завързани...
т.е. трябва да се преконфигурира или да се направи нова схема, която да накара кучетата да не лаят без това да гони котките.
Ако някой има схема или идея, моля да сподели
Интересува ме устройство за, което има почти-аналог за продажба в КОНРАД. Става въпрос за прогонващо кучета и котки устройство ... там е поместена принципната електронна схема:
http://step-in-hifi.atspace.com/MISC_FI ... espass.pdf
Имам подобна Тайванска програма за компютър, която генерира ултразвук и прогонва комари, мухи, хлебарки, мишки и подобни. (Ако на някой му трябва да драсне бележка.) Тази схема е на цена около 50 евро, но по-важното е че няма да ми върши работа поради две причини: 1. Предназначена е за прогонване на котки и кучета, а аз имам две котки, а ме притесняват съседските кучета... като от това следва 2.та причина т.е. самата схема генерира на интервали звук с честота около 23кхц и по този начин прогонва животинките, а тези кучета които ме притесняват са завързани...
т.е. трябва да се преконфигурира или да се направи нова схема, която да накара кучетата да не лаят без това да гони котките.
Ако някой има схема или идея, моля да сподели
-
bezobraznia
Много вероятно...
Много вероятно е начинанието ми да е неизпълнимо, но аудио апаратурата ми едва ли ще е проблем ... пиезо и високочестотни говорители да искаш за стотинки на пазара... а по официални данни а и измерени .... супер трудно прекратих самовъзбуждането на усилвателя ми точно поради високите честоти, а и в момента той може да възпроизведе без никакъв проблем 50 килохерца ...
Според мен проблема се състои в това че не знам каква е точната честота която се явява нещо като "успокоителна" само за кучетата ... май ще трябва да питам в някой биологически форум 
p.s. това психотронното оръжие по-скоро би било някоя здрава тояжка...

p.s. това психотронното оръжие по-скоро би било някоя здрава тояжка...
-
KIRIL
А за птици?
Дали ще може да се използва принципа за големи птици - корморан например и съответно за големи водни площи и на открито.
Ще бъда благодарен за всякаква информация по проблема.
Ще бъда благодарен за всякаква информация по проблема.
-
RazoR
-
AdsBot [Google]
Re: Ñðåùó êó÷åòàòà - ìàëêî ñå îòäàëå÷àâàì îò öåëòà, íî...
[Èìàì ïîäîáíà Òàéâàíñêà ïðîãðàìà çà êîìïþòúð, êîÿòî ãåíåðèðà óëòðàçâóê è ïðîãîíâà êîìàðè, ìóõè, õëåáàðêè, ìèøêè è ïîäîáíè. (Àêî íà íÿêîé ìó òðÿáâà äà äðàñíå áåëåæêà.)
Ùå ñúì òè áëàãîäàðåí àêî ìè ÿ èçïðàòèø íà vaso@mail.bg.
Áëàãîäàðÿ!
Ùå ñúì òè áëàãîäàðåí àêî ìè ÿ èçïðàòèø íà vaso@mail.bg.
Áëàãîäàðÿ!
-
Ivan Rachev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
imai pred vid...
4e tezi ne6ta ne ba4kat sre6tu pitbulli 
- 100
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
100
И аз мисля, че не действат на всички кучета. Пробвахме едно, помиярите ги навираше в миша дупка, но една афганска хрътка щеше да ни изяде заедно с плашилото, и въобще на домашните песове като че ли по не им действа. Маже да са свикнали с ултразвука от ТХО-то на телевизора или нещо друго, не знам.
- 100
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
100
Проблема не е в схемата, а в излъчвателя. Бяхме го правили от две пиезокерамични пластини с дебелина 1 мм., и диаметър 20 мм., залепени като биморф. Биморфа беше залепен по нулевата окръжност със силикон. Над централната част имаше кръгъл екран на разстояние около 0,5 мм от биморфа. Имаше резонанс около 22 кHz и доста прилична чувствителност, а и отнасяше високо напрежение. Схемата я изкопирахме от една алармена сирена, като настроихме честотата около резонанса на излъчвателя. Крайното стъпало е трансформаторно с феритна Ш- сърцевина. Напрежението на изхода беше над 150V. При това положение се излъчват звукови импулси при преминаване на честотата през резонанса на излъчвателя. Повтарям, излъчвателя е резонансен, така, че при това изходно напрежение ултразвукът е бил наистина як.
Може да се опита с пиезоговорителите на Моторола или тяхната имитация, които струват много малко, но тяхната чувствителност е доста по-малка, понеже са с широка лента и за същото звуково налягане ще лапа доста повече ток. Пък и няма да са ултразвукови импулси, а виещ ултразвук, но това може и да е предимство. Освен това габарита е доста по-голям. Все пак нищо не пречи да се опита.
Може да се опита с пиезоговорителите на Моторола или тяхната имитация, които струват много малко, но тяхната чувствителност е доста по-малка, понеже са с широка лента и за същото звуково налягане ще лапа доста повече ток. Пък и няма да са ултразвукови импулси, а виещ ултразвук, но това може и да е предимство. Освен това габарита е доста по-голям. Все пак нищо не пречи да се опита.