За и против

Ако знаеш какво искаш!
Съобщение
Автор
Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#1 Мнение от Goro »

lusi написа:...Мисля, че единствено загубите от хистерезиса и т.н слагат ограничение...
Загубите от хистерезиса зависят от типа на желязото и индукцията, а тя пък се определя от броя на навивките, спрямо сечението. Т.е. дори да се използва магнитопровод от трафопост, той може да се насити и да има големи загуби.
Трансформатора трябва да работи в определен обхват от индукцията за най-ниската честота и да има минимални паразитни параметри (Ls,Cp) , при достатъчна основна индукция и минимално омично съпротивление. Тези параметри се постигат чрез оптимално конструиране.

Аватар
lusi
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#2 Мнение от lusi »

Мисля да пробвам с желязо от мрежови трансформатор от ч.б. телевизор София 21.Сигурно си го срещал.Вит магнитопровод , около 4кв.см.Не казвам,че ще постигна нещо, но за сега това имам под ръка.Ще го сметна примерно за амплитуда на сигнала до 5V и работна индукция 0.4Т.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Rumen Suvandjiev »

lusi написа:Мисля да пробвам с желязо от мрежови трансформатор от ч.б. телевизор София 21.Сигурно си го срещал.Вит магнитопровод , около 4кв.см.Не казвам,че ще постигна нещо, но за сега това имам под ръка.Ще го сметна примерно за амплитуда на сигнала до 5V и работна индукция 0.4Т.
Само ще си загубиш времето. Дори и само за упражнението да е, намери си по-добър магнитопровод.

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от Goro »

Най-добре индукцията на работната точка да е там където е максимума на µ-то. А тези магнитопроводи се правеха в Соколпво, някои от тях от японска ламарина, но крайният резултат е не ясен.

Аватар
lusi
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от lusi »

Мислех и за феритна сърцевина с максимално възможно сечение.При малка амплитуда на сигнала и работна индукция до 0.18Т.В този диапазон повечето ферити са линейни.Предполагам, че ще успея да постигна неоходимата индуктивност и ще успея да събера навивките.

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Goro »

Мисли за всичко, включително и омичното съпротивление на намотките.

Аватар
lusi
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#7 Мнение от lusi »

Много си прав.При ферита определено трябва да мисля и за активното съпротивление на трафа.

Публикувай отговор

Обратно към “Лампови усилватели”