Новата ми RIAA

Ако знаеш какво искаш!
Съобщение
Автор
Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

Новата ми RIAA

#1 Мнение от Simonov »

Така. Започвам тия дни да сглабям ламповата RIAA по схемата на RJM Audio

Горният панел вече пътува към мене и повечето части са вече у мене. Като за начало ще ползвам PCC88. Тези дни и дърводелеца ще почне работа по дървениите.

Сега имам един конструктивен въпрос ;) Ако правилно съм разбрал насоките на автора, препоръчително е да се използват по две отделни лампи за всеки канал т.е. 4 бр за общо двата канала. Аз обаче искам да направя по бюджетно ориентирана постановката и да използвам и двете половинки отвсяка лампа т.е. общо две лампи за двата канала.

Тук идва и конкретният въпрос. Коя от следните ситуации е по добра:
1. Интегриране левия канал в една лампа и съответно десния в другата!?
2. Интегриране на входното стъпало за двата канала в първата лампа и интегриране на изходното стъпало във втората. При вторият вариант, предполагам ще пострада разделението между каналите, въпреки екранната решетка :roll:

И все пак, кой от двата варианта да избера?

Поздрави :)
Изображение

Аватар
Svetlin Iliev
има опит
има опит
Обратна връзка:

#2 Мнение от Svetlin Iliev »

Според мен автора е имал в предвид точно това което ти смяташ да правиш. Смятам че втория вариант е по добър, понеже така ще се получи по-добро шумоподтискане.

Аватар
zmeika
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от zmeika »

Здравей Симонов,
1-вия вариант с една лампа за един канал работи (правил съм го с тонкоректор) , но той беше предназначен за музикален инструмент - моно!
2 при втория вариант се предполага че двата канала ще имат по близки параметри тъй като една и съща лампа ще участва и във двата канала,
НО имам една Е88СС дето така се различават двете половинки че... вероятно и на теб може да ти се наложи да подбираш
Бих ти препоръчал да стабилизираш отоплението на лампите .
Успех!

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от velinski »

Вариантът за мен е двата канала в една лампа - една входна и една изходна. PCC88 си има прекрасен екран между двете половинки и каналите ще бъдат разделени на 100%, няма от какво да се притесняваш. Първият вариант общо взето е недопустим и ще доведе до много проблеми, като само малка част от тях са: разлика в потенциалите на анодното на двете половинки спрямо отоплението, лошо галванично разделяне, изхабяване на двете половини неравномерно, вътрешно и външнокапацитетни проблеми, опасност от вътрешни разряди въпреки екрана и пр.
Последно промяна от velinski на Сря Май 30, 2007 10:56 pm, променено общо 1 път.

Аватар
Fenkiller
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от Fenkiller »

Подкрепям Велин на 100%!
Проблемите и недостатъците при едноканален вариант на лампите са повече!
Успехи!
:wink:
Kill with power! DIY ! DIY ! DIY !

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Goro »

Не се притеснявай за каналното разделяне, понеже и най-добрата доза има много по-лошо разделяне от коя да е двойна лампа.

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#8 Мнение от Simonov »

Мерси за изчерпателното инфо. Значи оставаме на вариант 2. Смятам да използвам кенотронно захранване. Трансформатора ми е малко по мощен и изкарва 250-0-250. Смятам да ползвам LCLC филтър и кенотрон 6X5-GTB. Симулациите с PSU Designer показват около 260V B+ при товар 20mA с тази лампа, така че мисля да ползвам нея.
Изображение

Аватар
Dimitar Chakarov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#9 Мнение от Dimitar Chakarov »

По мое мнение ЕСС88 свири по-добре от РСС88.Също добри са и 6н23п,но с индекс ЕВ.

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#10 Мнение от Simonov »

След като съживя схемата и заработи без проблеми, ще пробвам различни лами :)
Изображение

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от velinski »

Схемата лесно ще се съживи, но имам подозрения, че ще ти бъде малко усилването с тая лампа... зависи и дозата ти какво ниво пуска

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#12 Мнение от Simonov »

4.2mV което при усилване от 40dB ще даде 420mV. За момента няма да ми тярвба предусилвател, но по нататък... :roll:
Имаш ли някакви рпедложения?
Изображение

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от velinski »

Друга схема с други лампи :)

На мен лично ми се върти из главата проектче с 2 х 6С3П/6С4П/6С45П... u=50... 3W на анода... ниско вътрешно съпротивление... хубави лампи

Може и нещо по-вулгарно... SE да кажем с изходен траф и входен траф 1:20 като Lundahl LL1636 с аморфно желязо... RIAA корекция след входния траф... ще се получи еднолампов фоно-пре с усилване към 70... без проходни капацитети... без гадните китарни ламби ЕСС83 :)

Ако остане време ще нахвърлям 1-2 варианта
Последно промяна от velinski на Пет Юни 01, 2007 10:48 am, променено общо 1 път.

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#14 Мнение от Simonov »

Други лампи ;)

За идеята ти - не е ли по добре да се използва повишаващ трансформатор за MC дози на входа?
Изображение

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от velinski »

Като кой например? Те всички входни/повишаващи трафове за слаби сигнали са еднакви. Дали ще ги кръстят "микрофонен" или "фоно" става дума за едно и също нещо.

Публикувай отговор

Обратно към “Лампови усилватели”