Кондензатори в кенотронен захр. блок

Ако знаеш какво искаш!
Съобщение
Автор
Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

Кондензатори в кенотронен захр. блок

#1 Мнение от Simonov »

Отварям нова тема, въпреки че по въпроса е говорено много, но тук ми се ще да засега едина конкретна постановка. Ясно е че големитте капацитети не са желателни в захр. блок на ламповите усилватели. При наличието на добър и голям дросел ~ 15-20H е възможно стойностите на кондензаторите да станат доста ниски. Това предполага избягването на "калпавите" електролити и използването на други типове неелектролитни. Интересно ми е какви типове (и марки) неелектролитни кондензатори ползвате вие и какви са техните предимства и недостатъци.
За момента оставям темата по "широка" но по нататк мисля да попитам и за по конкретни работи.

Поздрави на всички :)

едит: темата първоначално беше в 50/60Hz но я преместих. Ако модераторите сметнат, че не и е тука мястото, моля да я върнат обратно.
Изображение

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#2 Мнение от Simonov »

Хм, мислех, че ще има по голям интерес :roll:
Изображение

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Daniel Petrov »

Ползвам хартия, руска, "тунингована" от мен, 200мкф/1000В става на 100+100мкф/1000В :)
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#4 Мнение от Simonov »

Предполагам става въпрос за МБГО, или греша?
Изображение

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от velinski »

Където има място и парите не са проблем ползвам яки дросели 20+ хенри и 8-30uF метализирана хартия в масло Bosch MP и Jensen MPA - страхотни кондери са!

Иначе за по-лакомите лампи имам неиндуктивно навит метализиран полипропилен в масло made in Japan на ASC/Shizuki по 100uF и любимите ми MKV на Siemens - пак метализиран полипропилен в масло, от 2 до 15uF.

От руските имам фолийни КБГ и ОКБГ, но не ми харесват избощо - супер сплескан звук със замацан детайл, много по-зле от Bosch, въпреки че са фолийни. Имах и доста МБГО/МБГЧ, които се отзоваха моментално в кофата.

Общо взето наблягам на яките дросели и малките маслени кондензатори - там се крие истинският звук. За консумация 50mA в момента ползвам 2 дросела по 20 хенри и 2 кондера по 15uF - имам 2mV пулсации, които са нечуваеми на практика.

Аз тествам филтриращите кондери първо като разделителни или катодни - ако свирят добре, ще си вършат работата добре и като филтриращи. Досега няма изключение от това правило.

Електролити ползвам по принуда ако проектът е малък по размер.

Това е малка част от колекцията ми:

Изображение
Последно промяна от velinski на Съб Мар 03, 2007 11:11 am, променено общо 1 път.
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Аватар
Borislav Uzunov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Borislav Uzunov »

Simonov написа:Предполагам става въпрос за МБГО, или греша?
Ако трябва да сме точни става въпрос за МБГВ.
Велински за МБГ-тата въобще не съм съгласен с теб.
Министерство на Звука
We are the Musicmakers

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от velinski »

Borislav Uzunov написа: Велински за МБГ-тата въобще не съм съгласен с теб.
Вкусове разни :)

За МБГ-серията - аз съм убеден, че не "свирят" правилно като филтриращи, т.е. не са линейни. Отчайващо зле са като разделителни и катодни също, което е второ доказателство. Поради лоша метализация, лоша хартия или кофти масло - незнам и не ме интересува. КБГ-серията е доста по-добра, въпреки че е средна хубост, сравнена с германски кондер!

Пък и със стоманения корпус на "руснаците" няма да се разберем никак...
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Rumen Suvandjiev »

velinski написа:
За МБГ-серията - аз съм убеден, че не "свирят" правилно като филтриращи, т.е. не са линейни. Отчайващо зле са като разделителни и катодни също, което е второ доказателство. Поради лоша метализация, лоша хартия или кофти масло - незнам и не ме интересува.
Там въобще няма масло, а е нещо като мазен парафин, в някои екземпляри направо спечен. Специално за МБГО в руските справочници съвсем ясно си пише, че са нелинейни.

Тенекията отгоре няма какво да я коментираме...

Аватар
Borislav Uzunov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Borislav Uzunov »

Линейно не означава вярно. Интересно, аз нямам проблем нито със сплескване на сцената, нито с омазване на детайла пък филтрирам само с МБГО(В)-та.
Министерство на Звука
We are the Musicmakers

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от velinski »

Посочените явления са резултати от използването на МБГх кондензатори като разделителни и катодни. Като филтриращи в захранване те просто не филтрират добре. В резултат на това картината се оцветява с хармоници и ВЧ/СЧ/НЧ "боклук" от всичките лошо филтрирани честоти. Като краен резултат получаваш оцветена картина. Ако това не те притеснява - ок. И мен не ме притеснява, защото не ползвам такива кондери изобщо :)

Разбира се, че линеен означава верен. Ако нелинеен = верен значи става дума за твърде субективна позиция ;)

Това е мое лично мнение и не ангажирам никой с него, разбира се.

Аватар
Borislav Uzunov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Borislav Uzunov »

Та по тоя повод да те попитам, как разбра, че именно МБГО(В)-тата оцветяват звуковата картина, а прехвалените от теб западни аналози я предават вярно? Ами ако точно западните кондензатори оцветяват повече картината и затова ти се струва, че тя е по-обемна??? Значи не можеш да ме убедиш в обратното. Както и аз не мога да убедя теб.
А като пример за нелинеен елемент ....ухото не е от най-линейните "устройства" но не казваме че не чуваме вярно.
Министерство на Звука
We are the Musicmakers

Аватар
K.Konstantinov
има опит
има опит
Обратна връзка:

#12 Мнение от K.Konstantinov »

Изображение
Изображение

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от velinski »

Borislav Uzunov написа:Та по тоя повод да те попитам, как разбра, че именно МБГО(В)-тата оцветяват звуковата картина, а прехвалените от теб западни аналози я предават вярно? Ами ако точно западните кондензатори оцветяват повече картината и затова ти се струва, че тя е по-обемна??? Значи не можеш да ме убедиш в обратното. Както и аз не мога да убедя теб.
А като пример за нелинеен елемент ....ухото не е от най-линейните "устройства" но не казваме че не чуваме вярно.
Този въпрос ми е задаван многократно :D

Разбира се че човешкото ухо е нелинейно. Но ако МБГх са също толкова нелинейни, това не ги прави добри, нали? Защото откриваме една много абстрактна тема, граничеща с езотериката - коя нелинейна честотна характеристика е най-линейна всъщност за човешкото ухо :)

Аз се придържам към правило номер едно при конструирането на аудио техника - осигурявай максимално линеен сигнал до изхода, за да може нелинейният ти слух да възприема нещата натурално :)

Освен това както отбелязах съм тествал и сравнявал поне 25 вида захранващи кондери и за да твърдя, че МБГх не стават, значи има защо ;)

Нищо не ти пречи и ти да направиш същия тест и да потвърдиш или отхвърлиш моите твърдения. За разлика от други хора аз НЕ НАЛАГАМ МНЕНИЕТО СИ. Просто споделям изводи и открития, до които съм стигнал сам по метода на пробата и грешката :)

Ако ти тестваш 25 вида кондери и кажеш "МБГВ е номер едно" - това е съвсем друго нещо и аз веднага ще потърся проблема в моя слухов апарат :)

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от Stefan Stefanov »

Направих си следния опит:
След електролитите на кенотрона закачих дросел 4 хенри и един МКП 2.2микро/400В към маса. От общата им точка взех захранване за изходния траф на "хапчето" ми. Резултатът беше потресаващ в сравнение с електролита (който е 68 микро, Very low ESR на Nichicon).
Появиха се още пластове в сцената, което се очакваше.
Това, което не очаквах е, че басът стана много по-плътен, по-детайлен и по-дълбок! И това при 2.2 микро на захр. филтър! Като ми остане време ще пробвам с едни МКП-та за ел. мотори 30 микро (и може би ще изхвърля всички електролити от усилвателя :-) ).

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#15 Мнение от Simonov »

Доста малка стойност определено(2.2uF) :)
Велински спомена за пулсациите на филтрираното напреженеие(~2mV) според мен е доста трудно да се постигне такава "гладкост" с толкова ниски стойности. Ще е необходим поне 35-40H дросел. Или бъркам...? :roll:
Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “Лампови усилватели”