Кондензатори, резистори, кабели,ключове

Ако знаеш какво искаш!
Съобщение
Автор
полугрец

Кондензатори, резистори, кабели,ключове

#1 Мнение от полугрец »

Създавам тази тема с цел, на това място да се събере информация за пасивните компоненти и качествата им. На много места чета за разни видове кондензатори и резистори и тяхната индуктивност и кои били по-добри за звука, кои били по-добри за захранване, някои конд. са МРТ , други МКР такива с медно или сребърно фолио,Cerafine или Black Gate електролитни кондензатори, немагнитни танталови резистори (до скоро не се замислях за влиянието на магнитното поле създавано от трафовете точно в/у резисторите), кабели от многожилно сребро. Предполагам че някои маниаци като Иван Рачев:D например, биха могли да разкрият защо тези скъпи сами по себе си елементи подобряват крайното звучене на системата. Хубаво ще е когато говорим за конкретни елементи да се споделя тяхната цена и местонахождение, тъй като предполагам има много хора ,готови да инвестират в подобрения дори на настоящата си апаратура :lol:
..ааа, забравих да добавя и галетните ключове, като входни атенюатори(потенциометри) :)

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Добра идея!
Честно казано за лампите най-добре е въобще да се изключат кондензаторите по пътя на сигнала, ако схемата го позволява.
Аз лично предпочитам да сложа на пътя на сигнала развързващ трансформатор (защото мога да си го направя), отколкото кондензатор. Трафът има и допълнителното предимство да съгласува импедансите, така, че елементите да работят в най-линейния си режим. Освен това свири благичко и никой не може да го отрече!
Ако все пак се налагат конензатори, лично аз предпочитам paper-oil.
Скромната ми практика е доказала, че не е задължително да използваме най-скъпите елементи, за да получим най-добро качество.
Потенциометри не ползвам, а колкото до галетите ... надали някой ще се наеме да различи на слух прескъпата Goldenpoint от една обикновена галета за 20 лева. Важното е да е добре механично изпълнена и да дава хубав контакт. Виж резисторите за атенюация са друга работа...

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от velinski »

Rutcho написа:Аз лично предпочитам да сложа на пътя на сигнала развързващ трансформатор (защото мога да си го направя), отколкото кондензатор. Трафът има и допълнителното предимство да съгласува импедансите, така, че елементите да работят в най-линейния си режим. Освен това свири благичко и никой не може да го отрече!
Ако все пак се налагат конензатори, лично аз предпочитам paper-oil.
И за мен дрейверните трафове са дъ бест, но досега не съм чул нито един навит любителски да свири добре. Хората си ги изчисляват добре, но явно ламелите, които циркулират из БГ, са под всякакво качество като стомана - допълнително и изпълнението куца. Мои приятели ползват оригинални трафове на Telefunken и на Tamura и разликата в звука срванени с любителските е огромна. Иначе доста ми допадат като звук (и със сигурност повече от калпаво навити трафове) Jensen PIO с медно фолио като разделителни кондензатори.

За съпротивления от години ползвам Riken за анодни и катодни и Dale/Holco в останалите аудио вериги и Caddock за захранванията. Сревнени с noname карбон-филм или метал-филм резистори по 2 стинки бройката разликата е ОГРОМНА.

За електролити ползвах досега високоволтови ELNA Cerafine, но вече ги спряха от производство и изчезнаха от пазара. Напоследък си купувам BHC Aerovox и съм доста доволен, макар че не са от категорията на Cerafine. За катодни електролити (когато ползвам изобщо такива) - Black Gate Standard или Panasonic FC.

Цени на споменатите части - ВИСОКИ :D Но си струват всеки леФ.
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

audioman

#4 Мнение от audioman »

Rutcho, не съм съгласен с теб за това, че за ламповите устройства Електролитите трябва да се избягват по пътя на сигнала /т.е. като сигнални/ - Те ТРЯБВА да се избягват при всяка по-качествена схема за аудио, независимо дали е на лампова или полупроводникова основа :wink:

полугрец

#5 Мнение от полугрец »

За съпротивления от години ползвам Riken за анодни и катодни и Dale/Holco в останалите аудио вериги и Caddock за захранванията. Сревнени с noname карбон-филм или метал-филм резистори по 2 стинки бройката разликата е ОГРОМНА.

За електролити ползвах досега високоволтови ELNA Cerafine, но вече ги спряха от производство и изчезнаха от пазара. Напоследък си купувам BHC Aerovox и съм доста доволен, макар че не са от категорията на Cerafine. За катодни електролити (когато ползвам изобщо такива) - Black Gate Standard или Panasonic FC.

Цени на споменатите части - ВИСОКИ Но си струват всеки леФ.
къде се намират гореупоменатите части?
С изходните трафове се оправям от отдавна, но някой ще ми каже ли ,по каква методика се изчисляват входни, междинни или драйверни трафчета

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от velinski »

STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Ivan Rachev »

:) сьмнявам се че и лукасов професор ще може да обясни някой неща в Hi-End-a, вьпрос дали да се иэполэва раэвьрэващ траф или конденэатор эа мен не съществува[траф раэбирасе,пробвано] сьществуват много начини да "убиеш" эвученето на усилвателя paper-oil конденэаторите е един от най-лесните неэависимо дали ги иэполэваш на пътя на сигнала или в эахранването[пробвано] :wink: аэ ги нари4ам-"гладни эа въэдух елементи" :D относно среброто е най-добре да се съберем при мен и да чуем системата веднъж с мед веднъж с сребро и тогава да продьлжиме раэговора на таэи тема :wink: Скромната ми практика е доказала, че не е задължително да използваме най-скъпите елементи, за да получим добро качество и е задължително да използваме наи-скъпите и наи-качествени елементи, за да получим най-добро качество :wink: лично се наемам с гръб срещу системата [ми] да раэлича по эвучене две галети :D мисля да спра до тук преди време след подобен пост получих дуэина лични съобщения-какьв самохвалко сьм бил,как наркотиците са ми иэпили моэька,от къде съм намирал таэи художествена литература,рекламно лице на Audionote съм бил и т.н. :mrgreen: эатова най-стряскащите си Hi-End виждания мисля да споделя с определени хора на живо :wink:
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Rumen Suvandjiev »

velinski написа: И за мен дрейверните трафове са дъ бест, но досега не съм чул нито един навит любителски да свири добре.
Логично.
Щом е направен любителски, той ще свири любителски.
За направата на междинен или изходен трансформатор са нужни много познания, опит и усет.
Повечето маркови трафове наистина са качествени и с добра повтаряемост, но се налага да пригодим нашия дизайн към въпросния елемент, а не обратното. Първото аз наричам сглобяване, а второто-конструиране.
Колкото до железа, в момента се намират. Трябва дамо да се измерят характеристиките им - в повечето случаи информацията за тях е или оскъдна, или направо липсва...

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Bojo »

Ха! Алнико ти си безкомпромисен и вдигаш много високо летвата (убедих се лично в това), но все пак ако се налага използването на кондензатор по пътя на сигнала, мисля че хартиено-масленият е най добрият избор. Сравнявал съм PO-Jensen, PO-руски, MKP10 на Wima, различни хартиени: МБМ, МБГО и МБГЧ и други фолийни кондензатори както при висок сигнал, - 1 до 20V, така и при ниско ниво - 0,1 - 1V. Най - добре ми свирнаха хартиено-маслените. Същото според мен важи и за кондензаторите във филтрите на тонколоните.

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от Ivan Rachev »

Божо мерси за оценката ти,определено си в час и тя е важна за мен.... не искам да налагам сребърната идеология която изповядваме с моя партньор в hi-fi на никoй, колкото до спора сребърно танталени кондензатори срещу всички останали той е лесно разрешим....с Рухи сме си направили борд на който може да се чуе абсолютно всеки кондензатор как свири в реални условия,още по лесно е ако сравним усилвател изпълнен от-до с хартиено маслени с същия изпълнен с сребърно танталени...мисля на следващото hi-fi събиране да има 2 такива

p.с. последният човек с които умишлено слушахме за разлика между сребърни кабели за колони и медни такива беше Д-man,оставил съм му 2 кабели правени от нас да слуша и в тях на неговата система,нека да каже впечатленията си.мисля 4е в МБГО и МБГЧ липсва масло и поради това стават :wink:
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Bojo »

Ок Алнико! Поставям въпросителна на мнението си и съм склонен веднага да го ревизирам след като се убедя! Дали на вашата установка ще можем да сревним един Енсен, един К40-У9, един МБМ и един МБГЧ, примерно след две три седмици, че сега имам много работа. И още един въпрос - танталовите кондензатори които продават по магазините - примрно за СМД монтаж/жълти/ на Вишаи - сребърно танталови ли са? Мисля че не. И ако не са, стават ли?

ПП Приготви съм един кашон с дискове, ама пуста работа... Ако имаш път насам мини и ги вземи.

Публикувай отговор

Обратно към “Лампови усилватели”