Изходни трансформатори

Ако знаеш какво искаш!
Съобщение
Автор
Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Изходни трансформатори

#1 Мнение от Teodor Gugulanoff »

Какво мислите по въпроса за "долепване" на два ШЛ магнитопровода, с цел увеличаване мощността при изходните трансформатори?
Изображение

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Bojo »

В нета има описани доста такива DIYовски конструкции, а май има и фабрични. Има описани и във вестник АРА. Правят го главно за да се използват стандартни трансформаторни профили за мрежови трансформатори на 50-60 Hz, за SE усилватели. Цели се увеличаване на прозореца за да могат да се събере повече мед (навивки) и по-добро секциониране. Проблем обаче става макарата.

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от velinski »

Макарата се прави лесно от дебел прешпан или гетинакс.
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

gps

#4 Мнение от gps »

Виждал съм такива трафове но в захранването на мощни стъпала.Стандартен пакет +1/2 от пакет.Яко стегнати и лакирани.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Не мога да разбера смисъла на това деяние.
При правилен дизайн всички навивки се събират достатъчно добре и на обикновен магнотопровод.
Колкото до макарата, не бива да я подценяваме.
Не, не става дума толкова за материала, колкото за изработката и точността на геометричните размери, както при SE, така и при PP, какватото една макара от пресшпан просто не може да предожи.
За мен това е била най-трудната част от направата на един OT.
В момента ползвам макари на Weiser (между другото има и удължени, именно за чифтосване на Ш-та).

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Teodor Gugulanoff »

Rutcho написа:Не мога да разбера смисъла на това деяние.
При правилен дизайн всички навивки се събират достатъчно добре и на обикновен магнотопровод.
Колкото до макарата, не бива да я подценяваме.
Не, не става дума толкова за материала, колкото за изработката и точността на геометричните размери, както при SE, така и при PP, какватото една макара от пресшпан просто не може да предожи.
За мен това е била най-трудната част от направата на един OT.
В момента ползвам макари на Weiser (между другото има и удължени, именно за чифтосване на Ш-та).
Какво толкова има за неразбиране ?!!
Много е просто - приеми като даденост, че разполагам с определен брой сърцевини / магнитопроводи/, от които искам да получа по-голяма мощност, най-общо казано.
Голямата въпросителна е да се слепва с лепило, или само да се притегнат здраво.

И един въпрос - по чия методика изчисляваш изх.тр. за SE ?
Изображение

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Ако правим изходен трансформатор за SE, трябва да предвидим немагнитен процеп, за да избегнем постоянното подмагнитване.
Той се изпълнява чрез поставяне на немагнитен материал с изчислената от нас дебелина межди "Е" и "I" при стандартен EI (Ш) магнитопровод, а в твоя случай - между девте Ш - та и да се пристегнат.
Може и без немагнитен процеп, но тогава сърцевината се преоразмерява многократно, нещо, което аз лично не приветствам.
За моята петнайсетина годишна практика с OT съм си създал собствена методика. За да не звучи това като самохвалство, запознат съм с методиките на руските автори Г.Цыкин, Е. Васильченко, Р. Бальян, С. Лукачер, Е.Комаров, както и с тези на James Moris и нашумялата напоследък методика за разработка на тороидални трансорматори на Menno Van Der Veen.

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Teodor Gugulanoff »

Rutcho написа:... запознат съм с методиките на руските автори Г.Цыкин, Е. Васильченко, Р. Бальян, С. Лукачер, Е.Комаров, както и с тези на James Moris и нашумялата напоследък методика за разработка на тороидални трансорматори на Menno Van Der Veen.
ОК, значи имаме база за разговор. От изброените познавам Цикин, но ползвам основно разработките на Василченко, Е. Между другото, това което е на сайта му, е малко поостаряло - той го е доразвил, попроменил и издал в книга.
Rutcho написа:... поставяне на немагнитен материал .... в твоя случай - между девте Ш - та ....
Нещо май не се разбираме, ще драсна днес една скица и ще ти я покажа някак - все пак чертежите /чертането/ са универсалния език на техниката ;)

Поздрави,
Теодор
Изображение

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Май наистина не те разбрах добре.
"Долепването" аз си го представих ето така:
___
| | |

|_|_|

(извинявам се за грознарта "рисунка, но мисля, че става ясно)
А ти май говориш просто за обединението им в по-дебел пакет...

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от Teodor Gugulanoff »

Rutcho написа: ...
А ти май говориш просто за обединението им в по-дебел пакет...
Да, именно. Ето така:
Изображение

Нека, за да е съвсем ясно, да уточним - нали не ми предлагаш да създавам умишлено немагнитна междина в равнината на долепване (синята линия)? Смятам да шлайфам внимателно там и да ги залепя с някакво здраво лепило за метал.
Изображение

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Rumen Suvandjiev »

progressor написа: Нека, за да е съвсем ясно, да уточним - нали не ми предлагаш да създавам умишлено немагнитна междина в равнината на долепване (синята линия)?
Не, разбира се, грешката е моя.
Колкото до увеличеното сечение, аз лично гледам да се придържам към сечение на магнитопровода, бизко до квадрат. По този начин средната дължина на проводника в една навивка е най-малка (за целта някои правят и кръгло сечение на магнитопровода), което води до намаляване на паразитните капацитети. От друга страна по-голямата мощност предполага по-голям ток, следователно по-дебели проводници и може да не ти стигне просветът в маднитопровода да се съберат.
В този случай ти препоръчвам метода на известният съветски специалист НАГЛАСИгов :lol:
И още нещо - във формулата за определяне на нужния магнитопровод според мощността, участва и средната дължина на магнитния път lc, която при увеличаване дебелината на пакета остава една и съща. С други думи, избирането на по-голям размер магнитопровод при същото сечение ще ни даде по-голяма мощност.
Колкото до шлайфането и залепването по синята линия, според мен не е наложително, освен от механични съображения, например да ги залепиш и тогава да шлайфаш челните повъхности на получените пакети...

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Teodor Gugulanoff »

Благодаря за коментарите. Знам, че толкова 'сплеснато' сечение не е нормално, но пробата ще си покаже ... по едни сметки излиза доста добре.
Ето и малко конкретни числа /долепени сърцевини/.
Сечение на магнитопровода: 2.5 cm x 5.8 cm = 14.5 cm2
Тегло на магнитопровода: ~ 2.62 kg
Дължина /средна/ на магн.сил.линии: 22 cm

A изх.данни са - Ri: 1.5 K; Ra: 5 K; Rн: 4 Ohm; Io: 100 mA; Fн: 20 Hz;
Fв: 20 kHz; Pout: 12 W /на канал/.

Поздрави,
Теодор
Изображение

gps

#13 Мнение от gps »

progresor тези трафове за които писах са шлайфани до огледален блясък точно по синята линия на твоя чертеж и после залепени чрез яко притягане и лак на спиртна основа един такъв кафяв-след изпичане при 40-50 градуса държи по-добре от разни лепила за метал.

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от Bojo »

Абсолютно съм съгласен с Рутчо, но искам да кажа, че освен това, чрез долепването на два пакета, както е показал Прогресор, на практика се намалява въздушния прозорец. Тоест увеличава се сечението на магнитопровода, а въздушния прозорец остава същия. Не е ли по добре да се използва по голям конструктив - увеличава се сечението, а също така и прозореца?

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от Teodor Gugulanoff »

@gps - благодаря за информацията, някаква такава технология ще мисля и аз.

@bojo - много ясно, че е по-добре да се използва стандартизиран типоразмер, такъв какъвто се получава при изчисляване по дадена методика, а не да се правят такива експерименти /като мен ;)/ ... но пак ще повторя - с такива сърцевини разполагам и други не мисля да купувам за този проект.

В събота/неделя ще направя сметките още веднъж и другата седмица почвам да търся проводник, ако не ме лъже паметта - за първичната излизаше 0.36-0.40mm, а за вторичната - ~1.5mm /при секциониране - ~0.75/.
Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “Лампови усилватели”