Изходни трансформатори
- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Изходни трансформатори
Какво мислите по въпроса за "долепване" на два ШЛ магнитопровода, с цел увеличаване мощността при изходните трансформатори?

-
Bojo
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
В нета има описани доста такива DIYовски конструкции, а май има и фабрични. Има описани и във вестник АРА. Правят го главно за да се използват стандартни трансформаторни профили за мрежови трансформатори на 50-60 Hz, за SE усилватели. Цели се увеличаване на прозореца за да могат да се събере повече мед (навивки) и по-добро секциониране. Проблем обаче става макарата.
-
gps
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Не мога да разбера смисъла на това деяние.
При правилен дизайн всички навивки се събират достатъчно добре и на обикновен магнотопровод.
Колкото до макарата, не бива да я подценяваме.
Не, не става дума толкова за материала, колкото за изработката и точността на геометричните размери, както при SE, така и при PP, какватото една макара от пресшпан просто не може да предожи.
За мен това е била най-трудната част от направата на един OT.
В момента ползвам макари на Weiser (между другото има и удължени, именно за чифтосване на Ш-та).
При правилен дизайн всички навивки се събират достатъчно добре и на обикновен магнотопровод.
Не, не става дума толкова за материала, колкото за изработката и точността на геометричните размери, както при SE, така и при PP, какватото една макара от пресшпан просто не може да предожи.
В момента ползвам макари на Weiser (между другото има и удължени, именно за чифтосване на Ш-та).
- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Какво толкова има за неразбиране ?!!Rutcho написа:Не мога да разбера смисъла на това деяние.
Много е просто - приеми като даденост, че разполагам с определен брой сърцевини / магнитопроводи/, от които искам да получа по-голяма мощност, най-общо казано.
Голямата въпросителна е да се слепва с лепило, или само да се притегнат здраво.
И един въпрос - по чия методика изчисляваш изх.тр. за SE ?

- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Ако правим изходен трансформатор за SE, трябва да предвидим немагнитен процеп, за да избегнем постоянното подмагнитване.
Той се изпълнява чрез поставяне на немагнитен материал с изчислената от нас дебелина межди "Е" и "I" при стандартен EI (Ш) магнитопровод, а в твоя случай - между девте Ш - та и да се пристегнат.
Може и без немагнитен процеп, но тогава сърцевината се преоразмерява многократно, нещо, което аз лично не приветствам.
За моята петнайсетина годишна практика с OT съм си създал собствена методика. За да не звучи това като самохвалство, запознат съм с методиките на руските автори Г.Цыкин, Е. Васильченко, Р. Бальян, С. Лукачер, Е.Комаров, както и с тези на James Moris и нашумялата напоследък методика за разработка на тороидални трансорматори на Menno Van Der Veen.
Той се изпълнява чрез поставяне на немагнитен материал с изчислената от нас дебелина межди "Е" и "I" при стандартен EI (Ш) магнитопровод, а в твоя случай - между девте Ш - та и да се пристегнат.
Може и без немагнитен процеп, но тогава сърцевината се преоразмерява многократно, нещо, което аз лично не приветствам.
За моята петнайсетина годишна практика с OT съм си създал собствена методика. За да не звучи това като самохвалство, запознат съм с методиките на руските автори Г.Цыкин, Е. Васильченко, Р. Бальян, С. Лукачер, Е.Комаров, както и с тези на James Moris и нашумялата напоследък методика за разработка на тороидални трансорматори на Menno Van Der Veen.
- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
ОК, значи имаме база за разговор. От изброените познавам Цикин, но ползвам основно разработките на Василченко, Е. Между другото, това което е на сайта му, е малко поостаряло - той го е доразвил, попроменил и издал в книга.Rutcho написа:... запознат съм с методиките на руските автори Г.Цыкин, Е. Васильченко, Р. Бальян, С. Лукачер, Е.Комаров, както и с тези на James Moris и нашумялата напоследък методика за разработка на тороидални трансорматори на Menno Van Der Veen.
Нещо май не се разбираме, ще драсна днес една скица и ще ти я покажа някак - все пак чертежите /чертането/ са универсалния език на техникатаRutcho написа:... поставяне на немагнитен материал .... в твоя случай - между девте Ш - та ....
Поздрави,
Теодор

- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Да, именно. Ето така:Rutcho написа: ...
А ти май говориш просто за обединението им в по-дебел пакет...

Нека, за да е съвсем ясно, да уточним - нали не ми предлагаш да създавам умишлено немагнитна междина в равнината на долепване (синята линия)? Смятам да шлайфам внимателно там и да ги залепя с някакво здраво лепило за метал.

- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Не, разбира се, грешката е моя.progressor написа: Нека, за да е съвсем ясно, да уточним - нали не ми предлагаш да създавам умишлено немагнитна междина в равнината на долепване (синята линия)?
Колкото до увеличеното сечение, аз лично гледам да се придържам към сечение на магнитопровода, бизко до квадрат. По този начин средната дължина на проводника в една навивка е най-малка (за целта някои правят и кръгло сечение на магнитопровода), което води до намаляване на паразитните капацитети. От друга страна по-голямата мощност предполага по-голям ток, следователно по-дебели проводници и може да не ти стигне просветът в маднитопровода да се съберат.
В този случай ти препоръчвам метода на известният съветски специалист НАГЛАСИгов
И още нещо - във формулата за определяне на нужния магнитопровод според мощността, участва и средната дължина на магнитния път lc, която при увеличаване дебелината на пакета остава една и съща. С други думи, избирането на по-голям размер магнитопровод при същото сечение ще ни даде по-голяма мощност.
Колкото до шлайфането и залепването по синята линия, според мен не е наложително, освен от механични съображения, например да ги залепиш и тогава да шлайфаш челните повъхности на получените пакети...
- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Благодаря за коментарите. Знам, че толкова 'сплеснато' сечение не е нормално, но пробата ще си покаже ... по едни сметки излиза доста добре.
Ето и малко конкретни числа /долепени сърцевини/.
Сечение на магнитопровода: 2.5 cm x 5.8 cm = 14.5 cm2
Тегло на магнитопровода: ~ 2.62 kg
Дължина /средна/ на магн.сил.линии: 22 cm
A изх.данни са - Ri: 1.5 K; Ra: 5 K; Rн: 4 Ohm; Io: 100 mA; Fн: 20 Hz;
Fв: 20 kHz; Pout: 12 W /на канал/.
Поздрави,
Теодор
Ето и малко конкретни числа /долепени сърцевини/.
Сечение на магнитопровода: 2.5 cm x 5.8 cm = 14.5 cm2
Тегло на магнитопровода: ~ 2.62 kg
Дължина /средна/ на магн.сил.линии: 22 cm
A изх.данни са - Ri: 1.5 K; Ra: 5 K; Rн: 4 Ohm; Io: 100 mA; Fн: 20 Hz;
Fв: 20 kHz; Pout: 12 W /на канал/.
Поздрави,
Теодор

-
gps
-
Bojo
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Абсолютно съм съгласен с Рутчо, но искам да кажа, че освен това, чрез долепването на два пакета, както е показал Прогресор, на практика се намалява въздушния прозорец. Тоест увеличава се сечението на магнитопровода, а въздушния прозорец остава същия. Не е ли по добре да се използва по голям конструктив - увеличава се сечението, а също така и прозореца?
- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
@gps - благодаря за информацията, някаква такава технология ще мисля и аз.
@bojo - много ясно, че е по-добре да се използва стандартизиран типоразмер, такъв какъвто се получава при изчисляване по дадена методика, а не да се правят такива експерименти /като мен
/ ... но пак ще повторя - с такива сърцевини разполагам и други не мисля да купувам за този проект.
В събота/неделя ще направя сметките още веднъж и другата седмица почвам да търся проводник, ако не ме лъже паметта - за първичната излизаше 0.36-0.40mm, а за вторичната - ~1.5mm /при секциониране - ~0.75/.
@bojo - много ясно, че е по-добре да се използва стандартизиран типоразмер, такъв какъвто се получава при изчисляване по дадена методика, а не да се правят такива експерименти /като мен
В събота/неделя ще направя сметките още веднъж и другата седмица почвам да търся проводник, ако не ме лъже паметта - за първичната излизаше 0.36-0.40mm, а за вторичната - ~1.5mm /при секциониране - ~0.75/.