Tube PUSH-PULL ESL Driver

Ако знаеш какво искаш!
Съобщение
Автор
Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Tube PUSH-PULL ESL Driver

#1 Мнение от Daniel Petrov »

Ideqta e slednata:
Fazoinwersno stypalo,sledwa push-pull ptriodno/pentodno krajno s triodni generatori na tok w anodite,direktno kuplirane na statorite prez razdelitelni kondenzatori,problemyt e che trqbwa da e na wisoko naprezhenie- 4-5kV...
Shte postna primerna shemichka,pyk shte q dorabotwame zaedno tuk wyw foruma.Membranata s umnozhitel na naprezhenie kakto si e standartno.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Ти намери мембраната, а за останалото нямай грижа.
:wink:

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Daniel Petrov »

Сори,ама от многото дини,дето се опитвам да нося,забравих за тая тема.
Очаквам началото на лятото доста читав материал за мембрана от Щатите.
Дай боже да съм се поосвободил дотогава.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Преди няколко дена заговорихме за това, но темата се отклони и забравих някои неща...
Освен "графитния" метод за нанасяне на проводимо покритие, има и още няколко други, за които съм чувал, но не съм ги пробвал.
Едното е нанасяне на антистатичен солвент, продава се направо като спрей, но за жалост марките, споменати в статията, са напълно непознати за мен и ги няма на нашия пазар.
Другото беше някаква графитна паста, която според авторите давала много по-добра равномерност от простия гарфитен прах.
За жалост нямам никаква сигурна информация как се обработва фолиото при фабричните говорители. Според мен оттам трябва да се започне.
Мембраната им със сигурност е производство на Dupont, но къде и как се обработва после, никой не знае.
Навремето ми предлагаха възевтино чифт руски Статик2, които продавачът упорито отказваше да пусне по-силничко, аз се усъмних и се оказа, че фолиото е пробито на няколко места. Тогава не намерих наичн да се сдобия само с фолио от производителя...

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Ivo_Hristev »

ако ще се прави групова поръчка за материал за мембрана - дайте да поръчаме милар ( прозвжда се в турция ).

А относно схемата - поствай нещо...
Поздрави.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Rumen Suvandjiev »

veteran написа:На [www.eraudio.com.au] има предложение за мембрани и др.
Интересувам се от групова поръчка!
А аз се интересувам от състава на покритието.
$ 250 на литър никак не ме възбужда като цена...

Аватар
100
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

100

#10 Мнение от 100 »

Идеята с директното захранване на електростатици без трансформатор отдавна ми се върти в главата и съм я споделял с някои от форума, но по сметки излиза, че за нискочестотен трябва анодно от няколко десетки киловолта. Така, че май ще е по-реално да направят електростатични сателити, например от 200 Hz и суббас, например TL или каквото си харесаме.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Rumen Suvandjiev »

В релните схеми, които са ми попадали, поляризиращото напрежение не надвишава 1500V. Колкото до хибридната конфигурация с динамични драйвери за баси, тя се ползва често поради това, че е сравнително компактна, но лично за мен не може да се сравнява с пълнообхватния ESL.

Аватар
100
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

100

#12 Мнение от 100 »

И на мен тази теория не ми харесва, но необходимото захранване зависи от разстоянието между мембраната и статора, а при ниските то нараства квадратично с намаляване на честотата. Но трябва да пробваме. Казват, че откритията ставали, понеже всички знаят, че нещо не може да стане но се намира един идиот, който не знае това и прави откритието.
Между другото в един руски справочник за лампи намерих едни, които работят на 20 киловолта, но нищо не се казва за линейността на характеристиката им, а никой до сега не си е признал да има такива лампи. Ще изровя справочника и ще ги постна, дано се намерят.

Dman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

...

#13 Мнение от Dman »

Аз се бях надъхал да направо да "кова" панелите, имам едно фолио, дебело е малко ама за пробата ще стане. Седнах обаче да пощтракам некоя друга симулация на пц-то..дебела се оказа работата..за да се получи сносна диаграма на излъчване, без драстични падове във високата среда и нагоре, трябва да се намали площтта на излъчващите елементи..което веднага означава че долната честота ще се вдигне, демек бас няма да има...

Номера на КУАД за фуллрейндж панел със закъснителните линии и концентричното секториране на панелите не ми е ясен много от теоретична гледна точка..Ако на някой му е, веднага да обясни..;) Ако е известна методиката за пресмятането на закъснителните линии и връзката и със задаването на размерите на секторите върху панела, направо ги захващам..:))

За секторирането ми беше хрумнала една мисъл, вместо панелите ако се секторира проводимия слой на самата мембрана/на това фолио което го имам ще стане супер лесно/дали резултата ще е еквивалентен...Защото все пак ситноперфорирани панели, стабилни и отгоре на това със сектори изолирани един от друг..малко трудничко ще станат ми се струва.

Ако реша да скова някой пробен панел, ще разчитам на помощ особено за изходните трафове, с които на този етап няма да мога да се справя..

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Най-лесното решение е двулентова колона.
Някои от секторите са с малка площ и са само високочестотни.
Руският "Статик" е точно такъв.

Публикувай отговор

Обратно към “Лампови усилватели”