A+B с лампи?
-
Sergo
A+B с лампи?
От известно време ми е влязла тази муха в главата.
Става въпрос за принципа на корекция с права връзка, първото стъпало еднотактен клас А, второ стъпало пуш-пул пак с лампи клас Б и съответния променливотоков мост за компенсация. Сигурен съм, че вече е мислено по въпроса но са ми интересни изводите.
Става въпрос за принципа на корекция с права връзка, първото стъпало еднотактен клас А, второ стъпало пуш-пул пак с лампи клас Б и съответния променливотоков мост за компенсация. Сигурен съм, че вече е мислено по въпроса но са ми интересни изводите.
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
Sergo
Разглеждах темата за хибридния усилвател, но там не се използва принципа на корекция с права връзка. Наистина транзисторното стъпало може да се вкара в клас А но това все пак си остава транзисторно стъпало. Все си мисля, че ако второто стъпало е с лампи, а защо не и клас А, и ако му се помогне малко с едно мостче
би следвало да се получи добър пампов звук със сериозна мощност.
Не разбрам много от лампови схеми, но тази мисъл ме гризе яко
Не разбрам много от лампови схеми, но тази мисъл ме гризе яко
-
Goro
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Права връзка
Правата връзка има смисъл, ако драйвера може да достави на изхода някакъв процент от изходната мощност. Но това би го натоварило прекалено много. Той не е нискоомен и ще започне да криви. При лампите, за разлика от транзисторите, степенката е по-плавна защото и характеристиките им са по-широки. Така, че плюсовете са по-малко от минусите. Въпреки това не е глупаво да опиташ. Но с по-мощен драйвер.
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Точно така!3aropka написа:Идеята не е ли да се сложи 2-3 вата клас А с лампи, на който да се "помогне" с транзистори в клас В при по-големите мощности?
От няколко месеца умувам точно върху това.
За да има смисъл проектът обаче, трябва да имаме сравнителнио компактно лампово стъпало, което да дава достатъчен ток, което е доста противоречиво изискване заради голямата разлика на изходните съпротивления на двата типа елементи.
А ако ще правим грамадно по размери стъпало, защо то да не е цялото лампово.
Така или иначе при крайна мощност до 20W идеята няма никакъв смисъл, а при система над 92dB/W/m няма смисъл от повече...
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Именно, не ти се налага да туряш килограми алуминий за охлаждане, както е при транзисторен еднотактен.
Гърча е съизмерим, защо тогава да не си е еднотактно клас А стъпало?
Междувпрочем аз намирам смисъл и от транзисторен клас А наред с всичките му недостатъци...
У нас свирят 2 канала по 8 вата на колонки с чувствителност 82дБ/ват/м
и понякога трябва да се надвикваме, за да се чуем какво говорим.
Снощи идва Никалай(sith-cat) у нас и беше изумен какво излиза като звук от тия смешни говорители ( ФРС8 ), при положение, че ги е слушал преди с А+В...
Много неща се обезсмислят, когато осъзнаеш, че мощности от порядъка на 50-100 вата са меко казано ненужни...дори и с по нискочувствителни говорители...
Гърча е съизмерим, защо тогава да не си е еднотактно клас А стъпало?
Междувпрочем аз намирам смисъл и от транзисторен клас А наред с всичките му недостатъци...
У нас свирят 2 канала по 8 вата на колонки с чувствителност 82дБ/ват/м
и понякога трябва да се надвикваме, за да се чуем какво говорим.
Снощи идва Никалай(sith-cat) у нас и беше изумен какво излиза като звук от тия смешни говорители ( ФРС8 ), при положение, че ги е слушал преди с А+В...
Много неща се обезсмислят, когато осъзнаеш, че мощности от порядъка на 50-100 вата са меко казано ненужни...дори и с по нискочувствителни говорители...
5853 Labs
SE valve amps.

SE valve amps.
-
Ivan Rachev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
Sergo
Идеята ми е второто стъпало да е лампово противотактно клас Б, като крайната мощност да е около 20 вата. Крайното стъпало да се обхване от променливотоков мост за корекция на грешката от превключване. Това ми е интересно, дали си заслужава да се копае в тая посока3aropka написа:Идеята не е ли да се сложи 2-3 вата клас А с лампи, на който да се "помогне" с транзистори в клас В при по-големите мощности?
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Човек трябва да е наясно със възможностите на схемотехниката и елементната база, когато търси алтернативни начини за получаване на по качествен звук...
Дори и да се направи качествен еднотактен драйвер с лампи, то крайният елемент(стъпалото клас В) трябва да е с транзистори...Айде направете противотактен безтрансформаторен катоден повторител, който да отнася 3-4 ампера изходен ток...
Да, може и по друг начин, но си става сложнотия, която според мен не е оправдана...
Качествен еднотактен транзисторен драйвер ще свърши същата работа...
при положение, че в изхода свирят транзистори, еталонният усилвател, дори и лампов, няма да даде лампов "привкус" на звука на цялото устройство :о)
Дори и да се направи качествен еднотактен драйвер с лампи, то крайният елемент(стъпалото клас В) трябва да е с транзистори...Айде направете противотактен безтрансформаторен катоден повторител, който да отнася 3-4 ампера изходен ток...
Да, може и по друг начин, но си става сложнотия, която според мен не е оправдана...
Качествен еднотактен транзисторен драйвер ще свърши същата работа...
при положение, че в изхода свирят транзистори, еталонният усилвател, дори и лампов, няма да даде лампов "привкус" на звука на цялото устройство :о)
5853 Labs
SE valve amps.

SE valve amps.