Съвет за избор на конструктор на лампов усилвател?

Ако знаеш какво искаш!
Съобщение
Автор
Аватар
EmilRachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Съвет за избор на конструктор на лампов усилвател?

#1 Мнение от EmilRachev »

Здравейте, от известно време насам чета темите във форума и най-накрая се наканих да се регистрирам и пиша.

Изправен съм пред доста сложен въпрос-желая да си поръчам на някой човек изработване на сравнително висок клас лампов усилвател.
До момента съм карал само на транзисторни, но в последно време се запалих по ламповите, поначало съм решил да си обзаведа една стая с изцяло нова хай енд аудио система.Но нека не се отдалечавам от темата, сега ще се съсредоточа над усилвателя.

Та, какво искам да постигна - искам лампов усилвател с възможно най-добри честотни характеристики, минимални изкривявания, доколкото разбрах от темите трябва да е SE, без обратна връзка, минимум шум, възможно най-силен на ватове, поне 10 на канал, да може да работи на 4 и 8 ома и да има вход за слушалки(ако е невъзможно това може и без).
Просто искам вътре като части да няма никакъв компромис, възможно най-доброто, което може да се намери в Бг, желателно без руски и др. соц. лампи и компоненти, просто най-доброто...

Вход за звук не ми трябва повече от един, при това да не е за грамофон, смятам да го слушам с лампово модвано сд.
Задължително да има бутон за усилване(галета), тъй като ще ми е по-удобно и поначало не всички сд-та имат усилване на изходния сигнал.

И още - дизайна на болшинството обсъждани тук усилватели е ретро стил, аз желая да имам нещо по модерно, кефи ме контраста на черно стъкло и бял метал от типа неръждавейка тип полиран инокс или алуминий.
Имам много идеи за дизайна, които ще споделя в последствие в темата, ако евентуално се намери човек от форума да се захване с моята идея.
Пари имам достатъчно, известно ми е, че подобни усилватели струват доста пари, готов съм да вложа колкото трябва, стига да е на супер ниво.

И последно - бихте ли дали ориентировъчно мнение колко би струвало изработването на подобен усилвател, може и без кутията.
Очаквам всякакви мнения, както на конструктори, така и на редови хора от форума.
Засега само толкова.
Благодаря за вниманието и, че имахте търпението да изчетете този мой ферман. :wink:
Мониторът ви е прашен отвътре?
За автоматично почистване, моля кликнете
ТУК

Аватар
Angel Gekov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: Съвет за избор на конструктор на лампов усилвател?

#2 Мнение от Angel Gekov »

Здравей и добре дошъл във форума.
Изискванията ти за еднотактен усилвател с мощност над 10W директно ограничават възможностите до няколко възможни варианта, най-популярните сред които са с крайни лампи ГМ70 и ГУ81, но те са руски (откровено казано, не разбрах с какви мотиви не желаеш влагането на руски елементи). Доколкото знам и с риск да обидя някого, с най-голям опит при конструиране на усилватели с горните крайни лампи е Аспарух Желязков, което разбира се не изключва възможността да се обърнеш и към други доказани конструктори - Румен Суванджиев например. И двамата са изключително позитивни и приятни хора и ще ти обърнат цялото необходимо внимание.

Въпросът с дизайна е най-лесен, т.к. всичко зависи само от твоята фантазия. Комбинацията полиран метал с тъмно стъкло е чудесна, но използването на метал, дори и немагнитен, не се препоръчва, особено в усилвателната част.

Аватар
Veselin Krachunov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Veselin Krachunov »

Здравейте г-н Rachev,

Първо - добре дошли и поздравления за сериозното отношение към материята. Наистина, най-доброто, сътворено от човечеството по отношение на усилването на аудио-сигнал са еднотактните лампови усилватели клас А, без обратна връзка и без решетъчен ток.
Желаните от Вас 10W са доста високо изискване за лампов усилвател от такъв клас. Обикновено компактните лампови усилватели (разбирайте - едно тяло, тегло до 25-30 кг) са от порядъка на 1-2 до към 5-6W. За постигането на 10 и повече W се работи с относително големи лампи, с високи анодни напрежения, големи и тежки изходни и мрежови трансформатори, и няколко усилвателни звена, като масата на всичко това може да достигне 100 и повече кг., и се разпределя в отделни тела (моно-блокове с отделни захранващи модули) за да е все пак преносимо, а и да няма интерференции на полетата между отделните модули.
Когато се търси ултимативния звук, въпросът дали избраната лампа може да е руска, соц. или не - не би трябвало да стои на дневен ред. Ако се направи експеримент с всички достъп по света лампи, и най-добри резултати както в звуково отношение, така и като характеристики даде преимерно албанска лампа, аз лично не бих я пренебрегнал само защото е такава. Дори някои от най-сериозните западни фирми влагат в топ-моделите си руски лампи и компоненти. Вижте например тук:
http://www.dehavillandhifi.com/GM70_2003.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Крайната лампа е руската ГМ-70, производство на Ульяновск.
Имайте в предвид и, че в конструкцията на лампите влизат метали като злато, сребро, платина, паладий, които по времето на социализма и студената война в СССР въобще не са пестени (като богата на природни ресурси страна), нещо, което не може да се каже за западните им аналози (ако въобще имат такива). Лампите военно производство също така имат отлични характеристики, като дълговечност, виброустойчивост, нисък собствен шум, не микрофонят и т.н. (тук колегата VALMIG21 може да разкаже повече).
Руснаците също така имат и отлични кондензатори, резистори, трансформаторни железа, проводници и т.н. - почти всичко за направата на един супер-качествен усилвател (а тяхното военно производство, превъзхождащо многократно по качество западното гражданско, за добро или за зло е достъпно в нашата страна).
Пиша всичко това, понеже при желаната мощност подходящите лампи са малко - ГМ-57 (10-12W), ГМ-70 (18-35W), ГУ-81М (18-100W) - все руски, аналог на ГУ-81М е американската 833А.
При дизайна - няма проблем той да се направи какъвто решите, но не е добре около лампите и трансформаторите да има метални елементи (смущават полетата), особено феромагнитни, освен в случаите, когато се налага екраниране с метален екран. Подходящи материали са стъкло, дърво, текстолит (който с подходяща боя и обработка може да се докара да изглежда досущ като метлана плоскост със съответната текстура).

Аватар
VALMIG21
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от VALMIG21 »

Благодаря за признанието Веско.Освен да се съглася с теб,не виждам какво чак толкова да добавя.Руснаците винаги са произвеждали изключително надеждна и с качества военна техника,затова и руските военни лампи са на толкова високо признато в цял свят ниво.Всичко което казваш е абсолютна истина и според мен колегата Рчев би трябвало да се съгласи.Да не се притеснява за дизайна,руските лампи са и красиви.
инж.Валери Павлов
гр.Пловдив

0898735435

Аватар
EmilRachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от EmilRachev »

Много благодаря на всички отзовали се!

Нямам нищо против руските лампи, но съм малко предубеден към руската техника, защото дългите години прекарани в слушане на музика са ми доказали, че руснаците правят техника, но винаги е недоизпипана.
Вечно има нещо не дотам направено и изкусурено, имал съм каква ли не техника до момента и никога не съм виждал руска техника, която да не се нуждае от доработване, за външния дизайн да не говорим.
Но съм готов да се съглася с вас специално за лампите, от няколко места вече чувам за добрите им качества, особенно от по-старите емисии.
А по въпроса за метала в кутията, не разбирам защо да е неудачен материал, като например Гого, един от най-отявлените майстори във форума прави горния панел на усилвателите си от инокс.Мисля, че ако беше несполучлив и оказваше лошо влияние и малформации в звука, просто нямаше да го използва.
Но, както и да е, дизайна ще го мислим най-накрая, първо на дневен ред е да си намеря свестен майстор, готов да изработи такава истинска машина.

Благодаря на всички, които ми писаха и на лични, събрах достатъчно информация и се ограничавам да обиколя трима-четирима човека, да чуя техни продукти и да разбера какво предложение ще ми направят.Не желая да ги споменавам, за да не създавам конфронтации.
Силно се надявам да намеря, това което търся и се радвам, че ми помогнахте.
И последно, много моля, по-запознатите с цените да ме ориентират, каква крайна цена мога да очаквам за подобно изпълнение, все пак това не са малко пари и трябва да съм подготвен.
Просто ориентировачно, плюс-минус 1000 лв., може и без цената на кутията, самия усилвателя като материали и работа...
Говорим за клас А, изработен по всички възможни най-високи стандарти, без да се пести във всяко едно отношение при изработката, части, окабеляване и т.н.
Благодаря Ви предварително! :wink:
ТУК

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Kiril Kirilov »

На аргументите ти с Гого за инокса, да си забелязал едишъна на последните му 2 неща, които продава?

http://www.bgaudio.org/forums/viewtopic.php?f=9&t=18436" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.bgaudio.org/forums/viewtopic.php?f=9&t=18375" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.bgaudio.org/forums/viewtopic.php?f=9&t=17822" onclick="window.open(this.href);return false;

И ако искаш съвети, наистина, бих ти препоръчал, да се вслушваш в тях и най-вече в системите, които трябва да отидеш да чуеш, а не да се опитваш да нагодиш съветите, които получаваш към вижданията ти, които излагаш за руската техника и инокса вече...

В този форум основното, над което сме работили е нещата да се чуват и най-сериозно изградените системи тук са направени така, както ги виждаш, защото точно така трябва да бъдат, а не защото са ретро и защото не трябва да бъдат с инокс!

Аватар
EmilRachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от EmilRachev »

Kiril Kirilov, разбирам те чудесно, доста изчетох вече по темите, съгласен съм с теб и ще го имам напредвид за проекта си.
Благодаря за съвета!

Иначе на Гого му знам "каменната ера", но бих предпочел по-модерен материал като черни стъкло или плексиглас... ще го мисля в последствие, за момента съм на етап шаси и елементи.
ТУК

Аватар
Angel Gekov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Angel Gekov »

EmilRachev написа:...
Просто ориентировачно, плюс-минус 1000 лв., може и без цената на кутията, самия усилвателя като материали и работа...
Убеден съм, че най-точният отговор на този въпрос ще получиш от избрания от теб конструктор.

Аватар
gromuk
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#9 Мнение от gromuk »

Добре дошъл!Ходи и говори с Гого, може да те изненада със "секретен проект" :D .А и при всички погоре изброени консруктори има какво да видиш и да чуеш.
Приготви 5-7000 лева +-1000.Това до известна степен зависи от това,сам ли ще го правиш или ще се навиеш на готов продукт +- някаква украса на която много държиш.

Аватар
cecoEL34
има опит
има опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от cecoEL34 »

Ако си обърнал внимание , докато си чел , инокса на Гого (преди каменната ера) е немагнитен . Вървиш по правилния път към желанието си - Румен и Гого са моите фаворити . След като пишеш , че не те притесняват парите , защо питаш постоянно за цената ?! Сигурно си ровил из нета и имаш представа . Има усилватели и около 100000 евро(е не чак 2 по 10 вата) . Като нямаш притеснения - действай . Тези хора могат да ти направят и такъв . Но нали сме в България :wink: ...........
"Deep Purple" e стил на живот .

Аватар
EmilRachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от EmilRachev »

Благодарен съм ви пичове, най-важното, да се насоча към подходящите конструктори вече ми е ясна, имам набелязаните хора.
Ще пиша, като има някакво развитие, предстои ми изграждане на изцяло нова система, барабар с нови ОТ и т.н., та ще се срещаме занапред тука във форума.
Ще се радвам да стана член на аудиофилското общество.
Много имам тепърва да уча, тъй като нямам познанията на болшинството от вас, но съм търпелив и схватлив.
Това е изцяло нова материя за мен, лампови усилватели, хорни и тем подобни устройства.

Благодаря ви още веднъж за вниманието и съветите! :wink:
ТУК

Аватар
kromuilis
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#12 Мнение от kromuilis »

Успех, пич...

п.п.
Скъпите и качествени елементи не гарантират задължително най-добър звук!
Изключително важно е и това кой ще им вдъхне живот. Искам да кажа, че със скъпи лампи може да се направи и не чак до там качествен усилвател, както и с по-евтини може да се направи доста приятно свирещ такъв.
Колкото до ватовете, 3-4 вата на канал, при озвучителни тела с чувствителност от 95 децибела нагоре са достатъчни да пощуриш съседите.
Така че - ходене и слушане преди всичко...

Аватар
EmilRachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от EmilRachev »

kromuilis, точно това реших и аз.
Тъй като опита ми с лампови усилватели е изключително скромен(слушал съм само 2-3 системи), реших на първо четене да пообиколя и да чуя системите на няколко съфорумци, все пак да изясня сам за себе си желания от мен звук.
Все пак, трябва да знам какво точно да изисквам от конструктора.
Предстои ми и избор на озвучителни тела, там е още по-мътно положението, нито хорни-нито отворени бафъли съм слушал.
Та е редно човек да се пообразова малко, преди да ходи да поръчва каквото и да е, все пак няма да ми излезне малка инвестицията, а не искам да поръчам и ползвам нещо, което в последствие да ме дразни в един или друг аспект.
За изработката съм набелязал един-двама човека, но ще реша в последствие кой да избера.

Иначе благодаря за пожеланията, дано стане свестна система.
ТУК

Аватар
Marian Lozev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от Marian Lozev »

Привет, радвам се че си избрал някакъв правилен път макар и на четене в нета.

...Без ресърч не става. Човек най-малкото не е подготвен за система от високо ниво, от слушателски опит го казвам.

Иначе, не ти остава нищо друго освен да минеш по няколко пъти на гости в различни хора със системи на различни конструктори....

ПП: Съвета ми е първото гости да направиш в твоя адаш Иван Рачев гсм 0889 626590

Бих те поканил в нас, но системата ми има още за дялкане.

Поздрави: Мариан
Open: http://uslugi.rent.bg/zabavlenie-zavede ... enec-3662/" onclick="window.open(this.href);return false;
Някои хора си мият чиниите преди формите на живот, развили се върху тях, да открият колелото.
Работно време 07:00/00:00 0885 255 233 Skype: qno_zloo

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от oceanman »

Както казаха колегите по-горе-ходи, обикаляй и слушай при хора с различни концепции, притежаващи лампови усилватели. Така е най-правилно и с помощта на твоите сетива сам ще се ориентираш какво желаеш....

За да те успокоя, лично аз съм с усилвател 1.5 вата с колони с ниска чувствителност-87 децибела и съм доволен. С известни уговорки става дори и за рок :D Ако използваш драйвери с висока чувствителност(широколентов говорител)мисля, че параметъра "мощност" ще намали значението си. Лошото е, че цената му като материали надхвърли 2200 лева... а сега съм се засилил да дялкам нещо с умопомрачителна мощ :lol: цели 2.7 вата.... :lol: Т.е. изискването ти за 10 вата SE не е безобидно :wink:

Публикувай отговор

Обратно към “Лампови усилватели”