Помощ с Marschall-ска схема

Ако знаеш какво искаш!
Съобщение
Автор
nikolay

Помощ с Marschall-ска схема

#1 Мнение от nikolay »

Изпадна ми едно лампово кубе което ще пооправя: поосвежа и искам да му сменя изцяло елементите и да попромня схемата. Тя е с 2 броя ЕЛ34 стандартна схема. Ровейки се из схемите на маршал, намерих подобно решение:
http://www.drtube.com/schematics/marshall/1987pljp.gif
Обаче искам да питам няколко неща относно схемата.
В някои схеми слагат резистори след 22нФ кондензаторите към решетка на извод 5 по 5к6 и с това ограничават тока. Трябва ли да ги има тези резистори???
Друго в някои схеми захранването (както е горната) влиза директно в решетката (на краче 4) а на други пак има ограничение с резистори по 1к. Ето тук така са го направили
http://www.drtube.com/schematics/marshall/1986mk2jp.gif
Виждал съм да слагат и резистори между масата и решетката на краче 8. някакви малки стойности: няколко ома.

Та въпроса ми е кои резистори трябва да ги има и кое е по-доброто решение специално за тези резистори. Дали няма да падне мощността с тези 5.6к между извод 5 и кондензатора 22н ?

Мерси ;) :)

fagott

Marshal

#2 Мнение от fagott »

Резисторите, които имаш впредвид "донагаждат" режима на край-
ното стъпало против възбуждане, не го променяй,ако така е в кубе-
то- ако сменяш ЕЛ34-ките, вземи две с подбрани почти еднакви па-раметри и съответно да промениш донякъде горните резистори.В пред-
усилвателите променяй нещо, в зависимост от това какъв звук ти ха-
ресва и ако слагаш нови лампи,....но трябва да имаш доста опит с лампите.
При промени, записвай си, за да не разбуташ съвсем режимите и пос-
ле да търсиш майстор.
А колкото до схемите в Интернета, умишлено правят грешки или
спестяват информация.

IvoNovakov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от IvoNovakov »

От написаното от теб не става ясно каква е крайната цел на заниманието- китарен ли ще си остава усилвателя или хайфи, щото ако е първото на виждам смисъл да го пипаш ако работи.Ако си решил да го преправяш тотално, ще трябва да пренавиваш и трансформатори :lol: По -добре постни схемата на това което имаш със стойностите на захранващото напрежение и на елементите.

世間は狭い!

nikolay

#4 Мнение от nikolay »

Схемата е на китарно кубе. не е хи-фи...
Няма за какво да пренавивам трафове. дори и да променям елемените (до някъде). Схемата е подобна с тази на маршалa. Лампите са си същите. Идеята е дали да слагам резистори след кондензаторите и преди решетката (5к6) и от другата решетка към високото напрежение (по 1к на 5 вата), имайки предвид, че в сегашното изпълнение тези резистори ги няма :)

fagott

маршал

#5 Мнение от fagott »

Добре, сложи резисторите и чуй дали ще ти хареса...,щом толкова
искаш...., от това
няма да гръмнеш усилвателя.
Знам какво е маршалски звук, смятам че няма да е такъв "горещ".
По зверски звук /не като мощност/ не съм чувал от Маршал РА 20
/правих си го в къщи за моята Гибсон Лес Пол спейшъл/.

nikolay

#6 Мнение от nikolay »

На мен ми е ясно, че няма да изтряска усилвателя :)
Въпроса ми беше дали да ги има или не :) :) защото на едни схеми ги има а на други не ;)

Изглежда наистина ще направя така: с тези резистори и без тях и ще се ослушвам за разлики :)

fagott

маршал

#7 Мнение от fagott »

към предния пост добавих още нещо....

Публикувай отговор

Обратно към “Лампови усилватели”