Оптимизация на изходни трансформатори

Ако знаеш какво искаш!
Съобщение
Автор
Аватар
VALMIG21
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

Оптимизация на изходни трансформатори

#1 Мнение от VALMIG21 »

Попе,0.5 дебелина на ламелата за изходен траф,не е ли множко.Чел съм,че е добре да е не повече от 0.35.Бисер и ти съм сигурен,че ги разбирате нещата,може аз да не знам,че и 0.5 става.Бихте ли обяснили?
Последно промяна от VALMIG21 на Пон Яну 04, 2010 2:39 am, променено общо 1 път.
инж.Валери Павлов
гр.Пловдив

0898735435

Аватар
DJ Popa
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

Re: Трансформатори и дросели за лампови усилватели

#2 Мнение от DJ Popa »

Не е голяма дебелината на ламелата, щом желязото е добро. Разликата в коефициента на загубите при ламели 0,35 и 0,5 е толкова малка , че едва ли може да се усети на слух. Доколкото си спомням и Ручо беше писал , че ламела 0,5 е добре , стига желязото да не е неподходящо. Желязото , което ползваме е доказано както на слухови тестове , така и с измервания-правени от клиенти и наши лични. Може да видите честотния диапазон , който покриват трафовете за 6С19П /същите са от кит "БЕЛЛА"/ , описал съм го. Ако имаше проблеми с дебелината на ламелите и желязото , горния граничен обхват щеше да е многократно по-нисък от 45000hZ на -3dB и 25000Hz на -1dB. Подчертавам , че измерванията не са само наши , а и независими такива от клиенти и приятели, които само са потвърдили резултата от нашите.

Аватар
apm
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от apm »

аз имам още една забележка към вашите продукти, освен дебелината на ламелите - от снимките се вижда много ясно колко е празна макарата. мисля, че след като има възможност е по-добре да се ползва по-дебел проводник (съответно по-ниско омично съпротивление) или повече навивки (по-голяма индуктивност). според мен един добре проектиран трансформатор/дросел използва максимално габаритите на макарата, наред с всички останали параметри по задание - поне всички трансформатори, които съм виждал в нета (и маркови и не толкова) са така изпълнени, най-малкото тези на Владимир Рижков

Аватар
VALMIG21
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от VALMIG21 »

Прав си apm.При една и съща индуктивност по ниското омическо съпротивление на първичната благоприятства за по ниска долна гранична честота и по голям ток.
инж.Валери Павлов
гр.Пловдив

0898735435

Аватар
DJ Popa
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от DJ Popa »

Колеги, забележете цените на продуктите , преди да критикувате. Това са строго бюджетно ориентирани продукти. Аз имам няколко чифта трансформатори и дросели от моя приятел Владимир Рижков , който се цитира тук и знам много добре за какво става дума. Ако ще си говорим за доста по-добри трансформатори-няма проблеми. Мога да осигуря веднага чифт VR20CSE от Владимир за продажба, като параметрите на трафовете ще са гарантирано много по-високи от тези на нашите бюджетни модели. Цената съответно ще е 550лв/чифт или НАД 3 ПЪТИ повече от най-скъпия ни чифт бюджетни трафове, които предлагаме. Можете и да си ги заявите от Владимир, но не мислете че ще ви излезнат по-евтино. Да, можем да произведем много по-добри трафове, с прекрасно желязо /може дори от Япония да го доставим/ , но цената няма да е 160лв/чифт , нали се сещате :wink: . Така че , преди да критикуваме , по-добре да си помислим дали вече производителя не е преценил за тези неща преди нас. Всяко нещо на тоя свят си има цена и не съм срещал до сега такъв филм като "Много хубаво и за без пари". Ако имате откъде да се снабдите с по-евтини и по-хубави трафчета и дросели от нашите, то не се колебайте изобщо и не забравяйте да осведомите и нас , че и ние да си купим от там :wink: .
VALMIG21 написа:Прав си apm.При една и съща индуктивност по ниското омическо съпротивление на първичната благоприятства за по ниска долна гранична честота и по голям ток.
А, по-големия ток изисква по-голяма немагнитна междина , за да не се насити желязото. А, по-голямата междина намалява индуктивността на първичната намотка... И накрая пак стигнахме там , откъдето тръгнахме , с тая разлика , че трафа ще е по-скъп заради повечето мед в него :wink: ...

Аватар
VALMIG21
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от VALMIG21 »

Ако е пуш-пул,няма нужда от междина.Попе,извинявай,в никакъв случай не искам да се заяждам.Медта не е толкова скъпа,че да не се платят още 200гр.Ама то и не можеш да угодиш на всички.
Успешна 2010г. и здрав бизнес ти желая!!!
инж.Валери Павлов
гр.Пловдив

0898735435

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Rumen Suvandjiev »

apm написа:аз имам още една забележка към вашите продукти, освен дебелината на ламелите - от снимките се вижда много ясно колко е празна макарата.
Това може да бъде единствено предимство!
Дебелата намотка има по-висока индуктивност на разсейване, която е много по-важна за възпроизвеждането на високите честоти, отколкото дебелината на ламелите. Не напразно повечето най-качествени изходни трансформатори за еднотактни стъпала са изработени на C-Core с височина на бобината от порядъка на 5мм. С такъв трансформатор може да се постигне честота на собствен резонанс над 200KHz, разбира се, срещу съответната сума. Дебела намотка се допуска, когато гоним малки габарити или ниска цена (хубавите магнитопроводи струват едни пари).
Лично не съм пробвал трансформатор на Бисер, но от външния вид на конструкцията съдя, че много добре знае какво прави. Цената е достатъчно конкурентна спрямо тази на аналогичните продукти на пазара.

Аватар
apm
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от apm »

аз също не целя заяждане, а изказвам лично мое мнение, базирано на много препускане из интернет :)

просто всички трансформатори са били оптимално запълнени.
При една и съща индуктивност по ниското омическо съпротивление на първичната благоприятства за по ниска долна гранична честота и по голям ток.
аз бих се ограничил само до по-ниско омично съпротивление - много е писано, че нискоомността на захранващата верига е важно условие за добрия звук.
Медта не е толкова скъпа,че да не се платят още 200гр.
с това съм съгласен.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Rumen Suvandjiev »

apm написа:аз също не целя заяждане, а изказвам лично мое мнение, базирано на много препускане из интернет :)
просто всички трансформатори са били оптимално запълнени.
Кой говори за заяждане?
Оптимално не значи максимално. В старите учебници като оптимум за изходни трансформатори за Ш магнитопровод съм виждал стойност 2/3 запълване на прозореца. Индуктивността на разсейване, паразитният капацитет и тяхната пропорция е най-определящият фактор за крайните показатели (честотна лента, фазови изкривявания) на изходният трансформатор. Голямата индукция е нещо желано, но не и когато е за сметка на тези параметри.
Интернет е лесен източник на информация, но много малко от нея е достоверна. Това, което съм написал, е базирано единствено на личния ми опит. В това мога да убедя на практика всеки, който прояви съмнение.
Ако имате желание да продължим дискусията, ще отцепя темата, за да не спамим обявата на Попа.

Аватар
apm
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от apm »

аз съм за продължаване на дискусията - тук или на друго място :)

Аватар
DJ Popa
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

Re:

#11 Мнение от DJ Popa »

haralanov написа:
VALMIG21 написа:Слушането на различни усилватели на различни ОТ, източници, помещения и най-вече по различно време, е абсолютно безпредметно начинание, от което не могат да се направят никакви обективни изводи.
101% вярно !!!

Аватар
DJ Popa
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

Re:

#12 Мнение от DJ Popa »

haralanov написа:Слушането на различни усилватели на различни ОТ, източници, помещения и най-вече по различно време, е абсолютно безпредметно начинание, от което не могат да се направят никакви обективни изводи.
101% вярно !!!

Аватар
VALMIG21
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

Re: Оптимизация на изходни трансформатори

#13 Мнение от VALMIG21 »

Стана така,че се оказах с пусната тема за изходни трафове,аз си признавам,че не съм специалист,досега съм навил само 6 бр. изходни и малко повече мрежови,като преди това съм чел най различни източници и съм следвал точно препоръките които съм счел за най убедителни.Все пак някакъв опит имам.При разчетите които съм правил според моите изисквания,за да побера това което съм наумил да навия,съм използувал големички магнитопроводи,съизмерими със захранващия траф.Не бих правил обаче такива трафове за да ги продавам,трудоемки са,и са си за моите неща.Оптимизирането е възможно,но този въпрос пред мен не е стоял,аз съм за максимализирането...да има.
В момента творя един SE който се надявам да стане мое бижу.Търсех да ми направят изходни трафове,писах на Бисер Билчев,не знаех,че работят с Попа,писах и на Аспарух,той не ми отговори за разлика от Бисер,и май сам ще си ги навивам.Мрежовия ми го навиват в АNG,за съжаление не правят изходни.
С две думи ако искаш добри изходни и сам не можеш,плати си добре.
Последно промяна от VALMIG21 на Пон Яну 04, 2010 9:06 pm, променено общо 1 път.
инж.Валери Павлов
гр.Пловдив

0898735435

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от velinski »

Безплатен обяд няма :)
Особено важи за изходните трансформатори

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от Ivan Rachev »

:) Причината да не ти отговори Аспарух съм аз .
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Публикувай отговор

Обратно към “Лампови усилватели”