Мнения за лампов усилвател

Ако знаеш какво искаш!
Съобщение
Автор
Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Ivan Rachev »

аз мога с сигурност да ти кажа след като я чуя :wink:
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Аватар
Borislav Uzunov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Borislav Uzunov »

Зависи за какво ще го ползваш. Така по ми прилича на китарджийски усилвател ако се добави и предусилване :wink: . есс83 си е типично "китарна" лампа с голямо усилване и ниска стръмност-неподходяща за хай-фи. пентодът на входа в триодно свързване също не ми изглежда много добре. Това си е мое лично мнение :wink:
Министерство на Звука
We are the Musicmakers

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от Daniel Petrov »

Класически клас АВ пуш пул в ултралинейно свързване.
Старичка схема, с не много добри показатели...и обратна връзка :о)
Не бих си играл да я правя, крайниият резултат не оправдава вложения труд и средства, със същият успех можеш да си изгубиш времето с нещо еднотактно и с по свирещи лампи.
Предвид на това, че явно те интересуват лапови усилватели, а вероятно нямаш никакъв опит, насочи се към нещо по простичко, пък тогава се хвърляй на по големи...
Изходните трафове не са шега работа, така, че е най добре да си платиш на някой правещ такива да ти ги навие.
Прегледай материала за Синьото хапче, това е добър старт при лампите.
И ще свири много по добре
За 200 кинта можеш да си купиш всички части и да си го събереш сам.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
lusi
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от lusi »

Ако ще правиш пуш-пул по-добре виж схемата на висококачествен
лампов усилвател в списание "Радио" бр.2от 90г.
Иначе тази схема не е нищо особено-диференциален усилвател на входа и ултралинейна схема в изхода.Трансформатора за този тип стъпала изисква по-специализиран подход при изчисляването, навиването както и познания за ултралинейния режим на лампите./Не казвам че ти го нямаш/При двутактните стъпала така или иначе винаги има обратна връзка,като
ще го правиш по-добре да бъдат повече, но местни с цел по-добра симетрия и звук.Ако имаш въпроси около трафа -питай.

gogo
отстранен

#6 Мнение от gogo »

Не съм привърженик на сложните схеми. Всеки един елемент по пътя на сигнала го о**ра. Така като го гледам много ми прилича схемотехнически на "засукан" транзисторен усилвател (честотонозависими обратни връзки, входни филтри и т.н.) и съм сигурен че ще свири като такъв. Както и другите колеги ти дават съвети - не се лъжи по голямата мощност (освен ако наистина не ти е необходима такава) и направи нещо по-просто еднотактно което със сигурност ще свири пъти по-добре от тази схема, а и ще ти излезе пъти по-евтино.

Rutcho e публикувал статия тук (мисля че беше "Sense" - погледни сам) на ултралинеен двутактен, а може да ти помогне и с трансформаторите (което си е голяма мъка по принцип) - мисля че това би бил по-добър вариант.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Това е една от вариациите на добре познатата схема Mullard Twenty-Watt, която всеки любител на ламповите схеми е правил поне 2-3 пъти.
Повечето мощност в сравнение с оригиналната схема е постигната с промяната на автоматичното преднапрежение на крайните лампи с фиксирано такова, което в тази схема се отразява негативно на зука, както и с повишаване анодното напрежение на крайните лампи, което скъсява живота им.
За постигане на ниски нелинейни изкривявания е вкарана 20dB обратна връзка, с която звукът на това стъпало се доближава до транзисторния. Явно който я е правил, е сметнал, че това е предостатъчно и е набутал крайните лампи почти в клас В (Оригиналната схема дава с хубав трансформатор 0.01%THD)
Стабилизацията на анодното напрежение на входната лампа е напълно ненужна и показва основно пропуските в знанията на конструктора, който е сътворил това.
За да постигнеш стабилност (липса на генерации) на тази схема, е необходим МНОГО качествен изходен трансформатор, който никак не е евтин. Със сигурност няма да можеш да си изработиш сам такъв, дори и да ти дам конструктивните разчети.

Ако държиш на тази схема, лично аз ти препоръчвам оригиналната, която мога да постна тук, както и много други по-добре звучащи схеми.

И за Бога - не прави стари схеми от "Радио"!

IvoNovakov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от IvoNovakov »

Да, това е класически китарен усилвател от средата на миналия век, и има място под слънцето именно като такава.Не виждам смисъл от въвеждането на фиксиран биас точно при тази изходна лампа.От тази схема се вадят спокойно 50 вата с аутобиас, подобно захранващо напрежение и товар около 6Кома.Стойността на резистора в обратната връзка е по -скоро за товар 4 ома.
Ако искаш да ти свирне, трябва да се намали захр. напрежение, да се увеличи тока на покой до чист клас А в триодно свързване и да се примириш с 20-на вата.

П.С/ Гледам,че докато пиша Ручо ме е изпреварил.Мнението ми за схемата от сп. Радио е същото като неговото.

Едит:Ручо, сега си спомних,че в оригинала на Акро-Уйлямсон на входа имаше 6SN7, за фазоинвертор също.

Аватар
lusi
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#9 Мнение от lusi »

До Airman.
Схемата в сп."Радио" се резличава значително от тази и като схемотехника, и като режими на лампите и като качество.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от Rumen Suvandjiev »

airman написа: Едит:Ручо, сега си спомних,че в оригинала на Акро-Уйлямсон на входа имаше 6SN7, за фазоинвертор също.
Тази схема е друга. При Уилиамсън имаме фазоинвертор с разпределен товар във втората половина на входната лампа и чист Р-Р драйвер с общ катоден резистор (много я харесвам!)
Тук имаме парафазен инвертор с ЕСС83.
Mullard Twenty-Watt си е hi-fi усилвател, но със скромните 20W неизкривена мощност и 27W clipping.
Иначе си прав, че ако се напъваме да извадим повече мощност от тази лампа в P-P UL, неизбежно превръщаме стъпалото в китарджийско.

Аватар
bojilov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#12 Мнение от bojilov »

Ручо не е точно така,ако човек има желание-траф се навива-ще те излъжа дали в 8 или 9 клас съм бил,когато съм навивал а и смятал такива трафове с ултралинейна връзка за поне 5-6 стъпала и то съвсем прилично свирещи.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от Rumen Suvandjiev »

bojilov написа:Ручо не е точно така,ако човек има желание-траф се навива-ще те излъжа дали в 8 или 9 клас съм бил,когато съм навивал а и смятал такива трафове с ултралинейна връзка за поне 5-6 стъпала и то съвсем прилично свирещи.
За желание не знам, но конструкцията на изходния трансформатор изисква много познания и опит. Занимавам се повече от 15 години с това и смея да ти кажа, че за да се направи както трябва, е нужно много повече от упростените сметки в справочниците.
По принцип, ако не е навит съвсем погрешно, изходният трансформатор ще свирне, както ти се изрази "прилично" т.е. без особено да дразни слуха. Но именно усилватели с така конструирани трансформатори и схеми налепени от някое списание, дават повод за противниците на ламповия звук да го критикуват като ограничен като честотна лента и с недопустимо високи изкривявания...

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от Daniel Petrov »

По добре ще свири с изходни пентоди 6П14П в триодно вързване и ще извадиш същата мощност...
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “Лампови усилватели”