ГУ-4

Ако знаеш какво искаш!
Съобщение
Автор
Satan

ГУ-4

#1 Мнение от Satan »

Имам няколко от тези лампи - ГУ-4. Според описанието са генераторни триоди с директно отопление. Ето данните:
Напрежение на отоплението : 7 V
Ток на отоплението : 1.8 А
Анодно напрежение : 600 V
Стръмност : 1.4 mA/V
Коефициент на усилване : 12.5
Емисия на катода : min 75 mA
Входен капацитет : 1.0 pF
Проходен капацитет : 1.7 pF
Изходен капацитет : max 0.8 pF
Това е което имам като данни. ВАХ нямам но мога да сваля.
Снимка :

Изображение

Въпроса ми е според вас става ли за аудио цели и дали има смисъл да се занимавам с нея - примерно SE стъпало. Имам няколко броя нови производство '54.

Аватар
Borislav Uzunov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Borislav Uzunov »

Ако имаш подходящ изходен траф, защо не я пуснеш и да я чуеш. Колко му е? :wink:

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от velinski »

Доколкото виждам колко е опушена лампата явно е работила доста и предвид това колко е рядка и с какъв изчанчен цокъл е според мен не си струва труда и парите за изходните трафове. Ако си ги навиваш сам - пробвай я и кажи после :)
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

ГУ4

#4 Мнение от Goro »

От данните които даваш се вижда, че има много голямо вътрешно съпротивление - 8.9 килоома. Този параметър е като на пентод и без ООВ ще имаш DF~1 и дори по-малко. Един експеримент не пречи. Но какво ще правиш с водното охлаждане?

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от velinski »

винаги човек може да сбърка, особено когато не е виждал такава лампа, но аз лично не виждам смисъл основата да е метализирана нарочно, а имам един кашон с около 300 работили лампи, които изглеждат точно така "опушени"

вътрешната метализация се слага за да действа като "огледало" на електроните, които бомбардират анода, в случая с ГУ-4 нямам обяснение за феномена и бих заложил че лампата е работила, предвид високия отоплителен и катоден ток, за които е проектирана
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от velinski »

Иначе вътрешната конструкция на ГУ-4 много прилича на старите немски пощенски триоди от 20-30-те години на миналия век - харесва ми.

Ако нямаше толкова високо Ri щеше да е много интересна лампа.

Siemens Be:

Изображение

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Ivan Rachev »

raxell написа:Опушванвто е технологично и е резултат от тренировката на лампата , имало е и такива времена
:
И в момента всички руски лампи с В накрая са такива :wink:
raxell написа: спокойно може да се вдигне анодното с около 20 процента , резултата е по линейна хатактеристика , а всички се стремин към нея нали ? :wink:
:D моляте да не обобщаваш , освен че заключението ти не е съвсем точно , незнаеш кой към какво се стреми при ламповите усилватели :wink:
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Visaton

#11 Мнение от Visaton »

И аз имам една такава ГУ-4-чисто новичка в кутиика че и изходен траф за нея имам(от едни стари американски усолватели дето са за 580 волта анодно :D само трабва да я вържа и да я чуя :wink: резултата ще постна тука.имам и една RENSxxx която е с катод вкаран в масивна графитена тръба(като я гледам е доста мощна-нещо високочестотно ще да е била :? )

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Visation написа:И аз имам една такава ГУ-4-чисто новичка в кутиика че и изходен траф за нея имам(от едни стари американски усолватели дето са за 580 волта анодно
Американски усилвател с ГУ-4 ?!?

Visaton

#13 Мнение от Visaton »

Rutcho написа:
Не 8O ти пък 8O просто е работил с такова анодно напрежение като ГУ-4 и ще използвам неговия изходен траф.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Visation написа:
Rutcho написа:
Не 8O ти пък 8O просто е работил с такова анодно напрежение като ГУ-4 и ще използвам неговия изходен траф.
Освен анодно напрежение има и други важни параметри.
Колко е оптималният аноден товар за ГУ-4?
При какъв ток?

Visaton

#15 Мнение от Visaton »

Така резултатите-при свързване ''набързо'' за 4 часа я пуснах въпросната лампа :D звука и не е от най добрите.Високите честоти ги изкарва гадно и звука е един такъв като приглушен.При включване на по калпав изходен траф свирна прекрасно 8O ама пак режеше високите :? :cry: сега мисля да я накарам да свирне както подобава за лампа с такива размери и директно отопление :D кво е тръгнала да се излага...амаха :lol: :wink:

Заключено

Обратно към “Лампови усилватели”