Онгаку

Ако знаеш какво искаш!
Съобщение
Автор
Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Онгаку

#1 Мнение от Daniel Petrov »

5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Ongaku

#2 Мнение от Goro »

Кондо не се притеснява нито от DF<4 , нито от общите изправители за двата канала при това в същата кутия, нито от пулсации 50 в при пълна мощност и 20 Хц. Във схемата има някаква неяснота във входния комутатор.
Макар, че може да прави трансформатори не е използвал драйверен.
Каточели той не вярва в много от ширещите се заблуди.
Последно промяна от Goro на Вто Сеп 13, 2005 3:34 pm, променено общо 2 пъти.

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от velinski »

Относно общите изправители и близостта им до схемата: има толкова много по-важни проблеми за решаване във всяка схема, че да се усети осезаема разлика при 2 отделни захранващи блока за всеки канал. Аз лично не усещам разлика между 2 отделни блока и един правилно оразмерен блок с удвоен RC филтър за всеки канал. Е, при моноблоковете няма начин... :)

А аз лично открих, че колкото е по-далече захранването от аудио схемата, толкова повече се осир@ звука - все пак анодното е ЧАСТ от сигналния път, а не допълнение в схемата и всеки спестен сантиметър проводник повишава качеството. За твърдите почитатели на идеята, че захранването пречи - има чудесни варианти на екраниране, без да се пускат дълги жици (които да минават през 2-4 скапани букси, осир@щи звука допълнително) :)

Схемата на Ongaku е добра, но лично на мен не ми харесват 2 неща - SRPP входното стъпало и драйверната лампа като цяло (макар че като катоден повторител е реализирана много добре с много нисък изходен импеданс). Като електрически параметри схемата е супер, но като философия за идеалния звук леко куца. Това си е мое мнение, сега да не вземе някой да каже, че съм по-велик от Кондо :)
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от Daniel Petrov »

В последната му версия катодния повторител е заменен с интерконектор.
Непонятно е как 5687 работи с -40-50 волта преднапрежение, триода иска доволно по малко(толкова излиза през 2-та последователно вързани делителя...) Капацитета 47микро е обърнат, там напрежението е отрицателно спрямо маса...и по сметки излиза около -100 волта...
Входния селектор е даден схематично...
Доколко няма грешки в схемата не е важно, аз не бих се занимавал да я лепя, не ми харесва подхода на Кондо...
Целта беше човек да придобие представа какво има в един доволно скъп усилвател освен среброто...
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Ongaku

#5 Мнение от Goro »

Входната му лампа е само с динамичен товар и не е SRPP (изхода е от анода на долния триод, а не от катода на горния).
Над 200 Хц дросела 3 Н има импеданс няколко килоома, а филтриращия кондензатор 100 мкф - под 10 ома. Крайните стъпала се захранват от електролита и през изправителя преминава незначителен сигнален ток. Отдалечеността на греца би трябвало да е без значение. Ако нямаше дросел, а само RC филтър, щеше да е друго.
Драйверният повторител се захранва от (+-) 200в, а крайната лампа има голямо u= 12 и възбудителната й амплитуда е малка (+-45 в). 47 мкф наистина е със сгрешена полярност на схемата.

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Daniel Petrov »

Ясно е как е изпълнен катодния повторител, просто сметнах какво преднапрежение подава на 5687... поне -20 волта, малко множко ми се видят.
На 5687 и трябва по малко при това анодно и тоя ток...
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Нека и Кондо ни уважава

#7 Мнение от Goro »

Първо искам да кажа, че много уважавам г-н Кондо. Но ако той ще ни е учител, нека също да ни уважава и да си подготвя уроците. С какво не съм съгласен :
1. Магнитните проницаемости на медта и среброто, толкова малко се различават от тази на вакуума, че разликата няма практическа стойност.
2. Медта и среброто са немагнитни материали и следователно среброто не може да има по-добри магнитни свойства от медта.
3. Специфичното съпротивление на среброто е само с 8% по-малко от това на медта. Вътрешното съпротивление на лампата е няколко пъти по-голямо от съпротивлението на трансформатора. Замяната на медта със сребро би понижило общото изходно съпротивление на усилвателя 1-2%, а това значи че DF ще се увеличи от 4 на 4.08 .Ако това е това е толкова важно той може да повиши DF с 10% , увеличавайки анодното напрежение с около 100в (допустимо е за лампата), без да използва сребро.
4. Схемата му е начертана твърде небрежно, но може и някой да я е свалял. В нея е посочено Raa = 16 к, а в статията 20 к. Електролитния кондензатор 4.7uF е с обърнат поляритет. Входният комутатор е сбъркан. Входното стъпало не е SRPP, а с обикновен динамичен товар.
5. Ако в кондензаторите полимерите му тракат, да не ползва такива. Много фирми прилагат за диелектрик неполимерни материали и при това ги напиват с масло. Това му е много ясно. Навиването на кондензаторите и трансформаторите на ръка не може да стане по-равномерно стегнато от машина. И това му е ясно.
6. Скоростта на електромагнитната вълна се определя основно от средата около проводника, а не от това дали електроните се “блъскат” и заобикалят дефекти в кристалната решетка. Пренасяната енергия е концентрирана основно около проводника, а не в него. Ако не беше така нямаше да има трансформатори. Електрона в проводника не се движи със скоростта на светлината, а далеч по-бавно.
И накрая, почти съм убеден,че среброто по някакъв начин подобрява звука, че Кондо е велик конструктор, но нека честно да признае, че науката все още няма отговор на много въпроси, вместо да подценяваме аудиторията с нелепи твърдения. Надали това е верният път за да се защити нереално високата цена (240 000$) за едно изделие. Колкото повече изкуствено създадени митове – толкова по-големи печалби. Мерси за такива “учители”.

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: Нека и Кондо ни уважава

#8 Мнение от Ivan Rachev »

Goro написа:Първо искам да кажа, че много уважавам г-н Кондо. Но ако той ще ни е учител, нека също да ни уважава и да си подготвя уроците. С какво не съм съгласен :
1. Магнитните проницаемости на медта и среброто, толкова малко се различават от тази на вакуума, че разликата няма практическа стойност.
2. Медта и среброто са немагнитни материали и следователно среброто не може да има по-добри магнитни свойства от медта.
3. Специфичното съпротивление на среброто е само с 8% по-малко от това на медта. Вътрешното съпротивление на лампата е няколко пъти по-голямо от съпротивлението на трансформатора. Замяната на медта със сребро би понижило общото изходно съпротивление на усилвателя 1-2%, а това значи че DF ще се увеличи от 4 на 4.08 .Ако това е това е толкова важно той може да повиши DF с 10% , увеличавайки анодното напрежение с около 100в (допустимо е за лампата), без да използва сребро.
4. Схемата му е начертана твърде небрежно, но може и някой да я е свалял. В нея е посочено Raa = 16 к, а в статията 20 к. Електролитния кондензатор 4.7uF е с обърнат поляритет. Входният комутатор е сбъркан. Входното стъпало не е SRPP, а с обикновен динамичен товар.
5. Ако в кондензаторите полимерите му тракат, да не ползва такива. Много фирми прилагат за диелектрик неполимерни материали и при това ги напиват с масло. Това му е много ясно. Навиването на кондензаторите и трансформаторите на ръка не може да стане по-равномерно стегнато от машина. И това му е ясно.
6. Скоростта на електромагнитната вълна се определя основно от средата около проводника, а не от това дали електроните се “блъскат” и заобикалят дефекти в кристалната решетка. Пренасяната енергия е концентрирана основно около проводника, а не в него. Ако не беше така нямаше да има трансформатори. Електрона в проводника не се движи със скоростта на светлината, а далеч по-бавно.
И накрая, почти съм убеден,че среброто по някакъв начин подобрява звука, че Кондо е велик конструктор, но нека честно да признае, че науката все още няма отговор на много въпроси, вместо да подценяваме аудиторията с нелепи твърдения. Надали това е верният път за да се защити нереално високата цена (240 000$) за едно изделие. Колкото повече изкуствено създадени митове – толкова по-големи печалби. Мерси за такива “учители”.
Среброто подобрява звукът..... :D до сега съм си мислил точно обратното ,че просто не го преебава...Goro колко сребърни трафа си имал възможност да навиеш или чуеш да сега ?
п.с. цената е нереална само за тези които немогат да си я позволят,но това няма да е проблем ако хора като теб успеят да направят същите усилватели по-евтини,съдейки по горният ти пост мисля че това няма да ти е особен проблем ? :wink:
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Траф

#9 Мнение от Goro »

Не съм слушал, нито съм навивал - сребърни трансформатори и надали ще ми се отдаде. Почти съм сигурен, че среброто забележимо подобрява звука. Но тези цени са безумни. Да умножиме цената на 2кг сребро по 10 и останалото за какво?

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от Daniel Petrov »

Е, той точно това има предвид.
Че и със сребро няма как да струва толкова...
Нали това ни е целта - да е същото качество, но доволно по евтино :о)
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Argentum

#11 Мнение от Kiril Kirilov »

Аз не съм навивал трафове със сребърни проводници, надявам се обаче да ми се случи. Не съм правил и директна съпоставка Cu - Ag траф. Вярвам обаче и съм готов да се обзаложа, че елетрическата проводимост и магнитната проницаемост далеч не са единствените параметри, определящи точно звуковите качества на този метал. И още нещо. Абсолютно грешно е да се мисли според мен, че един метал може да подобри звука в звуковата верига. Той може само по-малко да навреди.

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от velinski »

Среброто подобрява и облагородява звука! Тъй като съм върл противник на сметки, цифри и проценти и вярвам единствено на слуха си твърдя смело - среброто, сребърният припой, късите проводници до анодното, медното шаси, простата двустъпална еднотактна схема и избягаването на всякакви сложни входни схемотехники (SRPP, анодни и катодни повторители) също работят за добрия звук.

Иначе как сметките на Goro ще ми обяснят защо аз усещам ОГРОМНА разлика между захранващ електролит Black Gate WKZ и обикновен Low ESR електролит на JJ, например - и двата са 2х100uF на 500V, и двата имат съвсем малка разлика в ESR от порядъка на десетки от ома, имат и почти еднаква скорост делта на заряд и разряд и двата електролита работят при едни и същи условия? И защо премествайки захранването на половин метър с добър кабел през 2 добри куплунга звукът се разфокусира? Няма технически параметър и цифра, които да обяснят това.
Последно промяна от velinski на Сря Сеп 14, 2005 1:31 pm, променено общо 1 път.
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

тф

#13 Мнение от Goro »

Напълно съм съгласен с kirilov.
Но с velinski едва 99% (пак цифри).

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

сребро

#14 Мнение от Goro »

От тук се вижда http://www.surepure.com/products.php?ID ... axRows=All, че 3 килограма сребърен проводник, достатъчен за 2 голями изходни трансформатора, струва около 2000$, а от най-чистия не повече от 4000 $.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от Rumen Suvandjiev »

velinski написа:Няма технически параметър и цифра, които да обяснят това.
Със сигурност има.
Проблемът е, че не знаем кой или кои са те и как да ги измерим.

Публикувай отговор

Обратно към “Лампови усилватели”