Въпрос за 1 усилвателче

Ако знаеш какво искаш!
Съобщение
Автор
nikolay

Въпрос за 1 усилвателче

#1 Мнение от nikolay »

Така, първо... Лееко съм далеч от ламбите :)
но не съм бос (или не много .. по джапанки съм) с екетрониката :)

Та по въпроса, Имам 1 уш китарджийкси усилвател с 4 броя ЕЛ34
Преебал се е (демек не работи :) ) и ми е кеф да го оправя.
Тук съм му свалил схемата, не претендирам че е 100% като на стъпалото. Може нещо да съм объркал..
http://hnikolov.hit.bg/razni/ta.jpg

Та молбата ми е имам няколко ЕЛ34ки, има ли някой лампомер да ми помогне да ги мачнем, и евентуално да дадете някаква по-кадърна схема, че тая е кофти. Не искам обратна връзка през тафа, а и нещо като цяло не е наред в схемата. 1 мой добър приятел вика да му сложа на тва добиче схемата на басман на фендер. Аз се съгласих с него щот с лампите съм малко на Вие, но все пак, какво мисилят тук хората дет разбират?
ПС: Опъвам баса и мисля за бас китара да го ползвам, но искам и за китара да става. Схемата има предусилвателни 2 лампи от която половината от ецц-то не се ползва, и напракитка има 4 триода.

Мерси предварително ;)

полугрец

здр

#2 Мнение от полугрец »

здравей, разгледах схемата на усилвателя ти и ето моето мнение - схемата е класическа, много Фендери и други са с подобна, щом усилвателя ти е повреден , може би ще е по-добре първо да се отремонтира читаво и след като не ти хареса как работи тогава да се променя схемата му, ООВ не е много дълбока а за пентодния режим в който работят лампите си е почти нормално да я има, няма да е зле за начало , понеже усилвателя сигурно е доста стар, да бъде проверен изходния траф за навивки накъсо и т.н. и после да мачваш лампите, щото ако в изходния има проблем (а тези проблеми често не се виждат; трябва да се мери) тогава звука ще е недостатъчно мощен, изкривен ще е и особено отрязан откъм ниските честоти, ами това е засега от мен, ако мога да бъда полезен и за други въпроси, питай, чао

nikolay

#3 Мнение от nikolay »

Първо благодаря ти много за бързият отговор :)
И ведната изстрелвам 1 въпрос :)
Как да проверя дали има намотки накъсо на изходния ? ;)
Евентуално по колко ома трябва да са намотките, и къде се случва да дават накъсо: в първичната или във вторичната намотка ? :)

Благодаря пак :)

полугрец

re

#4 Мнение от полугрец »

много рядко има пробив между първична и вторична, в твоят случай вероятно няма такъв, не така обаче стои въпроса с навивките накъсо, и те се случват най-често във първичната естествено, заради голямата амплитуда на напрежението, особено при двутактните усилватели какъвто е твоят, може да провериш съпротивлението на двете половини на първичната, но дори при изправен траф те може да не са равни напр. за твоят траф може да очакваме съпротивления 70-80 ома, но по-добре е да подадеш 220В напрежение от мрежата м-у средната точка на първичната и някой от краищата и, да мериш тока на празен ход и да очакваш той да е под 5 мА за всяко рамо по равно, ако тока на покой е по-голям може да има нередни навивки, но 100% не може да си сигурен, най-добре е да се премери трафа на уред за индуктивност, като преди това се изчисли по квадратурата на сърцевината и броя на навивките теоретичната индуктивност...ама нещо много се разписах :)...хайде пробвай метода с тока на празен ход, чао :)

nikolay

#5 Мнение от nikolay »

Лелее
да зема да го развия и да го навия наново :D :D :roll:

Аватар
IvanAG
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#6 Мнение от IvanAG »

За ламбите пиши ако решиш да ги мериш - мога да ти помогна с ламбомер 8)

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

усилвател

#7 Мнение от Goro »

С мост няма да можеш да измериш индуктивността дори приблизително,защото мери с малка амплитуда където загубите са много големи и показанието е нереално. Измери индуктивността чрез волтметър и амперметър, но при средна индукция - 0.4 - 0.8 тесли. Индукцията се определя като знаеш сечението на магнитопровода и броя на навивките. Ако това не се съобрази може да наситиш сърцевината и да изгориш бобината. Предполагам, че Kenotron е съобразил от схемата възможността за измерване с 220 в, но все пак провери.

полугрец

#8 Мнение от полугрец »

според схемата му предполагам че анодното е около 400-500 волта затова спокойно може да подава на всяка от първичните половини мрежово напрежение

Публикувай отговор

Обратно към “Лампови усилватели”