Един реализиран Лофтин Уайт

Ако знаеш какво искаш!
Съобщение
Автор
Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: Един реализиран Лофтин Уайт

#2 Мнение от Rumen Suvandjiev »

vmladenov написа:усивателя звучи с малко повдигнати ниски честоти (колоните са червин вега VE-5M двулентови с 89 дБ чувствителност) може да е и от ушите ми - свикнал съм да коригирам към увеличение на високите,но предполагам че по вероятно е заради пониженото захранващо, а най вероятно е да е заради изходните трансформатори - моля за коментар ?
Със захранването в момента и в режимите, които си дал за лампите неизкривената изходна мощност не надвишава 700-800 mW.
"Малко повдигнатите" ниски честоти се дължат на една (или повече от следните причини)
- Индуктивността на първичната на трансформатора ти е твърде ниска, което води до липса на контрол в баса.
- Трансформаторът ти не разчетен за работния ток (около 50мА), което "обогатява" нискочестотния спектър с множество хармоници, възприемащи се като "повече бас", нещо много харесвано от пишман-ламповиците.

Съветът ми е преди всичко да оправиш захранването, да намериш EL-34 и да се снабдиш с чифт качествени изходни трансформатори с ясни параметри. Можеш да използваш конструкцията, описана в статията, ако магнитопроводите на трансформаторите, с които разполагаш, отговарят на изискванията (сечение около 10cm2).

И най-важното - звукът от един качествен усилвател, независимо дали е лампов или транзисторен, не бива да е "мек" като радиото на баба, а ясен, бърз, детайлен и контролиран.

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Goro »

Вегите така звучат - с повдигнати ниски.
五郎

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от Ivan Rachev »

Goro написа:Вегите така звучат - с повдигнати ниски.
...потвърждавам.
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Ivan Rachev »

...докато не смениш колоните , няма смисал да сменяш изходните .
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Жокер

#8 Мнение от Kiril Kirilov »

Опитай да променяш по един компонент или параметър в системата/усилвателя, преди да предприемеш следващата стъпка. Така ще правиш по-лесно връзката между промените и резултата. Когато се научиш или опознаеш хубавото звучене - ще можеш директно да отгатваш, кой компонент или режим не е наред.
Засега изчакай да коригираш захранващия траф.
Много правилно както си решил е след това да минеш на кенотронно изправяне и после другите стъпки :-)

kirk
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#9 Мнение от kirk »

Привет!
Аз също реализирах наскоро дадената схема.......но лампите ми са EL34 -Mullard ,а изходните са с доста по-голямо сечение от твоите-небезизвестните(по руските сайтове) серия ОСМ, които са направени с качествено студено валцовано желязо.Моите са ОСМ1-0,16 тоест 160вата :) Ако можеш да си намериш такива трафове ще останеш доволен,естественно след подходящо навиване....Намират се в стари руски техники (металорежещи машини) и т.н.За звука -доволен съм много,хубав стегнат и пъргав бас кристални високи,сцена и ясни вокали.....но и колоните са ми-хорни,с фулрейндж на Fostex.Просто това е вярната комбинация. :)

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от Rumen Suvandjiev »

vmladenov написа:Възможен ли е режим на тази лампа с по малък работен ток (независимо от мощността) в който ще се избегнат хармониците в нискочестотния спектър? Изходните имат магнитопрровод 7.5 кв см, така че вероятно няма да могат да се преработват.
След като оправиш захранването токът на покой ще бъде дори още по-голям. С увеличаване на немагнитната междина при зададен магнотопровод може да се увеличи тока, при който ток се насища, но едновременно с това индуктивността на първичната ще спадне.
Много важни са параметрите на стоманата, ако материалът е качествн 7.5 cm2 може и да са достатъчни. В случая малко ме съмнява...
Не бива да забравяме и още нещо - 6П3С и EL34 не са взаимнозаменяеми, с други думи преднапрежението, разчетено за едната не е оптимално за другата. Освен това EL-34 освен че е по-мощна, има и значително по-голямо КПД в SE триодно връзване.

Послушай Кирилов, първо започни със захранването и после стъпка по стъпка ще се решат и другите проблеми...

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Rumen Suvandjiev »

vmladenov написа:Изправянето направих с кенотрон 5Ц3С. преди дросела има 220 микро след него - 100
По-добре ги размени.
А още по-добре използвай за първи кондензатор хартиеномаслен или поне хартиеностеаринов. МБГО(П, Ч) от порядъка на 33-45 uF.
Пиши дали си усетил разлика....

gogo
отстранен

#13 Мнение от gogo »

Трансформаторите, които ползваш като изходни (на снимката гледам) са за вертикално отклонение от старите черно-бели БГ телевизори. Желязото им е наистина добро, издържат около 1,3-1,4Т преди насищане (поне тези дето аз съм ползвал/ползвам в моите конструкции), но задължително трябва да се пренавият - в "готов" вид от тях едва ли можеш да очакваш нещо над 10-12кHz - имат гигантска индуктивност на разсейване, както и DC-съпротивление на вторичната намотка около 1,3 (!) Ома, което още повече ти влошава дъмпинг фактора на съпалото и съчетано с (предполагам) 4-те Ома тонколони карат усилвателя да звучи бумтящо - нищо чудно в този случай - АЧХ на системата "усилвател-колони" следва резонансната крива на самите колони заради ниския дъмпинг фактор. Затова субективно усилвателят ти свири с подчертани ниски...А и липсата на високи ти засилва този ефект.

gogo
отстранен

Забравих...

#14 Мнение от gogo »

И друг съвет. При подобно близко разположение на изходните трансформатори изобщо не очаквай да получиш добра стереокартина - причината е че магн. полета на двата трансформатора взаимно си влияят, при това - отлично. За да разбереш какъв е ефекта - при пусната музика извади чинча на единия канал/вход на усилвателя и слушай как този канал продължава да свири :wink:

Публикувай отговор

Обратно към “Лампови усилватели”