Здравейте,
Като се почна с темата за старите радио апарати имам следния въпрос:
Имам едно старо руско радио-грамофон "Октава" което искам да преправя от руския стандарт за УКВ в този от 88 до 108МHz.
Е как да стане това?Може ли само чрез добавйане на паралелни конденазатори към променливите или трябва да пипам и в.ч бобини.
и как да наглася дължината на обхвата.
Тук е схемата:
http://www.oldradio.ru/radios/207.shtml
Благодаря
УКВ 64.5-73МHz -> 88-108MHz?
-
Nikolay_Hristov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Ако не знаеш какво правиш наистина не пипай нищо!!!!
Преправял съм приемник от УКВ-1 на УКВ-2 и ... трудно е и за човек на който не му е за първи път а камо ли .... Трябват си и приблизителни сметки, може да се наложи да промениш някои неща по схемата .... Ако е транзисторен приемника може да се пробвам да ти помогна (въпреки че не съм се занимавал с приемници от 4 години)....
едит: опа ... ламбов е ... сорка
едит2: Сега погледнах и схемата ... При толкова свързани кръгове и с тая вариометрична настройка.... въобще нищо не пипай! ... Ако случайно имаш вобелоскоп и много нерви може и да се пробваш.. но пак не ти го препоръчвам....
Преправял съм приемник от УКВ-1 на УКВ-2 и ... трудно е и за човек на който не му е за първи път а камо ли .... Трябват си и приблизителни сметки, може да се наложи да промениш някои неща по схемата .... Ако е транзисторен приемника може да се пробвам да ти помогна (въпреки че не съм се занимавал с приемници от 4 години)....
едит: опа ... ламбов е ... сорка
едит2: Сега погледнах и схемата ... При толкова свързани кръгове и с тая вариометрична настройка.... въобще нищо не пипай! ... Ако случайно имаш вобелоскоп и много нерви може и да се пробваш.. но пак не ти го препоръчвам....
-
Goro
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
УКВ
Имаше и българска "Октава".Не е необходимо да се добавят кондензатори, а да се намаляват ,защото обхвата 88-108 е относително по-широк.Не всяка УКВ приставка има нужният резерв,осигуряващ това покритие.Без да разполагате с необходимият опит и апаратура няма да постигнете задоволителни резултати.От опит знам ,че по някога пренастройката става много лесно , а и неперфектността й се компенсира от мощните предаватели.Ако решите да експериментирате,то трябва да развивате постепенно 1-3 навивки от осцилатора и входа.Не препоръчвам конверторна приставка заради многото бити точки,което е неудобно при многото радиостанции.Първо се започва от осцилатора и когато се влезе в обхвата се пипат входните бобини.Тяхната настройка влияе на осцилатора.Спрягане вероятно няма,а се настройва на максимум в средата на обхвата - 98 мхц.Настройката се извършва на много слаба станция.Грешно е да се донастройва междинната честота,освен кръга след смесителя.
-
PCL82