EL84 срещу 6П14 :) Моля за помощ

Ако знаеш какво искаш!
Съобщение
Автор
Аватар
neutravlad
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

EL84 срещу 6П14 :) Моля за помощ

#1 Мнение от neutravlad »

Привет от гоУемата Америка!
Имам лек проблем с един лампов усилвател.
В момента лампите са 6П14 (май е 6П14П). Преди една седмица, точно като сглобих хорните, започна да пука десния канал. Сменях кабели, жици... :) И накрая смених лампите и сега пука вляво. То не пука постоянно и не е силно, но е много неприятно.
Тук има ЕЛ84, говоря за най-горните пет - най-евтините :)
Производителя на усилватела препоръчва лампите да са 6П14П, от руските.
Въпросите са ми:
Дали да си взема ЕЛ84 и коя точно?
Или да си поръчам 6П14П (коя точно) от йбей или нещо такова?
Повече от 40-50 долара за лампи не ми се дават, тъй като не съм сигурен дали за тоя усилвател си заслужават. Пък и не знам дали тези прословути NOS-ове свирят наистина толкова добре, колкото и струват.
Скоро може би ще го отворя най-накрая този амп да видя дали не може да сменя нещо, та ако имам проблем ще се обърна към вас.
П.П. А ако има как да оправя пукането ще е най добре, но аз поне не виждам начин.
Благодаря предварително!

Tube
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#2 Мнение от Tube »

Пич EL 84 свири като 6п14п , не се вкарвай в разходи.
:D Провери всички споики и почисти цоклите като вадиш и слагаш лампите няколко пъти един след друг , на изключен амп от мрежата. :D

Опс: на USB ако го слушаш незнам .
Мойта рецепта е за аналогов вход. :D
TUBE

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от Nanko Rusev »

Tube написа:Пич EL 84 свири като 6п14п , не се вкарвай в разходи.
:D Провери всички споики и почисти цоклите като вадиш и слагаш лампите няколко пъти един след друг , на изключен амп от мрежата. :D

Опс: на USB ако го слушаш незнам .
Мойта рецепта е за аналогов вход. :D
"Пич", според теб какъвто и да е аналогов сигнал е по-добре от какъвто и да е DAC в ампа ли?

И каквато и да е 6п14п свири като каквато и да е EL84?

Tube
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от Tube »

Nanko Rusev написа:
"Пич", според теб какъвто и да е аналогов сигнал е по-добре от какъвто и да е DAC в ампа ли?

И каквато и да е 6п14п свири като каквато и да е EL84?
За аналоговия сигнал имах предвид да развере от къде идва пукането.

За свирнята на каквато и да е ЕL84 зависи от цената.
:D
TUBE

Nikola Nikolov

#5 Мнение от Nikola Nikolov »

Провери дали греят електролитните кондензатори в захр. блок.
Може някой да се празни на моменти.

Аватар
neutravlad
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

:)

#6 Мнение от neutravlad »

Благодаря!

@ Tube - Пробвах с включен УСБ кабел, с изключен, с включен аналогов кабел... какво ли не. Чак като смених лампите и пукането мина вляво.
Аналоговият изход ми е вградена звукова на лаптоп, едва ли ще засвири по-добре :)
Значи ли по-скъпа ЕЛ84 по-добър звук?

@ Nikola Nikolov - Ще го отворя тези дни да поопипам кондензаторите :twisted:
Но как ще обясниш смяната на каналите като обърнах лампите?

Извинявам се за многото въпроси, но е много досадно точно като си се наслаждаваш на Музиката и нещо да ти пука :roll:

Аватар
Borislav Uzunov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Borislav Uzunov »

Пич, тук нещо си се объркал много :wink:
Министерство на Звука
We are the Musicmakers

Аватар
Stanislav Bratanov
има опит
има опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от Stanislav Bratanov »

Borislav Uzunov написа:
Пич, тук нещо си се объркал много :wink:
Те няма начин да свирят еднакво защото са различни лампи.84 е пентод а 6п14п е тетрод :wink:

@neutravlad едната ти лампа е дефектна, смени я с нова.
"Само в най-простото може да се вмести най-сложното"- Джунджи Кимура

Аватар
Fenkiller
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#9 Мнение от Fenkiller »

Stanislav Bratanov написа:Те няма начин да свирят еднакво защото са различни лампи.84 е пентод а 6п14п е тетрод :wink:

...
6П14П-Пентод для работьi в въйходньiх каскадах усилителей низкой частотьi (Пълен аналог според руснаците на EL84 по разположение на изводите и параметрите).
Звука на двете (6П14П и EL84) се различава заради конструктивните особености при производството на лампите от различни фирми.
Както и звука на две EL84 на различен производител може да се различава коренно!
:wink:
Kill with power! DIY ! DIY ! DIY !

Аватар
diadoto
има опит
има опит
Обратна връзка:

пукането не е като оная работа...

#10 Мнение от diadoto »

Здравей македонче, привет и на голямата "Америка".По въпроса с връзка ПС /лампов амп. задължително трябва да поставиш разделителни трафове на звуковата пътечка за двата канала.Иначе ще си повредиш и звуковата карта на лаптопа.Пукането се получава от двете независими захранващи модула на ПИСИТО и това на ламповия амп.Патили сме и тук в "телевизията"беше голям проблем при аналогово/цифровите модули.Това е за сега.по отношение на лампите ,да корифейте са прави всяка серия сама по себе си има определени качества(Руските са със сравнителон по голяма консумация ,но са доста издръжливи,щото икономията е майка на познанието.ЕЛ-ките са със по голяма изходна мощност ,за сметка на по добрите елекрически показатели но са с помалък живот на употреба.Но цената определя и нашите възможности.Ех там "амеречко"векаше моя дедо Бошко от македонско всичко е възможно.
Бъди щастлив и дано сме ти били полезни! :lol:

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: пукането не е като оная работа...

#11 Мнение от Rumen Suvandjiev »

diadoto написа:Иначе ще си повредиш и звуковата карта на лаптопа...
... ако усилвателят е свързан към нея.
Тъй като има USB вход, най-вероятно е свързан по USB с PC-то.
Според мен, при положение, че при размяна на лампите пукането се премества в другия канал, е необходимо лампата да се смени. ЕH е добър избор, но за да сме сигурни, че двата канала ще свирят еднакво, трябва да се купи двойка еднакви лампи.

Аватар
neutravlad
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

ОПИ

#12 Мнение от neutravlad »

@Fenkiller
Аз слушам само през УСБ-то. Няма никаква връзка със звуковата карта. Така и така си нямам никаква идея какви са тези разделителни трафове и къде трябва да ги сложа. Вътре в усилватела ли? :oops:

@Всички
Утре ще го разглобя, защото вчера докато си гледах филм започна да пука и отдясно... (@Николов: може и да е от кондензаторите)
Някога ще сменям лампи, та не разбрах коя от двете свири по-добре - руската 6П14П или ЕЛ84 - или зависи и от усилватела?

@Ручо
Пукането наистина първите дни се премести. Но вчера запука и отдясно... Ще послушам утре повече пък да видим.

Благодаря отново на всички!

Аватар
neutravlad
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

д

#13 Мнение от neutravlad »

Извинявам се, че се забавих.
Лампите дойдоха преди около месец. На пръв поглед (послух :lol: ) звучат добре. Само че не пукат :!:
Може би имат малко повече детайл, но не съм имал време за да послушам както трябва. Но определено звукът е по-добър от предните.
Сърдечни поздрави от САЩ!

П.П. Новите са 6П14П-ЕВ NOS, дойдоха в оригинални зелени кутийки, закрепени с ръждясали телбоди :) Може да ги снимам ако намеря по-хубав апарат.

Аватар
lz2xl
чете
Обратна връзка:

Re: д

#14 Мнение от lz2xl »

neutravlad написа:Извинявам се, че се забавих.
Лампите дойдоха преди около месец. На пръв поглед (послух :lol: ) звучат добре. Само че не пукат :!:
Може би имат малко повече детайл, но не съм имал време за да послушам както трябва. Но определено звукът е по-добър от предните.
Сърдечни поздрави от САЩ!

П.П. Новите са 6П14П-ЕВ NOS, дойдоха в оригинални зелени кутийки, закрепени с ръждясали телбоди :) Може да ги снимам ако намеря по-хубав апарат.
6П14П са съветската версия на EL84 с тази разлика че са лъчеви тетроди а европейските са пентоди,иначе като параметри са идентични, 6П14П-ЕВ е лампа с повишен живот на катода и виброустойчива,избора според мен е добър,аналога им е EL84-1 на Philips или Е84L на Tesla,не съм ги срещал в каталозите защото последните са военни лампи,но съм виждал на живо,като карантия вътре са малко по различни :)успех

Аватар
Fenkiller
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#15 Мнение от Fenkiller »

Абе я стига с тез тетроди, 6П14П е пентод!!!
Прочети ми поста по нагоре - преписал съм го от руския справочник .... а и имам нови такива(лампи) с описание на което пише пентод!
А и темата е от преди много време!
Kill with power! DIY ! DIY ! DIY !

Публикувай отговор

Обратно към “Лампови усилватели”