SV300B Single Ended
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
SV300B Single Ended
Схемата:
http://widowmaker.lozenetz.org/projects/300B.bmp
Данни за 300В:
http://www.jj-electronic.sk/tube_300b.htm
ПДФ SV300B-Svetlana:
http://widowmaker.lozenetz.org/PDF/Svetlana_300B.pdf
Данни 6Н6П
http://widowmaker.lozenetz.org/PDF/vm327.pdf
http://widowmaker.lozenetz.org/projects/300B.bmp
Данни за 300В:
http://www.jj-electronic.sk/tube_300b.htm
ПДФ SV300B-Svetlana:
http://widowmaker.lozenetz.org/PDF/Svetlana_300B.pdf
Данни 6Н6П
http://widowmaker.lozenetz.org/PDF/vm327.pdf
5853 Labs
SE valve amps.

SE valve amps.
- velinski
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Да, точно това имах предвид - семпла и добра схема се е получава 
6Н6П е много близка до 5687 и Е182СС, така че ще получиш приблизително подобен режим и звук. (6Н6П има при дебелите каки на Екзарх Йосиф по 2.50!)
Драйверен траф 1:2.5 ми се струва с високо предавателно число. Тука с един френд борихме един Лундал 1:2 и никак не ни хареса като звук - накрая се спряхме на 1:1. Сега незнам дали това е бил някакъв частен ефект на Лундала и дали може да се избегне при навит траф. Звукът се омазваше като тембър, иначе детайл и атмосфера има.
За катодния капацитет на входната лампа - няма смисъл да бъде повече от 470uF и то задължително НЕбайпаснат с филм. Аз лично не съм почитател да се байпасват кондензатори с по-малки стойности по сигналния път. Един хубав Black Gate електролит FK или биполярен N/NX не струва кой знае колко все пак, а разликата в звука е огромна. И задължително трябва да бъде с близко пробивно напрежение до катодното - примерно 6.3V за да не му се променят характеристиките с времето, защото електролитите в сигналния път обичат да работят близко до пробивното си напрежение.
И мисля че симетриращия потенциометър на 300В може да бъде увеличен до 100-150 ома - открих че така имаш повече възможност да настроиш точката, в която звукът се отваря изведнъж (и тази точка обикновено не е центъра ами близо до краищата на потенциометъра).
Другото, което май не ми допада е 13к съпротивлението намаляващо волтажа за драйверния траф/входната лампа - ще имаш доста шум там. Аз лично бих направил отделна намотка с втори кенотрон (примерно 6Ц5С/6X5GT) и CLC-филтър за 160-те волта. Няма да оскъпи кой знае колко схемата.
6Н6П е много близка до 5687 и Е182СС, така че ще получиш приблизително подобен режим и звук. (6Н6П има при дебелите каки на Екзарх Йосиф по 2.50!)
Драйверен траф 1:2.5 ми се струва с високо предавателно число. Тука с един френд борихме един Лундал 1:2 и никак не ни хареса като звук - накрая се спряхме на 1:1. Сега незнам дали това е бил някакъв частен ефект на Лундала и дали може да се избегне при навит траф. Звукът се омазваше като тембър, иначе детайл и атмосфера има.
За катодния капацитет на входната лампа - няма смисъл да бъде повече от 470uF и то задължително НЕбайпаснат с филм. Аз лично не съм почитател да се байпасват кондензатори с по-малки стойности по сигналния път. Един хубав Black Gate електролит FK или биполярен N/NX не струва кой знае колко все пак, а разликата в звука е огромна. И задължително трябва да бъде с близко пробивно напрежение до катодното - примерно 6.3V за да не му се променят характеристиките с времето, защото електролитите в сигналния път обичат да работят близко до пробивното си напрежение.
И мисля че симетриращия потенциометър на 300В може да бъде увеличен до 100-150 ома - открих че така имаш повече възможност да настроиш точката, в която звукът се отваря изведнъж (и тази точка обикновено не е центъра ами близо до краищата на потенциометъра).
Другото, което май не ми допада е 13к съпротивлението намаляващо волтажа за драйверния траф/входната лампа - ще имаш доста шум там. Аз лично бих направил отделна намотка с втори кенотрон (примерно 6Ц5С/6X5GT) и CLC-филтър за 160-те волта. Няма да оскъпи кой знае колко схемата.
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Предавателно отношение над 1:2 не се препоръчва по ред причини, най-сериозната от които е завишените изисквания към трансформатора.
Лично аз в момента се боря именно с подобна картинка за комбинацията 6С5С/6С4С но засега нямам с какво да се похваля.
За междинните на Lundhal съм чувал и други негативни отзиви. Логично е, 1:1 на същата марка да даде по-добри резултати.
Не ме разбирайте погрешно, аз не съм против повишаващите междинни трансформатори, просто резултатът при тях се постига по-трудно.
За катодното съпротивление - най-добре е да минеш и въобще без него, дори и цената да е още една лампа.
Въобще ако искаме пуристка схема с 300B не е зле въобще да забравим електролитните кондензатори за сметка на включени дросели. Дроселът еинаги е по-малкото зло....
Лично аз в момента се боря именно с подобна картинка за комбинацията 6С5С/6С4С но засега нямам с какво да се похваля.
За междинните на Lundhal съм чувал и други негативни отзиви. Логично е, 1:1 на същата марка да даде по-добри резултати.
Не ме разбирайте погрешно, аз не съм против повишаващите междинни трансформатори, просто резултатът при тях се постига по-трудно.
За катодното съпротивление - най-добре е да минеш и въобще без него, дори и цената да е още една лампа.
Въобще ако искаме пуристка схема с 300B не е зле въобще да забравим електролитните кондензатори за сметка на включени дросели. Дроселът еинаги е по-малкото зло....
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Ами то ще се избистрят нещата и ще има промени,естествено.
Аз затова съм я постнал,за да си каже всеки мнението.
Схемата е далеч от идеалната
Трафа е с такова преводно заради липсата на достатъчно усилване-
20 за 6Н6П+ 3.85 от 300В,т.е. това са около 80 пъти.
Направих още един вариант с двустъпален входен с локална обратна,не съм го постнал.
Ще взема да го кача и него
Другият вариант е входен триод с по голямо усилване-6Н3П примерно.
Тогава трафа може спокойно да слезе на 1:1,25-1.50(с преводно 1:1 и сигнал на входа 1 волт ще излязат около 240Vpp.
Интересно е,че точно Lundahl се ползва доста често за междинен(визирам схеми из нета) и струва около 70$ бройката...
Аз затова съм я постнал,за да си каже всеки мнението.
Схемата е далеч от идеалната
Трафа е с такова преводно заради липсата на достатъчно усилване-
20 за 6Н6П+ 3.85 от 300В,т.е. това са около 80 пъти.
Направих още един вариант с двустъпален входен с локална обратна,не съм го постнал.
Ще взема да го кача и него
Другият вариант е входен триод с по голямо усилване-6Н3П примерно.
Тогава трафа може спокойно да слезе на 1:1,25-1.50(с преводно 1:1 и сигнал на входа 1 волт ще излязат около 240Vpp.
Интересно е,че точно Lundahl се ползва доста често за междинен(визирам схеми из нета) и струва около 70$ бройката...
5853 Labs
SE valve amps.

SE valve amps.
- velinski
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Можеш да вържеш двете половинки на 6Н6П паралелно и така можеш да ползваш 1:1 - 1:1.5 траф и като бонус ще имаш още по-ниско вътрешно съпротивление. Но трябва да се преизчисли работния режим на лампата. Драйверните Lundahl свирят супер и не са скъпи - ползвам LL1660/10mA/4:4.5 в 5687/6С4С ампа ми и съм доволен.
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Сега ровнах из нета,гледам,че масово се ползва същия драйв:
http://www.lundahl.se/pdfs/datash/1660.pdf
с преводно 1:2,25 или 4:4.5
Цената му е около 100 кинта.
Мисля,че може да се направи драйв и тук,не по лош от тоя
И няма да струва 100 кинта.
Продължавайте със съветите,добре е да изчистим максимално концепцията.

Днес купих 6Н6П,мисля да пусна и една подобна схемичка с 6П3С или
EL34 в триодно,като евтина алтернатива на това.
http://www.lundahl.se/pdfs/datash/1660.pdf
с преводно 1:2,25 или 4:4.5
Цената му е около 100 кинта.
Мисля,че може да се направи драйв и тук,не по лош от тоя
И няма да струва 100 кинта.
Продължавайте със съветите,добре е да изчистим максимално концепцията.
Днес купих 6Н6П,мисля да пусна и една подобна схемичка с 6П3С или
EL34 в триодно,като евтина алтернатива на това.
5853 Labs
SE valve amps.

SE valve amps.
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
http://widowmaker.lozenetz.org/projects/300B1.bmp
Това е с опаралелени 2-та триода на 6Н6П,като тока е намален по около 15мА на лампа,за сметка на това е вдигнато анодното и е намалено преводното отношение на драйверния траф.
Следва евтината алтернатива с EL34 в триодно.
Това е с опаралелени 2-та триода на 6Н6П,като тока е намален по около 15мА на лампа,за сметка на това е вдигнато анодното и е намалено преводното отношение на драйверния траф.
Следва евтината алтернатива с EL34 в триодно.
5853 Labs
SE valve amps.

SE valve amps.
- velinski
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
С паралелни триоди схемата изглежда по-добре
Направо я виждам как свирва
Сега обърнах внимание - не виждам на схемата катодното съпротивление на 300В ламбата (от плъзгача към маса)
То трябва да е около 1k на око - утре ще го изчисля по-точно. Също не е лошо да е шунтирано с добър електролит или биполярен. Продължавам да си мисля, че отделна намотка, кенотрон и филтър за входната лампа е по-добър вариант.
Вариантът с EL34 в триоден режим ще е много по-лош от 300В дори и руска (сиреч ниско механично и звуково качество). Така че копайте за 300В - струва си усилието
Ако съвсем не може да се намери за нормални пари пробвайте с паралелни 6С4С - пак ще е по-добър вариант от EL34.
Сега обърнах внимание - не виждам на схемата катодното съпротивление на 300В ламбата (от плъзгача към маса)
Вариантът с EL34 в триоден режим ще е много по-лош от 300В дори и руска (сиреч ниско механично и звуково качество). Така че копайте за 300В - струва си усилието
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Няма нужда от катоден резистор,след като имаш -100В преднапрежение на решетката 
Погледни пак схемата.
Около 1К дава -70В преднапрежение при тоя аноден ток,но при по-малко анодно напрежение.
При 450В и при аноден ток 60мА преднапрежението е -100В по каталожни данни.
Така с преднапрежение през вторичната на драйвера става много по елегантно,защото се елиминира байпас кондензатора в паралел на катодния резистор(той също отпада),който задължително осира пейзажа.
А и ако имаш няколко стабилизирани стойности,ще можеш да я пускаш с различен аноден ток.
Svetlana 300B matched pair=123.49 euro.
Не се бях сетил за 6С4С,той е пак с директно отопление и подобно мю-4.15,но е по слаб.Максимално на 350-360 волта и ток около50-60мА,но си е избушена работа вече,гаранция,че анода ще светне над 15 вата разсейвана мощност
Ето варианта с 6С4С при анодно 300 волта и ток 50 милиампера:
http://widowmaker.lozenetz.org/projects/6C4C.BMP
Може да се паралелят,като двата трафа ще трябва да са с друго преводно отношение.
Захранванията ще са задължително разделени,няма смисъл да се пестят кенотрони и капацитети,когато другото,което се ползва е на ниво
Погледни пак схемата.
Около 1К дава -70В преднапрежение при тоя аноден ток,но при по-малко анодно напрежение.
При 450В и при аноден ток 60мА преднапрежението е -100В по каталожни данни.
Така с преднапрежение през вторичната на драйвера става много по елегантно,защото се елиминира байпас кондензатора в паралел на катодния резистор(той също отпада),който задължително осира пейзажа.
А и ако имаш няколко стабилизирани стойности,ще можеш да я пускаш с различен аноден ток.
Svetlana 300B matched pair=123.49 euro.
Не се бях сетил за 6С4С,той е пак с директно отопление и подобно мю-4.15,но е по слаб.Максимално на 350-360 волта и ток около50-60мА,но си е избушена работа вече,гаранция,че анода ще светне над 15 вата разсейвана мощност
Ето варианта с 6С4С при анодно 300 волта и ток 50 милиампера:
http://widowmaker.lozenetz.org/projects/6C4C.BMP
Може да се паралелят,като двата трафа ще трябва да са с друго преводно отношение.
Захранванията ще са задължително разделени,няма смисъл да се пестят кенотрони и капацитети,когато другото,което се ползва е на ниво
5853 Labs
SE valve amps.

SE valve amps.
- velinski
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Опс сори, не видях отрицателното преднапрежение - вчера ми се е спяло явно 
За 6С4С схемата също става, но е хубаво:
1. Да намалиш анодното до около 250 волта и тока до 45-50mA с цел удължаване живота на лампата.
2. Да вържеш паралелно 2 лампи ако търсиш мощност около 7W (иначе ~3W).
3. Вече нямаш нужда от паралелно входно вързване, освен ако не държиш на ниското вътрешно съпротивление.
Трябва да намалиш и гасящия резистор за 200-те волта - 3.3k ми се вижда много. Другото, което да те предупредя е, че паралелни 6С4С не са по-добър вариант от една 300В. Те и без това 6С4С са си 2 сдвоени триода в балона принципно с 2 анода, така че получаваш 4 паралелни триода на куп, а това винаги води до някакви аномалии (освен ако не ги мачнеш перфектно, което е почти непосилно с руските лампи). Ако намериш оригинални щатски едноанодни 2А3 - става. На мен принципно 3W ми стигат даже са ми много, ама знам ли ви вас
За 6С4С схемата също става, но е хубаво:
1. Да намалиш анодното до около 250 волта и тока до 45-50mA с цел удължаване живота на лампата.
2. Да вържеш паралелно 2 лампи ако търсиш мощност около 7W (иначе ~3W).
3. Вече нямаш нужда от паралелно входно вързване, освен ако не държиш на ниското вътрешно съпротивление.
Трябва да намалиш и гасящия резистор за 200-те волта - 3.3k ми се вижда много. Другото, което да те предупредя е, че паралелни 6С4С не са по-добър вариант от една 300В. Те и без това 6С4С са си 2 сдвоени триода в балона принципно с 2 анода, така че получаваш 4 паралелни триода на куп, а това винаги води до някакви аномалии (освен ако не ги мачнеш перфектно, което е почти непосилно с руските лампи). Ако намериш оригинални щатски едноанодни 2А3 - става. На мен принципно 3W ми стигат даже са ми много, ама знам ли ви вас
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
При положение,че 6Н6П са 2 триода в един балон,нека си стоят опаралелени:)
Наличието на екран м/у двата е предпоставка да се ползват по един,ако 2-та канала са на едно шаси...А и би било по добре от гледна точка,че точно за 6Н6П декларират еднаквост на двете секции.
Да,оптимума за 6С4С е 250В анодно,но мощноста с една лампа няма да надвиши 1.8-2 вата при 40-45мА аноден.Така,при това положение ще е 2.8-3.0,което е доволно,ако ще слушаш на чувствителни драйвери.
И ще свири добре заради директното отопление на катода
Нама да се паралелят,ако е 6С4С,поне не и в тоя проект,който иска,да го прави,аз неслучайно съм сложил една
.
Долу на магазина зад булбанк има 6С4С(доколкото разбрах вчера,като ходих до там и това е най ценния момент.300В може и да няма на приемлива цена.
Сега смятам захранващия блок с автоматиките за плавно пускане на отоплението и закъснително пускане на анодното.
Не съм решил още каква ще е стабилизацията на преднапрежението за изходния триод.
Кенотроните ще са руски,не съм фен на GZ серията.
Наличието на екран м/у двата е предпоставка да се ползват по един,ако 2-та канала са на едно шаси...А и би било по добре от гледна точка,че точно за 6Н6П декларират еднаквост на двете секции.
Да,оптимума за 6С4С е 250В анодно,но мощноста с една лампа няма да надвиши 1.8-2 вата при 40-45мА аноден.Така,при това положение ще е 2.8-3.0,което е доволно,ако ще слушаш на чувствителни драйвери.
И ще свири добре заради директното отопление на катода
Нама да се паралелят,ако е 6С4С,поне не и в тоя проект,който иска,да го прави,аз неслучайно съм сложил една
Долу на магазина зад булбанк има 6С4С(доколкото разбрах вчера,като ходих до там и това е най ценния момент.300В може и да няма на приемлива цена.
Сега смятам захранващия блок с автоматиките за плавно пускане на отоплението и закъснително пускане на анодното.
Не съм решил още каква ще е стабилизацията на преднапрежението за изходния триод.
Кенотроните ще са руски,не съм фен на GZ серията.
5853 Labs
SE valve amps.

SE valve amps.
- velinski
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
За преднапрежението можеш да ползваш 2 варианта - или просто стабилизирано с ценер и CRCR филтър преди него и още едно С след него или още по-просто нестабилизирано с резисторен делител и CRC филтър преди него. И в двата варианта можеш да ги захраниш от намотката на анодното на входните лампи например или от отделна намотка (по-добър вариант). Всеки 56V/0.5W/1% (или мачнат ръчно) ценер ще свърши работа.
За автоматиките - хубаво
Аз всичко правя с 2 ключета - за отплението и за анодното, което ръчно пускам след ~30 секунди.
PS Какво им е на GZ-лампите???
Аз лично по-музикален кенотрон от GZ32/5V4G не съм чувал досега. 5Ц4С, макар че е аналог, не може да се мери. Единственият плюс на руските е, че са евтини (все още) и се намират с пъти по-лесно. AZ12 също е супер и все още го има по магазините!
За автоматиките - хубаво
PS Какво им е на GZ-лампите???
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
GZ32 да,ама GZ34 си е дърво.
Ясно,че ще е с полупроводници стабилизацията,просто не съм избистрил концепцията,иска ми се да може да се цъкат 2 режима-с по малък и по голям аноден,пък и имам и други занимания,просто гледам да движа всичко заедно
Ценерите внасят шум!Всичко друго,но не и ценери(говоря за полупроводникови).
Ако правиш хай енд със скъпи ламби варианта ключе не е удачен
Особено ако решиш да го продаваш
Ясно,че ще е с полупроводници стабилизацията,просто не съм избистрил концепцията,иска ми се да може да се цъкат 2 режима-с по малък и по голям аноден,пък и имам и други занимания,просто гледам да движа всичко заедно
Ценерите внасят шум!Всичко друго,но не и ценери(говоря за полупроводникови).
Ако правиш хай енд със скъпи ламби варианта ключе не е удачен
Особено ако решиш да го продаваш
5853 Labs
SE valve amps.

SE valve amps.
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
- velinski
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Имам цокли за AZ - ще ти дам
Аз в ламповия за слушалки отрицателното преднапрежение съм го правил с LM337 - по-добре е от ценер при всички случаи, ама там ми трябваше -4.3V...
Аз в ламповия за слушалки отрицателното преднапрежение съм го правил с LM337 - по-добре е от ценер при всички случаи, ама там ми трябваше -4.3V...