Двуканален лампов усилвател

Ако знаеш какво искаш!
Съобщение
Автор
Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: Двуканален лампов усилвател

#61 Мнение от Stefan Stefanov »

http://www.amradio.ru/catalog/book_links_c.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#62 Мнение от velinski »

Susumu Sakuma и Hiroyasu Kondo си имали незнаен руски събрат
(Не се сдържах, ама ми стана много смешно :lol: :lol: )
За него върхът на хай-енда е двутактен усилвател с дълбока обратна връзка.
:lol: :lol:

Ох шъ умръ

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#63 Мнение от Ivan Rachev »

Rumen Suvandjiev написа:Случайно имам и тази книга.
За него върхът на хай-енда е двутактен усилвател с дълбока обратна връзка.
...муууаааахахахаха
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Аватар
VALMIG21
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#64 Мнение от VALMIG21 »

Ще прегледан и Цъйкин с удоволствие(благодаря Стефчо),за това,че Гендин предпочита ПП, лошо няма,ако правим ПП,ще четем такива като него,защото той не е единствен.Аз като имам нужда от инфо за тонколони,чета Ручо,като искам да разбера нещо във връзка с лампите,чета Даниел Петров,като искам да знам докъде е стигнал HI-ENDа в световен мащаб чета Иво Рачев,като имам нужда за съвет за финиш,директно звъня на може би най-сръчното и симпатично момче във форума Момчил.
инж.Валери Павлов
гр.Пловдив

0898735435

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#65 Мнение от Rumen Suvandjiev »

VALMIG21 написа:Ще прегледан и Цъйкин с удоволствие
Само с преглеждане няма да се мине - 400 страници теория и формули. Няма готови рецепти, но затова пък човек има шанса да проумее какъв трябва да бъде изходният трансформатор и лесно да прецени кой колко е в час.

Аватар
VALMIG21
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#66 Мнение от VALMIG21 »

И по дебели книги сме чели...
инж.Валери Павлов
гр.Пловдив

0898735435

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#67 Мнение от Ivan Rachev »

VALMIG21 написа:И по дебели книги сме чели...
...жалко , за сега не ти помага да вникнеш какво се опитавт да ти кажат в прав и преносен смисал дузина хоара :wink:
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Аватар
DJ Popa
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#68 Мнение от DJ Popa »

VALMIG21 , ето ти още една интересна статия:

"ПЪТ КЪМ ЕДНОТАКТНИЯ РАЙ"

Прочети я много внимателно и особено тази част:
"...Това е "първият ват", сигналът с ниско ниво. Моето дълбоко убеждение е, че не съществува друга схемотехника, която достатъчно добре да се справя със сигналите с ниско ниво: двутактните усилватели не могат да се справят с тях, транзисторите са напълно неспособни в този режим, а усилвателите с обратна връзка също не пропускат сигнала както трябва. Даже малка дълбочина на обратната връзка не позволява на двутактните усилватели да пропускат сигнала по подобаващ начин. Виновен за това е най-вече изходният трансформатор. За да премине през изходния трансформатор на двутактния усилвател, горната част на сигнала трябва да промени магнитното поле на трансформатора (2). Долната, намираща се в противофаза, част на сигнала е длъжна да върне магнитното поле в нула и затова пренамагнитва трансформатора в друго направление. Това се нарича магнитна индукция и остатъчна магнитна индукция. Работа е в това, че за да извърши тези преобразувания, на сигнала не му достига мощност. Ето защо много често двутактните усилватели с големи изходни трансформатори нямат високи честоти. Когато измервате - ги има, а когото слушате - ги няма. Мощността на високите честоти е малка и те са подтиснати, т. е. сигналът не е достатъчно силен, за да пренамагнити цялото това желязо. И при достатъчно високо ниво на високочестотния сигнал усилвателят работи с миливатове, а даже и с микроватове. Нищожната мощност на сигнала не позволява да се пренамагнити трансформатора. В еднотактните усилватели изходния трансформатор е намагнитен през цялото време и сигнала встъпва в гореописаните "отношения" с изходния трансформатор. Наистина, ако магнитопровода е много голям, то проблемите възникват отново. Но ние няма да се спираме на това. В общия случай, трансформаторът работи в режим на намагнитване в еквивалентен клас А. Сигналът не среща препятствия, защото пътят е винаги свободен..."

Аватар
VALMIG21
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#69 Мнение от VALMIG21 »

Благодаря Попе,съгласен съм абсолютно.
Поздрави на всички! :D
инж.Валери Павлов
гр.Пловдив

0898735435

Аватар
VALMIG21
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#70 Мнение от VALMIG21 »

Да ти кажа Попе,изчетох внимателно статията...има интересни неща.То на бира по добре бихме го изкоментирали, но това е друг въпрос.Англичанин,нормално е да се изказва по този начин за американците,аз друго не съм и очаквал.За психолог и философ,опитите да обясни технически, недостатъците на ОВ,не са лоши.За видовете ОВ,общи,местни,тяхната дълбочина,съм се сблъсквал отпреди много години,когато реших да правя транзисторни усилватели и след това отново лампови.Ако искаш вярвай,изчел съм маса литература по въпроса.Само че както казва и твоя автор,търсил 20год. истината,стигнал донякъде и е сигурен,че след 5год ще е друго,съм по същия начин.Харесаха ми слепите тестове които са правили,аз съм ги правил също.Веднъж наскоро без да гледам,от 8 пъти,7 пъти познах кой от 4те СДплеъра свири в момента.Но ще продължа да експериментирам,понеже в каквото съм се сблъскал лично,ми е било най- полезно като опит който е незаменим.Това ми помага и в работата,вади ми и хляба.
Съжалявам,че не познавам лично теб и останалите момчета.От моите приятели за съжаление никой не се занимава с аудио.
инж.Валери Павлов
гр.Пловдив

0898735435

Аватар
DJ Popa
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#71 Мнение от DJ Popa »

Ето моят любим пасаж от статията , като съм подчертал две изречения , които са неизменна истина за мен:
"...Ламповият пазар се разширява, защото транзисторните усилватели се дискредитираха, показвайки своята неспособност да възпроизведат музиката. При това, ние за пореден път наблюдаваме опростения американски подход: ако транзисторите звучат лошо, хайде да купуваме лампи. Купуват всичко, в което има лампи. Класически пример е "VTL". Работата се състои в това, че "VTL" не е лампов усилвател. Това е транзисторен усилвател с лампи, който няма нищо общо с ламповите усилватели: има дълбока обратна връзка, нискокачествени изходни трансформатори, лоша схемотехника, както при "Jadis", "Audio Research" и други. Неправилен е самия подход. Елегантността на ламповата схемотехника е в нейната простота. А те какво правят? Те усложняват схемата като поставят 16 изходни лампи, бог знае колко мощен захранващ източник, всевъзможни кабели и прочие боклук по пътя на сигнала. Така изчезва простотата, а заедно с нея и преимуществата на схемата. Забавно е нали?.."
Това е всъщност и моята идеология за добър звук-къс сигнален път , минимум компоненти и то от върхово качество , лампи !!! Всякакви други концепции ги възприемам с големи резерви.

Аватар
VALMIG21
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#72 Мнение от VALMIG21 »

С това съм безусловно съгласен и го написах малко по горе.
инж.Валери Павлов
гр.Пловдив

0898735435

Аватар
DJ Popa
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#73 Мнение от DJ Popa »

Мога да ти дам интересен пример от реалността. Моят приятел Владимир Рижков от Харков /Украйна/ е един от администраторите на руския аудиопортал /ник Tommy/. С него много пъти сме разговаряли по скайп надълго и нашироко за всякакви концепции в ламповата схемотехника. Човекът се занимава с лампови усилватели от над 30год. и е специализирал главно в еднотактни стъпала с прямонакални триоди. В момента е разпродал всичко , което е създал като такива усилватели и за лично ползване си е конструирал съвсем проста схема-триод 6С45П-Е + изходен трансформатор. Това елементарно усилвателче му дава около 1W изходна мощност на канал. Според Владимир, именно тази елементарна схема , но изпипана откъм режими и части , е най-добре звучащия усивател , който някога е създавал. Аз също имам експеримент в тази насока с триода 6С3П натоварен с изходен трансформатор. Въпреки силно компромисния траф и части , схемата показа удивително добро звучене.

Аватар
VALMIG21
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#74 Мнение от VALMIG21 »

Сигурно е така,аз ти вярвам напълно,предстои ми точно да се пръкне при мен едно SE.
Понеже само за това мисля, съм станал толкова разсеян,че вчера един камион щеше да ме отнесе,та спрях колата,слязох и отидох да успокоя шофьора и да му се извиня.
инж.Валери Павлов
гр.Пловдив

0898735435

Аватар
haralanov
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#75 Мнение от haralanov »

VALMIG21 написа:става въпрос за експеримент,заради последните колони които си направих,не знам защо умни момчета като вас толкова ожесточено ми предричат неуспех,след като...
Без да се обиждаш, но само искам да ти кажа, че с колоните, с които слушаш в момента, няма абсолютно никакво значение какъв услилвател с каква сърцевина ползваш.
А усилвател се конструира едва след като финализираш окончателно акустичната (електро-механична) част на системата си и в зависимост от това каква е тя, се определя акво трябва да може усилвателя. Всеки друг ход води до загуба на време и пари.

Публикувай отговор

Обратно към “Лампови усилватели”