Оу, след като съм добре дошъл да 'почвам да се изявявам... И благодаря!
Предния път не стигнах до едно немаловажно нещо - падът на напрежение върху отоплението при лампи с директно отопление, отнесено към преднапрежението. В интерес на истината, при 6С4С това отношение не е зле... но "злите езици" все пак твърдят, че може да се усети разлика ако може да е още по-малко. За какво иде реч: цялата лампа се управлява от промеждутъка катод-решетка. Когато по протежение на катода напрежението (спрямо коя да е точка в схемата, в крайна сметка, става дума за режим по постоянен ток) се изменя, както е при лампите с директно отопление, изменя се и стойността на всяко напрежение, приложено към решетката. Което води до изкривяване на електронния поток. Ами, грубо казано, тая част на катода, която е по-положителна, ще има по-ниско преднапрежение от една и съща решетка в сравнение с другия му, по-отрицателен край. Съответно електронния поток от катода няма да е една красива симетрична картинка, а ще върви "уеко в уево", ако мога така да кажа. Ех, да й бяха извели на 6С4С средна точка на катода, както на 4П1Л... както и да е, каквато е - такава.
Доколкото ми е известно, при всеки триод изкривяванията намаляват с увеличаването на Алфа (Алфа = Ra/Ri). Разбира се, над Алфа=1 мощността също намалява. Също, с увелчаването на алфата дъмпинг факторът (когато става въпрос за изходна лампа) се увеличава, което световната общественост приема за плюс (доколко е така е съвсем друга, дълга и сложна тема). В конкретната схема:
- 6Н3П подозирам, че е свирнала по-добре при съществено намаляване на анодния ток защото това води до директно увеличаване на алфата.
- 6С4С би следвало да може да свири и още по-добре при по-големи алфа (в момента по
http://www.geocities.com/dreamsdestroyer/6C4C_cap.gif за 4 ома е 4х(3200/108)^2=3,5к, алфа = 3,5/0,85=4 без отчитане на омичните параметри на трансформатора), при съответната загуба на мощност. Е, това, разбира се, е избор, който всеки сам си прави (колко мощност може да похарчи за по-добър Звук).
Аз не съм фен на галванично свързаните стъпала. На
http://nextvasko.web.data.bg/phpbb/viewtopic.php?t=507 има един приятел, който подкара доста успешно схема в тоя смисъл, ако на някого му е интересно. Оттука започва един затворен кръг... IMHO за крайна лампа 470 кОм решетъчно съпротивление е много, а 0,47 мкФ - малко. Но ако намалим резистора (честно казано, би била по-лесна за обсъждане схемата, ако имаше някаква номерация на чарковете...) ще се наденем на други проблеми:
- пада алфата на драйвера
- трябва да търсим по-тлъст кондензатор с не по-лошо качество като звук.
Е тоя наглед несложен въпрос, междукаскадната връзка, излиза бая дълбок като се закопае човек... В случая бих казал "след като свири добре нека не се е_аваме с тая част".
http://slivova.info/anonymous/andro/Fun ... hema_1.gif ...
Отоплението на драйвера ми се струва, че е интересно да се опита да се захрани с постоянен ток. Е, не очаквам това коренно да промени звученето на усилвателя...
За изходния траф... може да съм го продрямал, но
- каква му е работната индукция?
- каква му е немагнитната междина?
- какви са му паразитните параметри? Е, те може да са тайна, разбира се...
Всичкото в катодите не ме кефи. Съжалявам. Сребро с тантал да е, ако ще индий с натрий 22 да е, все тая - има удачен начин катодите да седят на маса и аз го предпочитам. Автофикс се казва, ако изобщо има нужда да го казвам...
Какъв е смисълът входа да е постояннотоков, като във всеки катод имаме разни RC групи...
Изправителят че е кенотронен - добре, красота... А голям проблем ли е да е дроселен (
http://slivova.info/anonymous/andro/6C33C_1/G_filt.jpg )?
Отоплението на крайната лампа бих го решил по няколко по-различни начини (основния не е много по-различен - просто смятам, че динамичното съпротивление на макар и нагрятата до 800-1000°С жичка не е голямо, затова направо успоредно на отоплението трябва да се включват ОГРОМНИ кондензатори, за да има файда... е, едно съпротивление последователно от един ом и пасивен филтър от малко по-висок ред бих очаквал да има по-голям ефект), но преди да ги нарисувам по-добре да не говоря много...
За драйвер... ами много се радвам че 6Н3П е свирнала готино, както и за всяка лампа (а, хъм, защо само за лампа.... но са ми по-симпатични, какво да крия), но мисля, че е много интересно да си поиграе човек с разни лампи за драйвери... Е, тука списъкът може да е много по-дълъг, отколкото време нормално има човек...
Ами за момента да кажа "край на втора част Андрови премъдрости". Подлежи на дописване, подозирам...
С уважение,
Андро