6А3/6B4G/6С4С(2А3/2С4С) проект

Ако знаеш какво искаш!
Публикувай отговор
Съобщение
Автор
Аватар
K.Konstantinov
има опит
има опит
Обратна връзка:

#46 Мнение от K.Konstantinov »

Silversound написа:Някакви китове предлагат ли се за проекта с 6С4С. Интересуват ме изходните трафове и катодните кондензатори.
AUDIOINSTRUMENT TWB10SE - 1750 рубли

http://audioinstr.h1.ru/trans/trans.html

Аватар
plamen
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#47 Мнение от plamen »

На въпроса на Silversound:
От намотката с 42V AC, може да се извадят над -54V DC преднапрежение. С това ще заработи крайната лампа. Иначе в един от проектите с нея на схемата е посочен режима : 300V анодно напрежение, -59V преднапрежение, 46 mA аноден ток.

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#48 Мнение от Daniel Petrov »

Цената на трансформаторите е 25 евро за брой.
данните ги има малко по горе в темата.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
Ivan Popov
Търговец
Търговец
Обратна връзка:

#49 Мнение от Ivan Popov »

Благодаря за офертата за трафовете .Видях схемата нямам нерви да навивам иначе имам и подходящото желязо и макарите даже от едно лампово радио но предпочитам да ги купя готови .Качеството надявам се да е добро. Има ли в наличност или трябва да се поръчат предварително?Мисля да пробвам с преднапрежение от трансворматора.А по въпроса за отоплението на предусилвателната лампа какво ще кажете.

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#50 Мнение от Daniel Petrov »

Дай на лични.
Цената на комплект сребърно-танталови кондензатори - катодните за двете лампи плюс разделителните са 50 кинта (за двата канала).
Трафовете:
Импеданс (при 1к) - 3500 ома.
Индуктивност на първичната - 22Н
Преводно отношение - 29,63
Секциониране - 4 първична / 3 вторична
Честотна лента (при изходна мощност 6 вата) - 30-20000 (20-30000 @ -3дБ)
Между другото в www.diyaudio.com някои хора взеха да имат "гениалното" прозрение, че лампата с по голямо анодно и по високоомен аноден товар свири по добре от препоръчителните напрежение/лоуд...
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#51 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Daniel Petrov написа: Между другото в www.diyaudio.com някои хора взеха да имат "гениалното" прозрение, че лампата с по голямо анодно и по високоомен аноден товар свири по добре от препоръчителните напрежение/лоуд...
Да, шаблоните трудно се разбиват дори (а може би именно) в HI-End средите. Препоръчителните схеми обикновено се дават от производителя с оглед максимален експлоатационен срок на елемента. Честно казано износването на лампата е в зависимост от тока през нея, повишеното напрежение се смята, че причинява разпрашване на катода, но според мен не е толкова важен фактор. Но дори и така да е, по-добре по-често да се сменят лампите, отколкото да ги слушаме дълго и с неудоволствие.

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#52 Мнение от Daniel Petrov »

Ами той триода дефакто е студен със 17 вата разсейвана...
А катода едвам мъжди на 6.6 волта отопление...
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

satanshoo

#53 Мнение от satanshoo »

Daniel Petrov написа:..А катода едвам мъжди на 6.6 волта отопление...
бих помолил Даниел да кометира нещата от този линк... :?:

http://members.aol.com/sbench102/dht.html

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#54 Мнение от Daniel Petrov »

Какво да му коментирам?
Някой е стигнал до някакво си прозрение и го е споделил в нета.
В общи линии истината е някаква си... за някого си... така, че... всеки с неговата си "правда"...
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#55 Мнение от Ivan Rachev »

...кое е точно прозрението че неможах да вдена...
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#56 Мнение от Daniel Petrov »

Прозрение е за него, за мен са абсолютни глупости, просто реших да го дам по дипломатично и да не бъда "рязък" с поредното отричане на някаква очевидна глупост...
Колкото повече топло, толкова по добре се държи ампа... на звук...
с изкривяванията не знам, не съм аз човека с измерванията...
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

satanshoo

#57 Мнение от satanshoo »

Daniel Petrov написа:....да го дам по дипломатично и да не бъда "рязък" ...
.e мерси за коментара все пак...
исках да знам какво мислиш ...

AHDPO

#58 Мнение от AHDPO »

Опа... А добре заварили, нищо че нямам идея дали съм добре дошъл...
Аз си мисля, че разбирам "надуването" на режимите на триодите по напрежение с цел изстискване на линейност. Но... по отношение на отоплението съм доста по-скептичен. И много по-малко разбирам, разбира се :oops: Тя май зонната теория се е набъркала в катода далеч преди да се появи транзистора, а и полупроводниковите катоди май са от най-разпространените. Но... хъм, да кажа така,
1. В система без обратна връзка всеки елемент "лъсва".
2. Това може да бъде МНОГО добре... както и много зле. Всеки се проявява на воля, нормално е, нали?
3. В началото е катодът....
3.1. В уравнението на вакуумният диод, на което се базират и повече-електродните лампи, съвсем близката до катода част от всемира играе много съществена роля.
3.2. Катоди, покрити с едноатомно, хъм, покритие, май са меко казано, много.
3.3. Ами...като е с дебелина един атомен слой то е много нежно - поне за мен.
3.4. Катодът се загрява до 800-1200°С. При такива температури всичко се активизира, включително излитането на атоми от катода. Колкото е по-горещо, толкова ентропията е по-висока, нали???????
3.5. Излитането на електрони от катода е силно хаотичен процес. С увеличаването на температурата на катода ентропията се увеличава. Също така всяка промяна в енергията, достатъчна за освобождаване на електрон от катода се отразява на всичко, дето им се случва на въпросните електрони по-натам.
Е, мисля, че точка 3 я мистифицирах горе-долу добре, като за първа среща.
4. След катода идва решетката...
4.1. Решетката никога не е с идеална симетрия... което непосредсвтено изкривява закона 1,5.
4.2. Дали е идеална или не - решетката няма много избор дали токът през нея зависи нелинейно от напрежението на нея. Един прос' синус да е - ще се покриви вследствие на това, че колкото по-малко отблъскваща става за електроните решетката, толкова повече от тях (нека не забравяме, че това са електрони, на които вече им е парило под дирника ergo са с по-скромни претенции къде ще кацнат...) ще се озовават на решетката.
4.3. Нещо повече, аз не очаквам, че тоя ток ще зависи от напрежението катод-решетка по някакъв линеен закон.
4.4. Ами... има маса лампи с удължена, експоненциална и още по-специална предавателна характеристика. Това го правят, доколкото аз съм вдянал, с решетката....
5. Следват, евентуално, други решетки, които, в Името на Хай Енд-Ът забравяме за момента.
6. Стигаме до анода.
7. Досадни подробности, като хетер, вакуум.....
Е, ъъъ... ами... исках да кажа, че влиянието на отоплението в сравнение на влиянието на преднапрежето за мен е много по-сложно. Съжалявам, че не ми стигна времето да го кажа като хората :-(
С уважение,
Андро

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#59 Мнение от Daniel Petrov »

Винаги си добре дошъл, пък и добре започваш :)
Аз с отоплението съм в рамките на толеранса...
При директно отопляемите катоди положението с надуването на топлото е нещо, което лично аз не бих се наел да използвам в мой амп.
За индиректното отопление нещата стоят по друг начин, там нещата продто изгряват с много с вдигане на топлото...
За високото напрежение в анода - да, винаги, доказано е, че е в ползва за звука не само при тая лампа - погледнете схемата на "слона", както и някои по екзотични схемни решения с 2А3.
Примери за това много...
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

AHDPO

#60 Мнение от AHDPO »

Оу, след като съм добре дошъл да 'почвам да се изявявам... И благодаря!
Предния път не стигнах до едно немаловажно нещо - падът на напрежение върху отоплението при лампи с директно отопление, отнесено към преднапрежението. В интерес на истината, при 6С4С това отношение не е зле... но "злите езици" все пак твърдят, че може да се усети разлика ако може да е още по-малко. За какво иде реч: цялата лампа се управлява от промеждутъка катод-решетка. Когато по протежение на катода напрежението (спрямо коя да е точка в схемата, в крайна сметка, става дума за режим по постоянен ток) се изменя, както е при лампите с директно отопление, изменя се и стойността на всяко напрежение, приложено към решетката. Което води до изкривяване на електронния поток. Ами, грубо казано, тая част на катода, която е по-положителна, ще има по-ниско преднапрежение от една и съща решетка в сравнение с другия му, по-отрицателен край. Съответно електронния поток от катода няма да е една красива симетрична картинка, а ще върви "уеко в уево", ако мога така да кажа. Ех, да й бяха извели на 6С4С средна точка на катода, както на 4П1Л... както и да е, каквато е - такава.

Доколкото ми е известно, при всеки триод изкривяванията намаляват с увеличаването на Алфа (Алфа = Ra/Ri). Разбира се, над Алфа=1 мощността също намалява. Също, с увелчаването на алфата дъмпинг факторът (когато става въпрос за изходна лампа) се увеличава, което световната общественост приема за плюс (доколко е така е съвсем друга, дълга и сложна тема). В конкретната схема:
- 6Н3П подозирам, че е свирнала по-добре при съществено намаляване на анодния ток защото това води до директно увеличаване на алфата.
- 6С4С би следвало да може да свири и още по-добре при по-големи алфа (в момента по http://www.geocities.com/dreamsdestroyer/6C4C_cap.gif за 4 ома е 4х(3200/108)^2=3,5к, алфа = 3,5/0,85=4 без отчитане на омичните параметри на трансформатора), при съответната загуба на мощност. Е, това, разбира се, е избор, който всеки сам си прави (колко мощност може да похарчи за по-добър Звук).
Аз не съм фен на галванично свързаните стъпала. На http://nextvasko.web.data.bg/phpbb/viewtopic.php?t=507 има един приятел, който подкара доста успешно схема в тоя смисъл, ако на някого му е интересно. Оттука започва един затворен кръг... IMHO за крайна лампа 470 кОм решетъчно съпротивление е много, а 0,47 мкФ - малко. Но ако намалим резистора (честно казано, би била по-лесна за обсъждане схемата, ако имаше някаква номерация на чарковете...) ще се наденем на други проблеми:
- пада алфата на драйвера
- трябва да търсим по-тлъст кондензатор с не по-лошо качество като звук.
Е тоя наглед несложен въпрос, междукаскадната връзка, излиза бая дълбок като се закопае човек... В случая бих казал "след като свири добре нека не се е_аваме с тая част". http://slivova.info/anonymous/andro/Fun ... hema_1.gif ...
Отоплението на драйвера ми се струва, че е интересно да се опита да се захрани с постоянен ток. Е, не очаквам това коренно да промени звученето на усилвателя...
За изходния траф... може да съм го продрямал, но
- каква му е работната индукция?
- каква му е немагнитната междина?
- какви са му паразитните параметри? Е, те може да са тайна, разбира се...
Всичкото в катодите не ме кефи. Съжалявам. Сребро с тантал да е, ако ще индий с натрий 22 да е, все тая - има удачен начин катодите да седят на маса и аз го предпочитам. Автофикс се казва, ако изобщо има нужда да го казвам...
Какъв е смисълът входа да е постояннотоков, като във всеки катод имаме разни RC групи...
Изправителят че е кенотронен - добре, красота... А голям проблем ли е да е дроселен (http://slivova.info/anonymous/andro/6C33C_1/G_filt.jpg )?
Отоплението на крайната лампа бих го решил по няколко по-различни начини (основния не е много по-различен - просто смятам, че динамичното съпротивление на макар и нагрятата до 800-1000°С жичка не е голямо, затова направо успоредно на отоплението трябва да се включват ОГРОМНИ кондензатори, за да има файда... е, едно съпротивление последователно от един ом и пасивен филтър от малко по-висок ред бих очаквал да има по-голям ефект), но преди да ги нарисувам по-добре да не говоря много...
За драйвер... ами много се радвам че 6Н3П е свирнала готино, както и за всяка лампа (а, хъм, защо само за лампа.... но са ми по-симпатични, какво да крия), но мисля, че е много интересно да си поиграе човек с разни лампи за драйвери... Е, тука списъкът може да е много по-дълъг, отколкото време нормално има човек...
Ами за момента да кажа "край на втора част Андрови премъдрости". Подлежи на дописване, подозирам...
С уважение,
Андро

Публикувай отговор

Обратно към “Лампови усилватели”