Не слагай резистор в паралел с вторичната без да знаеш параметрите на трансформатора.
Аз не разбирам 2 неща:
Защо ти е в повече усилването, след като имаш потенциометър и можеш да го регулираш плавно? Ако това не става плавно - пробвай с друг по-истински логаритмичен потенциометър или галетен атенюатор.
"Имаш бас/нямаш бас" е много субективно обяснение. Ако "нямаш бас" само с изходното стъпало, пробвай да сложиш качествени катодни кондензатори 1000-1500 микрофарада с напрежението на оригиналните в момента.
Ако остане двустъпална схемата, ще ти кажа как да си редуцираш усилването на входното стъпало, но първо пробвай какво ще излезе от едностъпалния вариант.
Проблем с лампов усилвател за слушалки.
- velinski
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
asen_v_k написа: Оригиналният катоден кондензатор е 22 микрофарада на 400 волта - не зная зашо са го сложили на такъв голям волтаж но ако сложа 1000 микро на 400 волта няма да ми стигне кутията и незнам дали ще намерия - имам под ръка 100 микро на 16 волта - да ги слагам ли?

Жестоки са италианците, бият всички БГ китове по тарикатщина! Сега за първи път се виждат стойностите от схемата. Катодните на крайните лампи ги смени с "аудиофилски" 1000uF на 16V (Elna Cerafine/Silmic/Duorex/RJH, Panasonic FC, Nichicon Muse/Fine Gold, Rubycon ZL/ZA/ZLH, Black Gate...). Tези 22 микро на 400V са смях голям, явно идеята е била да си шитнат количествата на склад

Пробвай с нови катодни кондензатори (имам предвид само изходното стъпало - плъзгачът на потенциометъра директно на решетките 2 и 7 през един или два антизвънни резистора (R10 можеш да го оставиш) и кажи как е.
- velinski
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
asen_v_k написа: Измерих напрежението на катодните кондензатори е към 200 волта явно така е навит трансформатора и не смея да сложа тези 1000 микро на 16волта, но пробах 100 микро на 400 ама никакъв ефект.

Колкото и да се дзверя в характеристиките на ЕСС82, не мога да измисля какъв е тоя режим при такова преднапрежение

Значи спираш до тук, предполагам, че когато не са натоварени и трите стъпала ти скача анодното напрежение и стават тези дивотии. Всичко трябва да се сметне наново и да се коригира захранването ако се използват по-малко стъпала. Мога да ти помогна, но не веднага, защото през седмицата ще съм зает.
Ще ми трябва:
Анодно напрежение - измери го колко е на входа и изхода на първичната намотка на изходния трансформатор при 2 включени стъпала.
Омическото съпротивление на първичната на изходния траф - това се мери задължително БЕЗ захранване и при разредени кондензатори
Колко волта ти е отоплението при включени лампи
- velinski
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Тъкмо бях тръгнал да се беся като ми каза за 200-те волтаasen_v_k написа:
Мерейки всички напрежения открих че не съм мерил подходящият кондензатор - значи на катода на изходната лампа има 6.3 волта и на двете лампи - слагам веднага два кондензатора 1000 микро на 16 волта и ще кажа как е после.

В такъв случай няма опасност да ти скочи анодното ако разкачиш първите стъпала - и да скочи, ще е с малко и няма да повлияе на режима