Проблем с лампов усилвател за слушалки.

Ако знаеш какво искаш!
Съобщение
Автор
Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#49 Мнение от velinski »

Не слагай резистор в паралел с вторичната без да знаеш параметрите на трансформатора.

Аз не разбирам 2 неща:

Защо ти е в повече усилването, след като имаш потенциометър и можеш да го регулираш плавно? Ако това не става плавно - пробвай с друг по-истински логаритмичен потенциометър или галетен атенюатор.

"Имаш бас/нямаш бас" е много субективно обяснение. Ако "нямаш бас" само с изходното стъпало, пробвай да сложиш качествени катодни кондензатори 1000-1500 микрофарада с напрежението на оригиналните в момента.

Ако остане двустъпална схемата, ще ти кажа как да си редуцираш усилването на входното стъпало, но първо пробвай какво ще излезе от едностъпалния вариант.

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#52 Мнение от velinski »

asen_v_k написа: Оригиналният катоден кондензатор е 22 микрофарада на 400 волта - не зная зашо са го сложили на такъв голям волтаж но ако сложа 1000 микро на 400 волта няма да ми стигне кутията и незнам дали ще намерия - имам под ръка 100 микро на 16 волта - да ги слагам ли? :)
:lol: :lol: :lol: :lol:

Жестоки са италианците, бият всички БГ китове по тарикатщина! Сега за първи път се виждат стойностите от схемата. Катодните на крайните лампи ги смени с "аудиофилски" 1000uF на 16V (Elna Cerafine/Silmic/Duorex/RJH, Panasonic FC, Nichicon Muse/Fine Gold, Rubycon ZL/ZA/ZLH, Black Gate...). Tези 22 микро на 400V са смях голям, явно идеята е била да си шитнат количествата на склад :D

Пробвай с нови катодни кондензатори (имам предвид само изходното стъпало - плъзгачът на потенциометъра директно на решетките 2 и 7 през един или два антизвънни резистора (R10 можеш да го оставиш) и кажи как е.

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#54 Мнение от velinski »

asen_v_k написа: Измерих напрежението на катодните кондензатори е към 200 волта явно така е навит трансформатора и не смея да сложа тези 1000 микро на 16волта, но пробах 100 микро на 400 ама никакъв ефект.
8O тази схема оглавява класацията за тъпизъм на всички времена. Добре че си измерил напрежението... но нещо не се връзва - при 200V пад и 1k катоден резистор, двата триода трябва да работят с по 100 милиампера ток 8O

Колкото и да се дзверя в характеристиките на ЕСС82, не мога да измисля какъв е тоя режим при такова преднапрежение 8O

Значи спираш до тук, предполагам, че когато не са натоварени и трите стъпала ти скача анодното напрежение и стават тези дивотии. Всичко трябва да се сметне наново и да се коригира захранването ако се използват по-малко стъпала. Мога да ти помогна, но не веднага, защото през седмицата ще съм зает.

Ще ми трябва:

Анодно напрежение - измери го колко е на входа и изхода на първичната намотка на изходния трансформатор при 2 включени стъпала.

Омическото съпротивление на първичната на изходния траф - това се мери задължително БЕЗ захранване и при разредени кондензатори

Колко волта ти е отоплението при включени лампи

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#56 Мнение от velinski »

asen_v_k написа:
Мерейки всички напрежения открих че не съм мерил подходящият кондензатор - значи на катода на изходната лампа има 6.3 волта и на двете лампи - слагам веднага два кондензатора 1000 микро на 16 волта и ще кажа как е после.
Тъкмо бях тръгнал да се беся като ми каза за 200-те волта :lol:

В такъв случай няма опасност да ти скочи анодното ако разкачиш първите стъпала - и да скочи, ще е с малко и няма да повлияе на режима

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#58 Мнение от velinski »

Ами пробвай директно към крайното стъпало дали ще те задоволи като усилване

Публикувай отговор

Обратно към “Лампови усилватели”