SHEER AIR

Ако знаеш какво искаш!
Съобщение
Автор
gogo
отстранен

#16 Мнение от gogo »

Venko56 написа:Поздравления и от мен Жоро. Чудесна работа. :smt038
Всъщност не съм особено изненадан. След всичко което съм видял и чул при теб, смятам, че това е поредното ти отлично произведение.

6С4С е малко тегава лампа (така разправят по-опитни от мен хора). Можеш ли да споделиш нещо по отношение на работните й режими, по отношение на изходните трафове, или тези неща са "фирмена" тайна?
Привет Венко!

Ами малко е тегава наистина, поборих се с нея (понеже имах голямото желание да избегна кондензатора между двете стъпала - не че е нещо много лошо, ама ако го няма май е по-добре), пробвах няколко варианта, ама мисля че най-накрая тя клекна :D
Значи и аз както и други хора от форума "открих" че при по-високо напрежение анод-катод 6С4С свири по-добре. Поне така ми се струва (субективно мнение). В крайна сметка режима на 6С4С го оставих 315-320V анод-катод и ток през нея около 48-50mA. Изх. трансформатори за отделна история. Използвах старо желязо с дебелина на ламелите 0.25мм, сечението е 11.2кв.см. Трансформатора го навих с параметри 2к5:6 Ом. Сигурен съм че 6С4С ще свирне по-добре при 3к5 по-добре (за сметка на намалена мощност), но вече е късно да пренавивам отново. Секциите са три първични последователно и четири вторични в паралел. Средната първична секция е с два пъти повече навивки от другите две. За броя навивки просто не си спомням в момента (ще трябва да се поровя в бумагите) - навивах ги преди два месеца... Пак по спомени получих индуктивност около 19-20Н. Все още не съм правил измервания - не мога да се спра да го слушам и да ги направя :smt020
Експериментирах и с друго желязо - ШЛ. Сечението беше по-малко (8кв.см), но пък прозореца беше по-голям (повече влизащи навивки) и успях да получа индуктивност на първичната около 30Н. Но предполагам заради по-голямото получено активно съпротивление на първичната намотка (заради по-големия брой първични навивки) на слух по-не ми хареса с 6С4С. А може причините да са други...
Ами засега толкова...

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#17 Мнение от Bojo »

Поздрави и от мене Жоро.

Предполагам че първата лампа е 6Г2 по схемата на Манаков?

gogo
отстранен

#18 Мнение от gogo »

Bojo написа:Поздрави и от мене Жоро.

Предполагам че първата лампа е 6Г2 по схемата на Манаков?
Привет Божо!

Да, 6Г2 е. Схемата на Манаков така и не успях да я подкарам, но признавам си без бой - от там тръгнах:D . По-точно изобщо не успях да настроя режима на 6С4С, но много исках да е Лофтин... В крайна сметка от схемата на Манаков останаха използваните лампи - 6Г2 и 6С4С, както и концепцията за захранването, за което изобщо не съжалявам - напротив! Липсата на голям резистор и кондензатор в катода на 6С4С много благотворно се отразяват на звука - и дума не би могло да става за сравнение:D Пак ползвам отрицателно напрежение (затова е втория кенотрон отзад зад EYY13), но задаването на преднапрежението на 6С4С както и неговата настройка са направени по съвсем различен начин. Следващия вариант на получаване на отрицателното напрежение ще го направя с Ultra fast recovery диоди по ред причини, дето сега няма да ги коментирам.

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#19 Мнение от velinski »

Фиксирано преднапрежение, изправено с кенотрон, звучи 2 пъти по-добре от диодно изправяне. Лично мнение :D
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#20 Мнение от oceanman »

Поредния шедьовър на Гого... Адмирации и от мен :wink:

Публикувай отговор

Обратно към “Лампови усилватели”