Успех!Simonov написа: Довечера ще пусна и схемата, но както се досещате тя ще е напълно стандартна.
SE със 6SJ7/6V6GT
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
Bojo
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Моята практика показва, че при подобни проекти (наглед нискобюджетни) стойността на лампите е 10% от стойността на усилвателя.Simonov написа:Проблема е не че имам лампата, а че имам 12 такива лампиvelinski написа:Не разбирам каква е идеята непременно да се ползва 6SJ7 само заради това, че я имаш, вместо да си купиш някой много по-добър руски триод?![]()
![]()
и трябва все някакво приложение да им се намери на пущините![]()
Идеята за триодно свързване на 6П6С е деста добра. Някаде бях чел че подобрението при това свързване е значително. За сметка на намалената мощност естествено - около 1.7-2W
- Simonov
- има известен опит

Ами повечето от частите ще са стари. Захранващия трансформатор и дроселите се надявам да намеря при един приятел, който от край време се занимава с лампова схемотехника и има нещо като мини склад
Цоклите също ще са стари керамични.
Естествено пасивните компоненти ще са нови. От тях няма как да се спести. Като за начало ще ползвам и някой евтин потенциометър на входа, колкото да подкарам схемата. Ако всичко е наред ще премина на ALPS или NOBLE
Изходните трансформатори са проблем, като най вероятно ще се правят нови(ще ми ги направи някой)
Естествено пасивните компоненти ще са нови. От тях няма как да се спести. Като за начало ще ползвам и някой евтин потенциометър на входа, колкото да подкарам схемата. Ако всичко е наред ще премина на ALPS или NOBLE
Изходните трансформатори са проблем, като най вероятно ще се правят нови(ще ми ги направи някой)
- Simonov
- има известен опит

Ами...
ето това ще да е :

режимите на лампите са стандартните, които са зададени в брошурите им. Малко се колебая за режима който да се избере за 6Н8С, но тук ще помоля за ценните съвети на някой който си е поиграл достатъчно много с тая ламба
И едно расъждение
Ако се избере режим на по-ниско усилване по напрежение и с достатъчно ниско изходно съпротивление, дали ще е възможно да се елиминира R5. При изходно напрежение 24V изходното съпротивление е 50kΏ а вътрешното съпротивление на 6п3с е 52кΏ.
От тук обаче изниква въпроса, дали драйверното стъпало ще успее да "разклати" достатъчно крайната лампа
Естествено честотната лента ще се разшири, но за сметка на мощността, а аз не разполагам с 105dB-ови хорни
(за съжеление)
Не ме жалете относно критиката, която е добре дошла
едит:
всички електролити ще са шунтирани с качествени пропиленови, или каквито мога да си позволя, кондензатори
ето това ще да е :
режимите на лампите са стандартните, които са зададени в брошурите им. Малко се колебая за режима който да се избере за 6Н8С, но тук ще помоля за ценните съвети на някой който си е поиграл достатъчно много с тая ламба
И едно расъждение
Ако се избере режим на по-ниско усилване по напрежение и с достатъчно ниско изходно съпротивление, дали ще е възможно да се елиминира R5. При изходно напрежение 24V изходното съпротивление е 50kΏ а вътрешното съпротивление на 6п3с е 52кΏ.
От тук обаче изниква въпроса, дали драйверното стъпало ще успее да "разклати" достатъчно крайната лампа
Не ме жалете относно критиката, която е добре дошла
едит:
всички електролити ще са шунтирани с качествени пропиленови, или каквито мога да си позволя, кондензатори
- Simonov
- има известен опит

Предполагам, че е допустимо, щом из нета има толкова много схеми с пентод на входа. До колкото разбиррам ти искаш да го използваш в пентодно свързване, което не е добра идея, съдейки по поста на velinski :
??
velinski написа:Тази схема е ок, макар че аз лично бих я изпълнил изцяло с триоди или поне с драйверен триод с ниско Ri.
Под "елиминира" имам в предвид да не се използва изобщо. Доколкото ми е известно този резистор играе ролята на товар за предходното стъпало. Или греша...joro66 написа:В къв смисъл да се елеменира R5? Ako ще го правиш с постоянна токова връзка то си е жив Лофтин-Уайт
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Целта на решетъчния резистор е друга - да осигурява необходимото преднапрежение на лампата. В схемата, която си начертал, автоматичното преднапрежение се определя от катодния резистор, който прави потенциала на катода положителен спрямо този на първа решетка, която следователно трябва по постоянен ток да е свързана към нулевия потенциал (маса) именно чрез въпросния резистор. Без него няма как, пък и не зная защо те притеснява.Simonov написа: Под "елиминира" имам в предвид да не се използва изобщо. Доколкото ми е известно този резистор играе ролята на товар за предходното стъпало. Или греша...??
Вътрешното съпротивление на лампата е нещо съвсем друго
Ri=delta(Ea)/delta(Ia) и се определя от графичното поле Ia=f(Ea)на лампата.
- joro66
- има опит

- Обратна връзка:
Да, за пентодно свързване става въпрос, защото и аз съм срещал доста схеми с такива входове.Simonov написа:Предполагам, че е допустимо, щом из нета има толкова много схеми с пентод на входа. До колкото разбиррам ти искаш да го използваш в пентодно свързване, което не е добра идея, съдейки по поста на velinski :velinski написа:Тази схема е ок, макар че аз лично бих я изпълнил изцяло с триоди или поне с драйверен триод с ниско Ri.
-
AHDPO
Извинявам се че отговарям на поста с немалко закъснение.Freeman написа:Simonov, имай в предвид, че катодния повтаряч е обхванат от 100%обратна връзка по напрежение, а идеята е да нямаш никаква обратна връзка.
Доколкото ми е известно, триод (или триодно включен тетрод/пентод) в свързване общ катод също има немалка вътрешна обратна връзка. При увеличаване на анодното напрежение анодният ток се увеличава, което е все едно увеличаване на напрежението на решетката (с отчитане на знака), докато нормално с намаляване на напрежението на решетката (примерно -3В -> -4В) се увеличава анодното напрежение (при висок аноден товар), тоест проницаемостта на триода действува като ООВ. Ако искаме да сме прецизни трябва да се върнем към началното уравнение на триода, където (Емил Джаков, "Основи на радиотехниката", издателство "Наука и Изкуство", но година на издаване и печатница липсват заедно с първите 1-2 страници
Дотука нещо да не е така??
С уважение,
Андро