Rutcho написа:AHDPO написа: Дали правилно подразбирам, че твои опити с автофикса не са се отразили на звученето по-добре от двата класически варианта?
Да си призная честно, опитите ми в тази насока приключиха бързо. Когато нещо не потръгне отначало както трябва, нямам навика да дълбая в тази насока, когато същите и по-добри резултати могат да се постигнат по друг начин.
Ясно... странно, на мен първият ми практически опит беше направо с 6С33С, за която немалко хора по света са писали, че "плува", гърми и прочее - от раз стана. Оттогава все на това си карам и нямам никакъв повод за недоволство... докато ми стигат отделните анодни намотки
Rutcho написа: По същите причини на времето се отказах от 6С18С/6С33С. Попаднаха ми чифт такива лампи, поизмерих, поиграх си с тях и си ги прибрах в една кутийка, където седят и до днес. Наистина, могат да свирнат, но със същия вложен труд с по-подходяща лампа може да се изкара много повече, нали?
Със съжаление трябва да се съглася

Аз си играх почти една година (далеч не всеки ден, обаче - не искам да създавам погрешни впечатления) с 33-ката и все нещо й липсваше... Маже ли, какво, не знам, но си счупих зъбите с нея. Е, много пъти ми е харесвало как свири, но от това на мен да ми хареса до това да може човек да каже че е безупречен Звукът е далече. Тъжно ми е, признавам - не заради мен, аз си имам достатъчно други лампи, с които да си играя много години наред (поне при сегашните ми темпове, и, разбира се, ако е рекъл Господ), но все се надявах че може с нея да се изкарат 5 (ако не 10...) вата хубав звук - достъпна е... Както и да е, 33-ката е съвсем друга "бира", тук нали се предполага, че разискваме 6С4С...
Rutcho написа:
AHDPO написа:
Надявам се следващите месеци да проимам и да си поиграя и с този вариант.
Ще си навиваш или си се спрял на нещо марково?
Смея ли да се спра на нещо готово, нали после сам ще трябва да си пера чорапите... Ще се омотавам аз, 7см2 вит магнитопровод, в скоро време чакам макари за него... Ще видим какво ще излезе... и кога.
Rutcho написа:
AHDPO написа:
Олег го споменах не за да си придавам важност, а за пълнота на описанието, макар и частична, както и за да отдам уважението си към човека, от който съм научил тази схема.
Андро
Нямах предвид конкретния случай. Аз също уважавам хората (влючително и теб) , които си дават труда да развиват с нещо ново тази област. Има нещо друго. Всеки конструктор иска да го запомнят с нещо ново, различно. Това подтиква хората да създават понякога твърде екзотични решения. Друго си е да кажат "изходното стъпало е по схема тип Rutcho" да речем.
Аха, ясно, да, разбирам те напълно

На мен, честно казано, ми е малко досадно една схема да е "схема на Смит", а не "обща решетка" (съвсем примерно казано). Така е било едно време, май, когато всичко е било ново и удивително, и Грец, и Шмид, и Колпиц... Струва ми се, че през тия 100 години (ако не се бъркам, догодина триода прави 100 години..?) хората малко по малко са видяли, че общ анод, колектор или дрейн работи по един и същи принцип (не ме изяждайте, моля ви...), и тази уникалност се е загубила. Както и да е, на мен схемотехниката ми е много интересна, но надежди да открия Нова Схема нямам - за сметка на това възможностите да комбинирам от огромен избор вече измислени схеми са ми съвсем по сърдце, признавам.
Rutcho написа:Новаторството не винаги дава най-доброто. С годините лично аз ставам все по-консервативен. Може би това е регрес?...
Разбирам много добре и това... е, предполагам че и на двама ни годинките се движат в една и съща посока, може и да имаме и други общи черти. А може и това, че се занимаваме с лампи да ни влияе? Както и да е, това взе да намирисва на флейм;
Автофиксът в един или друг вид хич не е новаторски. Виждал съм основната му идея в схеми от 30-те години... Вярно е, че излиза извън рамките на две схеми, които всеки ламповик се очаква да знае, но чак пък новаторски за мен не е. Но и ти не говореше точно за него в смисъла на новаторството, ако не се лъжа - така че това не е реплика 1:1 по твоята забележка.
ultimate написа:Значи,Андро, и вълкът - сит и агнето - цяло

.
Аха, това е идеята, и душата в Рая...
ultimate написа:Никой от нас не може да избегне пристрастяването към определени схеми, елементи и конструкции, въпреки желанието да бъде обективен. И всеки е прав за себе си. Важното е да върви напред.
Напълно споделям мнението ти. Бих си позволил една добавка - и да помагаме както на начинаещите да не гледат ламповите схеми като циганин пилотска кабина, така и на по-опитните ламповици да не "зациклят" в собствен затворен кръг, ако мога така свободно да се изразя. (О)ООВ в тоя случай е IMHO много полезна. Разбира се, както всяка ОВ може и да пречи...
Още нещо, което пропуснах в предния ми пост... Ако абсолютизирам твоя принцип да не се омешват функциите на отделните елементи (извинявам се, че не те цитирам 1:1), и на фона на немалкото проектанти на усилватели, които правят всичко възможно да разделят захранванията на отделните блокове и на двата канала на един стерео усилвател: не е ли очевидният недостатък на автофикса (отделните анодни намотки на ТАН-а за всяка лампа / лампова система) стъпка именно в тази посока? Признавам, че е малко закачлив в тоя си вид въпроса, но в никакъв случай не е злонамерен, надявам се и да не изглежда злонамерен.
ultimate написа:
Всъщност аз /а сигурно и ти/ съм многословен, за да могат и по-неопитните да вникнат в материала, ако любопитстват.
Аз - не само... Също бих искал хората да разбират какво искам да кажа, което с кратки изрази е възможно обикновено между хора, които мислят за едно и също по един и същи начин - синхрон, който (поне IMHO в българска сговорна дружина) много трудно се постига... Ето аз опитах накратко да питам за автофикса и не ме разбраха всички веднага и точно - тогава седнах по-удобно и ... По принцип е едно и също, всъщност. А и ... IMHO ние не сме толкова многословни, просто средностатистическият пост е кратък и в редица случаи претупан. На Аудиопортала, например, един от най-най-тачените ламповици, Юрий Макаров, много рядко пише под половин страница - или поне моите впечатления са такива...
ultimate написа: На опитните съфорумци вероятно дори им е скучно.
Възможно е. Не знам още на кого с какво му е скучно и с какво - интересно да се занимава

Е, мисля, че един по-дългичък пост по-лесно се прескача, отколкото чете ако не му е интересно на човек... Любопитно ми е кой как приема дискусията ни, няма какво да крия. Давам си добра сметка, че не на всички им е интересно едно и също. Все пак наличието по форумите и на хора, които само четат накратко докато чакат някой да им даде на тепсия идеалния усилвател също е нормално...

На
http://nextvasko.web.data.bg/phpbb/viewforum.php?f=27 например читателите са повече от писателите, дори и в смисъла за чукчето-писател - е, на мен лично ми е скучно така...
ultimate написа:
Случайно споменах 6С4С, защото в момента се занимавам с нея.
Благодаря за отговорите.
Моля! Удоволствие е, както вече казах, за мен

Надявам се да са задоволителни - нищо, че не съм на изпит
ultimate написа:Само май за първата забележка - филтърът R2-С2 си отговорил за филтрацията на преднапрежението, а не на захранването.
Прав си. Не е лесно да се отговори без пример

И тук отново всичко е въпрос на предпочитания - аз бих предпочел по-сложен филтър, даже такъв с иползвуване на източник на ток (
http://nextvasko.web.data.bg/phpbb/viewtopic.php?t=791 ), но предните критики бяха, че схемата е нецелесъобразно усложнена (ако мога така да ги резюмирам), затова опростих всичко максимално, за да можем да обсъдим принципа на автофикса отделно от детайлите около изправителя и други схеми - иначе досегашната ни многословност щеше да е нищо пред постове, с които да обхванем подробни детайли на схемата с всичките й части и особености...
ultimate написа:
Моят опит с лампи е много голям, но датира в миналото. Преди полупроводниковата ера.

За мен това "но" е несъществено, може даже и да не е минус в сравнение с днешният "новодел" повсеместен. Сега вече куцо, кьораво и сакато вади из нета какви ли не творби и се юрва на Големия Звук без да е виждало в печатен вид елементарни електрически закони, и после започва една... Съвместяването, от друга страна, на лампови усилватели със съвременни технологии е спорна по цял свят (може би без Япония, макар че наблюденията ми върху японския Хай-Енд не са особено систематични, но съм останал с впечатлението, че там да омешаш всичките основни видове транзистори с триоди и пентоди не предизвиква колики у познавачите...), което си е цяла отделна тема. Ако основното преимущество на лампите пред транзисторите е "чуй, за да видш че въпреки по-високите на хартия нелинейни изкривявания на синус звучи по-добре", нима не е в същия дух и да опитваме как ще се получи с този или онзи елемент - за момента имам основно в пред вид източниците на ток, за които вече няколко пъти говоря, диоди на шотки за отопление и анодно напрежение? Това също е отделен въпрос, разбира се, досега нямам впечатлението да съм предизвикал у някого тук гадене със споменаването на подобни полупроводникови възможности в ламповите усилватели, така че никого не обвинявам в нетърпимост или друго.
ultimate написа: Сега интересът ми "възкръсна", като гледам младите ентусиасти.
Много се радвам!! И нашего брата, както, надявам се, и младите ентусиасти, ще се стараем да оправдаваме този интерес
С уважение,
Андро