atonis, в интерес на истината продължавам да изпробвам различни неща и реално погледнато все още нямам окончателен завършен усилвател. Експериментирах със разделено захранване, типа на кенотроните, вида на галетата/атенюатора, вида на катодните шунтове... Все се каня да седна и да напиша един дълъг пост, но все не намирам време.
Един от последните експерименти беше с опроводяването на масата. В една тема Владо (
oceanman) бе посочил добрите резултати при използване на маса от хубав, висококачествен проводник. Веднага се заех да пробвам с UP-OCC 0.8мм мед. Но освен проводника, промених и самата топология на масата уж за по-къс сигнален път (и от икономии де
). Резултатът беше доста "интересен" -- звученето наистина стана по-меко и изчезна изцъклеността, но басът ми намаля, загуби удърност и се разфокусира
Промените съм ги "нарисувал" на прикрепената картинка, като No.1
Снощи реших да внеса изменения в топологията, като направих това което съм показал като No.2. Колкото и да не ми се вярваше, басът ми си доби стария вид, че дори и по-добре!!! След като се поразсвири кабеляка очаквам дори повече бас
Честно казано до сега си мислех, че топологията оказва голямо значение единствено на брумовете, но се убедих, че
опроводяването на масата много изменя зученето!!! Ще се радвам за препоръки за подобряване в тази насока.
ПП: cecoEL34, както вече съм писал звукът направо "изгря" след като сложих междукаскадници, но за съжаление в момента трафът ми "кляка" и не мога да надупя входната лампа на по-сериозен режим. В момента я карам на -2.7В/27мА Но при един от експериментите я бях набримчил много здраво за момент и ивади страшен детайл!!! Имам още доста заигравки по захранването, включае и електролитни Мундорфи дето си чакат реда