Слушалков хибриден усилвател "Starving Student"

Ако знаеш какво искаш!
Съобщение
Автор
Аватар
didko2
чете
Обратна връзка:

Слушалков хибриден усилвател "Starving Student"

#1 Мнение от didko2 »

Търся части за усилвателчето за слушалки starving student

ето му схемата:
Изображение

Трябват обаче две лампи "19J6" които изглежда са неоткриваеми (поне през google)
Понеже не разбирам нищо и разчитах на простотата на изпълнение на проектчето, може ли малко помощ :)
Може ли вместо тези лампи да се използват други? Какви? И ако може, какво друго трябва да се промени?

Поздрави,
Дидо.

Аватар
varieca
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

Re: Слушалков хибриден усилвател "Starving Student"

#2 Мнение от varieca »

Аз бях пуснал тема за този усилвател в друг форум и бих искал да узная какви са мненията на специалистите тук.
Дано да го направиш по-скоро, защото ми е интересно да направя сравнение с моя китайски хибрид EF2. :)

Аватар
DJ Popa
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от DJ Popa »

Въпросната лампа 19J6 не е нищо друго освен стандартна 6J6/ECC91/6Н15П , само че с отопление на 19V:

http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_19j6.html

Цялата гимнастика е направена, за да може да се ползва подгревателя на лампата за товар на изходния MOSFET. Ако се промени схемата, може да се мине и с обикновена лампа 6J6/ECC91/6Н15П. Аз лично бих премахнал подгревателя като товар за MOSFET-a и бих поставил на негово място или мощен резистор, а още по-добре източник на ток, изпълнен примерно с LM317T. Друг е вече въпроса , дали при захранване 48V и аноден товар 33К , лампата е в най-свирещия си режим. За мен тази схема не е добра...виждам прекалено много компромиси в нея... Отделно трябва да се каже , че IRF510 като типичен ключов транзистор е с достависок входен капацитет и изисква голям ток+нисък изходен импеданс от предусилвателното стъпало. Лично аз бих заложил на схема SRPP за ламповата част , но вече отиваме на съвсем друга бира...

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от velinski »

Казах го и на друго място - изчекната и неаудиофилска схема. Кръстих я моментално "Скучаещ индженер" :D

Основният кусур го виждам в необходимостта да подбереш лампи веднъж по отоплителен ток и втори път по емисия. Ще ти трябва към кашон за да можеш да подбереш 2 чифта, хващам бас :wink:

Второ - не ми харесва близостта между отоплението и катода, за мен има чиста сигнална ООВ между стъпалата.

Публикувай отговор

Обратно към “Лампови усилватели”