Еднотактен Еднолампов с ЕЛ83
-
- чете и пита
- Обратна връзка:
Еднотактен Еднолампов с ЕЛ83
Вчера завърших проект, по който работя по наколко часа или минути почти всеки ден през последните няколко месеца. А именно еднотактен еднолампов с ЕЛ 83. Идеята дойде оттук:
http://audio.ring.lt/se3/se3_e.html
а вдъхновението от един по малък еднолампов с 6С45П, който беше предишния ми проект и в момента слущам с огромно удоволствие.
Кутията е от череша, единствено лакирана с безцветен лак. Капачките на изходните трансформатори също. (трансформаторите са заляни с епоксидна смола в капачките и са комутирани в основата с октални цокли (мъжките са от две стари лампи). Дистанционно има стъкло, в което има отвори за лампите и цоклите на трансформаторите.
Захранването е с два трансформатора вързани един след друг, 220-12 => 12-220, като отопленията на двете лампи са свързани последователно в 12-те В. След 2-рия трансформатор и изправителя, кондензатора е 50 мкф Сименс а след двата дросела, които отново са за лампи - два ЕЛНА по 220 мкФ за всеки канал. Изправителя е с ЕЗ 81 и два бързи диода. Опроводяването, в по-голямата си част е с 1.5 мм2 многожилен меден проводник. Преднапреженията е с 3В батерийка и 150В ценеров диод. С два отделни ключа се пускат първия трансформатор и захранването след втория. Изходните трансформатори са от телевизор, като единствено се постарах в/у въздушната междина. Останалите им параметри бяха сходни с тези от разработката. Първоначалния ток е около 20 мА. Анодното е 240В.
В проекта ме впечатлиха 2 неща - захранването - насрещно вързаните трансформатори + решението за отоплението, и фиксираните преднапрежения = липсата на кондензатори. А имах и 2бр. ЕЛ83-ки.
Звука мога да опиша много трудно - ща се помъча с "прозрачен", "много добре балансиран" и "отворен". Поне това е от ОТ-тата, които ползвам за референтни - Jamo 320 .
Ето и снимки..
http://vmladenov.snimka.bg/hobby/se-st- ... 313074.big
А накрая се замислих защо пускам този пост - може би да се похваля....
http://audio.ring.lt/se3/se3_e.html
а вдъхновението от един по малък еднолампов с 6С45П, който беше предишния ми проект и в момента слущам с огромно удоволствие.
Кутията е от череша, единствено лакирана с безцветен лак. Капачките на изходните трансформатори също. (трансформаторите са заляни с епоксидна смола в капачките и са комутирани в основата с октални цокли (мъжките са от две стари лампи). Дистанционно има стъкло, в което има отвори за лампите и цоклите на трансформаторите.
Захранването е с два трансформатора вързани един след друг, 220-12 => 12-220, като отопленията на двете лампи са свързани последователно в 12-те В. След 2-рия трансформатор и изправителя, кондензатора е 50 мкф Сименс а след двата дросела, които отново са за лампи - два ЕЛНА по 220 мкФ за всеки канал. Изправителя е с ЕЗ 81 и два бързи диода. Опроводяването, в по-голямата си част е с 1.5 мм2 многожилен меден проводник. Преднапреженията е с 3В батерийка и 150В ценеров диод. С два отделни ключа се пускат първия трансформатор и захранването след втория. Изходните трансформатори са от телевизор, като единствено се постарах в/у въздушната междина. Останалите им параметри бяха сходни с тези от разработката. Първоначалния ток е около 20 мА. Анодното е 240В.
В проекта ме впечатлиха 2 неща - захранването - насрещно вързаните трансформатори + решението за отоплението, и фиксираните преднапрежения = липсата на кондензатори. А имах и 2бр. ЕЛ83-ки.
Звука мога да опиша много трудно - ща се помъча с "прозрачен", "много добре балансиран" и "отворен". Поне това е от ОТ-тата, които ползвам за референтни - Jamo 320 .
Ето и снимки..
http://vmladenov.snimka.bg/hobby/se-st- ... 313074.big
- Marian Lozev
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Re: Еднотактен Еднолампов с ЕЛ83
vmladenov написа:
...Защото ще си загуби смисъла на форума.
Честито за ламповака , харесват ми капаците.

Респект.
Open: http://uslugi.rent.bg/zabavlenie-zavede ... enec-3662/" onclick="window.open(this.href);return false;
Някои хора си мият чиниите преди формите на живот, развили се върху тях, да открият колелото.
Работно време 07:00/00:00 0885 255 233 Skype: qno_zloo
Някои хора си мият чиниите преди формите на живот, развили се върху тях, да открият колелото.
Работно време 07:00/00:00 0885 255 233 Skype: qno_zloo
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
На тази хубава кутия щяха да й отиват повече по-хубави ключета и особено копчето за усилване.
Но иначе е добре, браво!
Трансформаторите се свързват по този начин, защото така е по-евтино и по-лесно да се получи анодното напрежение.
Не съм сигурен, че качеството е по-добро така, но винаги може да се пробва.
Но иначе е добре, браво!
Трансформаторите се свързват по този начин, защото така е по-евтино и по-лесно да се получи анодното напрежение.
Не съм сигурен, че качеството е по-добро така, но винаги може да се пробва.
-
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
Като ги промени (дано) ще изглежда супер! Капаците на трафовете са много готини. Като цяло много ми харесва, с изключение на тези недоразумения на предния панелStefan Stefanov написа:На тази хубава кутия щяха да й отиват повече по-хубави ключета и особено копчето за усилване.

- wlado88
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Страхотна визия, честито!Винаги е хубаво да остане по нещичко за доизкусуряване.Искренно се надявам звука да е съпоставим с визията.
Желая много радостни моменти в слушането.
Желая много радостни моменти в слушането.
-
- чете и пита
- Обратна връзка:

-
- трупа сериозен опит
- Обратна връзка:
Много стилно!
- Alexander Gekov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
На мен също много ми харесва визията.
Дали би споделил с нас по какъв начин захвана стъклото за размката?
Какво представляват кръглите глави, които го задържат?
Дали би споделил с нас по какъв начин захвана стъклото за размката?
Какво представляват кръглите глави, които го задържат?
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Много стилно изпълнение.
Единственото, с което не мога да се съглася, са изходните трансформатори от телевизор.
Толкова много мерак и хвърлен труд, а най-важния за звука компонент е пренебрегнат!
По схемата също има какво да се пипне.
Аз бих изпълнил стабилизацията на втората решетка с лампа. За да е в тон с останалите, 0А2 или СГ3П.
За копчетата на предния панел съфорумците вече коментираха. Най-красиво би било от същото дърво...
Единственото, с което не мога да се съглася, са изходните трансформатори от телевизор.
Толкова много мерак и хвърлен труд, а най-важния за звука компонент е пренебрегнат!
По схемата също има какво да се пипне.
Аз бих изпълнил стабилизацията на втората решетка с лампа. За да е в тон с останалите, 0А2 или СГ3П.
За копчетата на предния панел съфорумците вече коментираха. Най-красиво би било от същото дърво...
- velinski
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Много оригинален дизайн, браво и от мен!
На мен ключетата отпред ми харесват, но копчето за усилване разваля всичко...
На мен ключетата отпред ми харесват, но копчето за усилване разваля всичко...
-
- чете и пита
- Обратна връзка:
Благодаря за мненията и най вече за отношението.
Ще карам последователно.
Копчето за усилването ще сменя с дървено от същия материал, като ще бъде цилиндър, с диа 10-12мм и 30-35мм дължина. Ще има фаска като на капаците на трансформаторите
Ключетата няма да сменям защото нямям подходяща идея с какво.
Rumen Suvandjiev е прав за това че трансформаторите трябва да се сменят, следващата седмица ще потърся Аспарух за два трансформатора за синьо хапче, ако някой има по-добра идея моля да сподели. Това действие е планирано, имам изработени още два капака, които чакат.
Ще помоля Rumen Suvandjiev за схемата на стабилизация на втората решетка с 0А2 или СГ3П. За да я реализирам ще трябва доста механично преправяне, но....
Стъклото е захванато за рамката посредством модифицирани държачи за стъкло от една система, която се нарича "Манет", името на фирмата няма да споменавам. Ще пусна да е-маил (през лични) чертеж и инфо на всеки, който се интересува. Ако това не противоерчи на политиката на форума за реклама - мога да го пусна и във форума разбира се. Но.. Държачите са малко големи, т.е. изглеждат ми малко губо за тези размери на стъклото, сега оценявам, че щеше да бъде по добре, ако бяха три - един вляво в средата и два в десните крайща....
Засега това..
Ще карам последователно.
Копчето за усилването ще сменя с дървено от същия материал, като ще бъде цилиндър, с диа 10-12мм и 30-35мм дължина. Ще има фаска като на капаците на трансформаторите
Ключетата няма да сменям защото нямям подходяща идея с какво.
Rumen Suvandjiev е прав за това че трансформаторите трябва да се сменят, следващата седмица ще потърся Аспарух за два трансформатора за синьо хапче, ако някой има по-добра идея моля да сподели. Това действие е планирано, имам изработени още два капака, които чакат.
Ще помоля Rumen Suvandjiev за схемата на стабилизация на втората решетка с 0А2 или СГ3П. За да я реализирам ще трябва доста механично преправяне, но....

Стъклото е захванато за рамката посредством модифицирани държачи за стъкло от една система, която се нарича "Манет", името на фирмата няма да споменавам. Ще пусна да е-маил (през лични) чертеж и инфо на всеки, който се интересува. Ако това не противоерчи на политиката на форума за реклама - мога да го пусна и във форума разбира се. Но.. Държачите са малко големи, т.е. изглеждат ми малко губо за тези размери на стъклото, сега оценявам, че щеше да бъде по добре, ако бяха три - един вляво в средата и два в десните крайща....
Засега това..

- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Спокойно може да пуснеш и името на фирмата и чертежите във форума.
- velinski
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Ключетата отпред и така стоят добре. Можеш да ги вкараш стилово в концепцията, ако им струговаш малки дървени капачки от същото дърво, които да нахлузиш на палчетата. Но да не са с много голям диаметър капачките, че ще изглеждат идиотски. Нещо подобно, но от дърво:
http://img3.musiciansfriend.com/dbase/p ... 430918.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
http://img3.musiciansfriend.com/dbase/p ... 430918.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- трупа сериозен опит
- Обратна връзка:
Ако ползваш трафове за EL84 ще имаш спад в ниските, защото EL83 е с около 30% по-високо товарно съпротивление, което изисква по-голяма индуктивност на първичната при дадена долна гранична честота.
А пробвал ли си окабеляване с едножилни проводници ?
А пробвал ли си окабеляване с едножилни проводници ?
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Диаметърът и дължината не са ли разменени? Така ще стърчи като клечка...vmladenov написа:Копчето за усилването ще сменя с дървено от същия материал, като ще бъде цилиндър, с диа 10-12мм и 30-35мм дължина.
В "синьото" крайната лампа е в триодно връзване. Ако свържеш твоята по този начин, ще ти трябва и предусилвателна лампа. На теб ти е нужен трансформатор за тетродно връзване, а още по-добре - за ултралинейно, при което ще запазиш усилването (и едностъпалната концепция), а изкривяванията ще спаднат чувствително.vmladenov написа:Rumen Suvandjiev е прав за това че трансформаторите трябва да се сменят, следващата седмица ще потърся Аспарух за два трансформатора за синьо хапче, ако някой има по-добра идея моля да сподели. Това действие е планирано, имам изработени още два капака, които чакат.
Вероятно Аспарух ще ти предложи нещо подходящо...
Ето тук е дадено свързването:vmladenov написа:Ще помоля Rumen Suvandjiev за схемата на стабилизация на втората решетка с 0А2 или СГ3П. За да я реализирам ще трябва доста механично преправяне, но....![]()
http://frank.pocnet.net/sheets/061/g/G150-4K.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Особено внимание обърни шунтиращият кондензатор да не надвишава 100nF. Препоръчвам ти стойност от 10nF. Качеството е от значение.
Няма проблем, можеш да го пуснеш във форума.vmladenov написа:Стъклото е захванато за рамката посредством модифицирани държачи за стъкло от една система, която се нарича "Манет", името на фирмата няма да споменавам. Ще пусна да е-маил (през лични) чертеж и инфо на всеки, който се интересува. Ако това не противоерчи на политиката на форума за реклама - мога да го пусна и във форума разбира се.