Открих този сайт, и форумите към него съвсем случайно, и страшно се зарадвах че в България има толкова много аудио-ентусиасти, а специално в раздел Лампови Усилватели бях удивен от активността, не съм предполагал че това направление се развива така добре. Затова искам да искажа поздравленията си към всички модератори, и към администраторите на сайта, има страшно много полезни неща.
На въпроса сега:
Смея да кажа че откъм ламповите стъпала, и изобщо устройства, нямам почти никакъв опит, затова моля за извинение ако в опитите си да опиша нещо сбъркам.
От известно време съм решил да си оборудвам уредбата с лампово стъпало, като за целта намерих две, наготово. Намерих ги от радиоуредба, тези, предполагам добре познати на много от вас, които се намираха в учителски стаи, комсомолски централи, за градско озвучаване, и т.н.
Доколкото успях да разгледам и да разгадая схемата, стъпалата са изпълнени като пуш-пул, с крайните лампи в паралел. Използвани са 4 лампи 6П3С. Опитах се да запусна едното стъпало, обаче, трите крайни лампи се палят нормално, отопление на решетката естествено има, ноо четвъртата лампа се затопля и почервенявам много повече от останалите три. Това по видими признаци.
Изключих стъпалото, и го оставих така, очевидно ми трябва схема.
Мисля че тези радиоуредби са производство на Ворошилов навремето, но не съм никак сигурен. Нямам идея какъв е системния номер, или модела на това чудо. Знам че стъпалата са по 100ина вата. Има предусилвателно и коректорно стъпало, което мисля изобщо да не използвам.
Другото ми притеснение - някой дали знае дали могат да се използват в този си, готов вид, за захранване на нормални озучителни тела (по едно на канал), или са пригодни за озвучаване само на тела в серия. Понеже, трафовете са ми напълно неизвестни. Успях да намеря само изхода към говорители, и мрежовото захранване до момента.
Молбата ми към всички тук е ако някой има схема на тази радиоуредба, или знае откъде мога да намеря копие, за да мога да се ориентирам, и евентуално да ги запусна тези стъпала.
Другото, ако някой разполага с лампи 6П3С ще съм благодарен да драсне лична, или мейл, мисля че ще ми трябват две или четири бройки, съмнявам се че едната ми лампа е дефектна, а искам да си взема няколко резервни лампи, всичко се случва все пак
Благодаря предварително на всички за вниманието!