Помощ при ремонта на Радио-грамофон "Балкан"

Ако знаеш какво искаш!
Съобщение
Автор
a_panov

Помощ при ремонта на Радио-грамофон "Балкан"

#1 Мнение от a_panov »

Търся помощ при ремонта и оживяването на Радио-грамофон "Балкан". Техниката е произведена 1957 година и е изцяло лампова :supz: !!! На шасито има черно-бяла лепенка на която пише:
Изображение
---------
БДС
1510-56
---------
ТИП
РII 56-1
---------
Завод ВОРОШИЛОВ София
---------
ф № 27042
---------
57
---------
Производство е 1957 година. Взети са му двата високоговорителя, отзад на капака пише където е изхода за външен високоговорител 3-5 ОМА. Не мога да кажа дали високоговорителите са били 4 или 8 омови е как са били вързани, последователно или паралелно.

Изображение
Изображение
Двете червени жици излизат от изходното трафче и отиват във високоговорителите(които сега ги няма). Като го взех тая техника вътре се клатеха два зелени преплетени проводника които съм ги снимал с тия идващи от трафа. Какво ще е общото съпротивление на два паралелно вързани висоговорителя от по 8 ома? Знам къде да намеря формулата ама не ми се търси сега...
Изображение
Всички лампи са си на мястото!!! Само EL84 e заменена с 6П14П-К
Изображение
ЕМ80 която трябва да се закрепи в предната част на кутията за да свети.
Изображение
EZ80 на Tungsram над трафа.
Изображение
ECH81 и EF85 Tungsram на преден план
Изображение
EBF80 на заден план със изтъркани надписи и 6П14П-К на преден план

Срязян е и кабела на захранването към 220V, това дето се мандахерца пред трафа.
Изображение

Направил съм 150 снимки на тоя радио-грамофон и те са адрес:
http://www.karatebulgaria.com/alex/priv ... index.html
Търся хора които да дават акъл. Естествено че ще може и да се идва на огледи на място. Аз съм в Изток, близо до хотел Плиска.

Рамото на грамофона е със заключване и затова е оцеляло 50 години. Всички кабели на прима виста са си на мястото!!!

Има омаслени елементи, които най-вероятно са кондензатори. Ако някой има схемата на това изкопаемо нека да ми се обади.

След като поодлежи целия проект по възтановяването на тая техника, и аз не успея да се справя имам устна предварителна уговорка с един човек от Етераудио, да им го дам на тях да го възтановяват. След като проработи ще го обявя за продаване. Не приемам предварителни заявки за закупуването му.
Последно промяна от a_panov на Нед Юли 30, 2006 10:29 pm, променено общо 1 път.

a_panov

Re: Помощ при ремонта на Радио-грамофон "Балкан"

#3 Мнение от a_panov »

lozef написа:. Какво ще е общото съпротивление на два паралелно вързани висоговорителя от по 8 ома? Знам къде да намеря формулата ама не ми се търси сега...
Бате, бате.... Какво искаш от икономист? Дай ми на мене алъш-вериш, да те гледам в очите и да те лъжа за пари... Просто съм добър в изкарването на пари а не схемотехника, електроника и лампи.

a_panov

#5 Мнение от a_panov »

Късмет :D

Аватар
Anton Nikolov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от Anton Nikolov »

:) Който не знае закона на Ома да си ходи у Дома!

a_panov

#8 Мнение от a_panov »

tonkostz написа::) Който не знае закона на Ома да си ходи у Дома!
Другарката ми по физика Йолашка го казваше този лаф.
Ама тука стои въпроса за успоредно и последователно свързване на капацитети и съпротивления. Това не е от урока за Ом.
Последователно свързване на съпротивления А+B=C
Успорeдно свързване на съпротивления А*В/А+В=С
8*8/8+8=C
64/16=C
4=C

Аватар
dad_tgv
чете
Обратна връзка:

схеми

#9 Мнение от dad_tgv »

Имам една книга на Спиро Пецулев
със схеми и обяснения на български лампови и транзисторни радиапарати.
Ще я прегледам и ако има схема ще я пратя !

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: Помощ при ремонта на Радио-грамофон "Балкан"

#10 Мнение от Stefan Stefanov »

[quote:fc4401ec63]
Какво ще е общото съпротивление на два паралелно вързани висоговорителя от по 8 ома? Знам къде да намеря формулата ама не ми се търси сега...
[/quote:fc4401ec63]

Е ти ме уби!!!!
Нямам думи!!!! 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O

Ставаш бисерна мида моментално!!!

Откъде ти е хрумнала налудничавата идея, че можеш да оправиш това радио?

(Как не съм видял темата по-рано?)

citron

#11 Мнение от citron »

За какво ще ти служи това радио!? За колекция ,Сантиментална стойност? Ако наистина си решил да го направиш първо му закачи захранването. Ако всички лампи светят е Възможное да тръгне без да пипаш друго, просто няма какво да му се развали. Обикновено му изгара високото на трафа, там са слаби тези модели. Един 8 омов говорител ще ти свърши работа ,но трябва да е драйверен широкочестотен. Схемата на това радио е като на радио Хр.Ботев. или на повечето от периода 1954 -1958, след този период към 60та са на платки. Между другото усилвателя му свири приятно, но честотната лента е сравнително тясна от 70Hz до 9kHz под 70Херца има много нелинейни изкривявания, над 9КХерца сигнала започва да затихва.

a_panov

#12 Мнение от a_panov »

Радиото ще се реставрира, не мога да го уставя да умре след като си има всички чаркове в него. Аз няма да му правя ремонта, а ще то дам на хора които разбират. Но имам много работа и не знам кога ще им го закарам.

citron

#13 Мнение от citron »

a_panov написа:Радиото ще се реставрира, не мога да го уставя да умре след като си има всички чаркове в него. Аз няма да му правя ремонта, а ще то дам на хора които разбират. Но имам много работа и не знам кога ще им го закарам.
Хм...ремонта ще ти струва пари. За алъш -вериш радиото нестава. По добре го подари на някой да си запълни колекцията.

a_panov

Мълчи като комунист на разпит по фашистко време...

#15 Мнение от a_panov »

Дърто комунистическо радио!!! Мълчи като комунист на разпит по фашистко време...

Код за потвърждение: Избери целия код

- Ни дума, ни вопъл, ни стон...
Днес го пуснах на два последователно свързани 4 омови високоговорители.

Нищо... Само лампионите из него светят!!!
Изображение
От четирите врътки няма никакво отражение във високоговорителите, нито пукот нито брум.

За очудване на света и околностите около него трафа не издава никакъв брум от ламелите. Явно от годините яко се е спекъл с прах и мръсотии, а що не и да е качествено изработен?

Имам два въпроса:
ВЪПРОС 1:
Да взема ли да му сложа паралелно два високоворителя VK 09311 от тука http://www.vissokogovoriteli.plc.bg/pro ... -09211.htm
Някой каза че след 12000 усилвателя затихвал осезателно, а под 80 херца криви ужасно.

ВЪПРОС 2:
Някой иска ли някоя вечер да дойде да го види у нас на място, и да се спазарим да го съживи?

Публикувай отговор

Обратно към “Лампови усилватели”