въпрос относно аудио трансформаторите

Ако знаеш какво искаш!
Съобщение
Автор
fire_garden

въпрос относно аудио трансформаторите

#1 Мнение от fire_garden »

Имам следният въпрос относно аудио трансформаторите. Предварително да кажа, че става въпрос за малък разделителен трансформатор и че няма лампа в цялата история, но ... Значи ... искам да направя симулатор на говорител за китарен усилвател (speaker simulator). Устройството върши следното: от изхода на усилвателя през един делител сигнала минава през LC филтри, които моделират характеристиката на говорителя. След това сигнала се подава на един трансформатор 1:1 (600/600 Ома импеданс) и отива в пулта (устройството е пасивно). Идеята е да не се полз(у)ва микрофон за запис на китарата или пък да се комбинира сигналът от микрофона с този от симулатора - приложения много. По принцип такива трансформатори се продават ... намерих тук http://www.sowter.co.uk/. Не знам дали в България се продавам такива трафчета. Това е и част от питането ми - ако знаете къде молим да мъ светнете :)

Обаче аз намерих една сърцевина, която е точно от подобен трансформатор, но моя милост рзглоби преди години поради нуждата от проводник и поради вродена несъобразителност. Както и да е - въпроса: какви са изискванията към такъв траф и по точно секционират ли се намотките, ако да как ... и т.н.? Първото което на мен ми хрумна е да взема два паралелни проводника и да навивам заедно първичната и вторичната намотка. Викам си идеално - ще имам голяма взаимна индуктивност. После обаче се сетих, че може би ще има и голям капацитет между двете намотки. Прочетох, че в подобни трансформатори за да се намали този капацитет се слага екран между намотките, но пък тогава няма ли да се влоши прехвърлянето на високите честоти? От друга страна това не е за hi-fi приложение и не ми трябва равна характеристика до 20kHz, но пък от псевдо опит съм установил, че трафа е хубаво да си е на 6 (до колкото е възможно), а пък ако има нужда от нелинейности в характеристиката (както обикновено е в китарните джаджи) те по възможност да не са от трансформатора. Така, че ще съм благодарен да чуя съвети и то не само за намотката, а и изобщо за проектиране на такива трафчета.

Айде със здраве ;)

Ваш Фире Гарден

полугрец

ре

#2 Мнение от полугрец »

какви са размерите на сърцевината / сечение / прозорец

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Rumen Suvandjiev »

За 600/600 ома бифилярното навиване няма да ти даде проблем - паразитните капацитети влияят при по-високи импеданси.

fire_garden

Re: ре

#4 Мнение от fire_garden »

kenotron написа:какви са размерите на сърцевината / сечение / прозорец
Сечението е 1 см^2, а прозореца ... и той е толкова.

полугрец

re

#5 Мнение от полугрец »

намотай първо половината първична,после вторичната и после другата половина от първичната w1=175w/0,05mm ; w2=192w/0,05mm ; ламелите срещуположно ако са Ш-образни

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Goro »

Ако между усилвателя и пулта имате обща маса е възможно да си навиете трансформатора бифилярно.Големия паразитен капацитет между двата проводника поради еквипотенциалността на сигналите им не пречи,но повече пречи междуредовия капацитет,макар и по-малък.Ако нямате обща маса,какъвто вероятно е вашият случай,е по-добре да секционирате намотките.Едната бобина е между двете половинки на другата и освен това цялата бобина се навива в посока обратно на половинките.Така в местата където се доближават бобините потенциалите им са еднакви.Индуктивността на всяка бобина трябва да е не по-малка от 5 хенри,ако изходното съпротивление е 600 ома.При по-малко изходно съпротивление е допустима и по-малка индуктивност.След навиване на трансформатора ,чрез измерване на честотната характеристика определете правилната посока като обръщате изводите на една от намотките.Ако са равностойни проверете с правоъгален сигнал 10 кхц.В една от посоките резонирането е по- малко.
С уважение Г.Цвеетков

Публикувай отговор

Обратно към “Лампови усилватели”