Повишаване на динамиката на матрични и записани дискове
- velinski
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Re: Повишаване на динамиката на матрични и записани дискове
Тестът "сляп" ли беше?
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES
- varieca
- има известен опит
- Обратна връзка:
Истински тест би се получил с два еднакви диска, като единият е с дупка. Всичко друго ще има емоционално и времево обременяване.
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Мислиш ли,че всички, писали в темата просто са чули един диск с дупка и са решили да си вдигнат рейтинга с тези постове. Просто като се прежалиш и отидеш и чуеш един диск,който след 20 секунди се пробива и го чуеш пак ще разбереш за какво иде реч. Отделно,че цената от 50ст на носител би трябвало да накара всеки "търсач на истината" да извади дрелката. Дали ще е сляп теста не знам, но със сигурност има дискове на които само с глух "тест" няма да се "види" разликата.varieca написа:Истински тест би се получил с два еднакви диска, като единият е с дупка. Всичко друго ще има емоционално и времево обременяване.
-
- има известен опит
- Обратна връзка:
Тестът не беше сляп, съответно не мога да отхвърля на 100% хипотезата, че е възможно да е имало известна доза "плацебо" ефект...
Независимо от това, вижданията ми за цифровото аудио бяха леко разклатени преди известно време когато чух един и същ FLAC записан на една и съща записвачка (предполагам на еднаква скорост) на два идентични диска (не мога да коментирам до колко дисковете в един шпиндел са "идентични") пуснати през един и същи транспорт (cd changer) "на сляпо"...звукът на единият диск бе значително по-кристален (динамичен?) от другият....единствената разлика между двата диска бе, че единият е бил "обработен" след записването му (не съм запознат с детайлите)...
Преди да ми бъдат пуснати дисковете не ми беше казано нищо от горното, тоест не ми бяха създадени очаквания.
С оглед на гореизложеното, не мога и да приема на 100% че всичко е било "плацебо"
Дори и да приемем че всичко е "плацебо" и че ефектът е в резултат на самовнушение, то аз лично не виждам съществени негативи за себе си. Изцяло безплатна и безвредна интервенция (не мисля че структурното изменение на диска го излага на "рискове"...освен ако плайъра не реши да са "развърти" с обороти над 30k
) която в крайна сметка променя възприемането ми на музиката в позитивен аспект.
Независимо от това, вижданията ми за цифровото аудио бяха леко разклатени преди известно време когато чух един и същ FLAC записан на една и съща записвачка (предполагам на еднаква скорост) на два идентични диска (не мога да коментирам до колко дисковете в един шпиндел са "идентични") пуснати през един и същи транспорт (cd changer) "на сляпо"...звукът на единият диск бе значително по-кристален (динамичен?) от другият....единствената разлика между двата диска бе, че единият е бил "обработен" след записването му (не съм запознат с детайлите)...
Преди да ми бъдат пуснати дисковете не ми беше казано нищо от горното, тоест не ми бяха създадени очаквания.
С оглед на гореизложеното, не мога и да приема на 100% че всичко е било "плацебо"

Дори и да приемем че всичко е "плацебо" и че ефектът е в резултат на самовнушение, то аз лично не виждам съществени негативи за себе си. Изцяло безплатна и безвредна интервенция (не мисля че структурното изменение на диска го излага на "рискове"...освен ако плайъра не реши да са "развърти" с обороти над 30k

-
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
+1Sasho Tashov написа:Дали ще е сляп теста не знам, но със сигурност има дискове на които само с глух "тест" няма да се "види" разликата.
- Borislav Stankov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Според мен имаше разлика преди и след интервенцията в положителна посока.
При плочите които тествахме, не беше толкова очевидно, но при дисковете всички в стаята потвърдиха разликата.
При плочите които тествахме, не беше толкова очевидно, но при дисковете всички в стаята потвърдиха разликата.
Естествената тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.

CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967.
http://slackpack.net" onclick="window.open(this.href);return false; - What the Slack!?!

CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967.
http://slackpack.net" onclick="window.open(this.href);return false; - What the Slack!?!
- Alexander Gekov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Днес станах свидетел на разпробиване на 10-на диска.
Разликата в звученето след манипулацията е повече от чуваема.
Всеки звук се позиционира много по-точно в пространството и отива там, където трябва да е.
Изключително добре се усеща в натоварени с много инструменти/звуци композиции.
Като резултат от чутото и видяното си отворих нова работа
Разликата в звученето след манипулацията е повече от чуваема.
Всеки звук се позиционира много по-точно в пространството и отива там, където трябва да е.
Изключително добре се усеща в натоварени с много инструменти/звуци композиции.
Като резултат от чутото и видяното си отворих нова работа

- p100ynov
- има опит
- Обратна връзка:
Най-накрая тествах. Не с Дует Ритон, естествено 
Просто записах един диск 2 пъти и разпробих единия.
Чух разлика, даже съм склонен да се съглася донякъде с нейното описание, изказано от Руди, с малката подробност, че за мен промяната не е положителна. По-скоро бих описал звученето на пробития диск като "изцъклено".
Супер, няма да си пробивам колекцията, че голямо пробиване щеше да падне

Просто записах един диск 2 пъти и разпробих единия.
Чух разлика, даже съм склонен да се съглася донякъде с нейното описание, изказано от Руди, с малката подробност, че за мен промяната не е положителна. По-скоро бих описал звученето на пробития диск като "изцъклено".
Супер, няма да си пробивам колекцията, че голямо пробиване щеше да падне

you're nobody without a naim
- Veselin Krachunov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Ако "изцъклено" означава "с изкарани всички детайли, включително и най-дребните; с добра фокусировка и позициониране на инструментите по сцената" и е обратното на "замазано", това означава, че ще си струва да си разпробиеш колекцията.p100ynov написа:...По-скоро бих описал звученето на пробития диск като "изцъклено".
Единственият път към Истинското познание е личния опит.
Най-ценното нещо, което можеш да направиш за някого, е да му подариш преживяване.
Мечтай, все едно ще живееш вечно.
Живей, все едно ще умреш днес...
Най-ценното нещо, което можеш да направиш за някого, е да му подариш преживяване.
Мечтай, все едно ще живееш вечно.
Живей, все едно ще умреш днес...
- p100ynov
- има опит
- Обратна връзка:
Опитите продължават...
Въпреки, че първият диск, който пробих е сборен, т.е. има различни изпълнители в различни стилове музика, като при първия опит сравнявах 4-5 различни композиции, реших да направя още един опит - копирах и разпробих много познат диск за мен, ама до болка познат, та и непредубеден слушател си намерих - сестра ми.
Без да и обяснявам изобщо за какво става дума, тя хареса звученето на пробития диск, а аз пак на непробития. Може би е въпрос на вкус, на навик... знам ли...
Детайл?
Аз си го обяснявам така:
Четерима викат, тримата на едно ниво, а четвъртия по-тихо. Четвъртия спира да вика - чуваме другите трима по-ясно. Доближаваме ли се до истината, запушвайки устата на четвъртия или не?!
Да поясня - нямам нищо против да бъда оборен технически аргументирано. Пък и слухово - на 100 им харесва, на мен не, значи съм глух
Засега обаче продължавам да се радвам, че няма нужда да търся... Дупчо ли беше, Копчо ли
Въпреки, че първият диск, който пробих е сборен, т.е. има различни изпълнители в различни стилове музика, като при първия опит сравнявах 4-5 различни композиции, реших да направя още един опит - копирах и разпробих много познат диск за мен, ама до болка познат, та и непредубеден слушател си намерих - сестра ми.
Без да и обяснявам изобщо за какво става дума, тя хареса звученето на пробития диск, а аз пак на непробития. Може би е въпрос на вкус, на навик... знам ли...
Детайл?
Аз си го обяснявам така:
Четерима викат, тримата на едно ниво, а четвъртия по-тихо. Четвъртия спира да вика - чуваме другите трима по-ясно. Доближаваме ли се до истината, запушвайки устата на четвъртия или не?!
Да поясня - нямам нищо против да бъда оборен технически аргументирано. Пък и слухово - на 100 им харесва, на мен не, значи съм глух

Засега обаче продължавам да се радвам, че няма нужда да търся... Дупчо ли беше, Копчо ли

- VALMIG21
- има известен опит
- Обратна връзка:
Ще ти запиша 10 еднакви диска.Ще пробия единия.Пускам ти подред 10те.Ако познаеш кой номер е пробития ти давам 1000лв.А стига си се излагал-0898735435 Вальо
инж.Валери Павлов
гр.Пловдив
0898735435
гр.Пловдив
0898735435
- p100ynov
- има опит
- Обратна връзка:
Вместо да си залагате парите, можете да споделите опит. Направихте ли тест, чухте ли разлика?
И защо точно на мен предлагате пари и тест, като преди мен 10 човека се прехласват по резултата?!
И защо точно на мен предлагате пари и тест, като преди мен 10 човека се прехласват по резултата?!
-
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
Тихо, че ще те анатемосат...p100ynov написа:...И защо точно на мен предлагате пари и тест, като преди мен 10 човека се прехласват по резултата?!
- VALMIG21
- има известен опит
- Обратна връзка:
"10 човека се прехласват по резултата?!"
Не си единствен шаран,верно е.
Не си единствен шаран,верно е.
инж.Валери Павлов
гр.Пловдив
0898735435
гр.Пловдив
0898735435