Ново звучене с X-Fi Elite Pro

Съобщение
Автор
Аватар
Demiurg
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#31 Мнение от Demiurg »

roumen68 написа:Последвах съвета ви и си послушах малко със слушалки без корекции. Честно казано - звучи ми малко необичайно като не е разкрасено. Но щом ще ставам хайфист - няма как :)
Слушалките ми са SONY MDR-CD480. Знам че не са висок клас, но бяха най-доброто в Техномаркет. Остава вие да кажете дали с тях може да се получи някаква свястна звукова картина от Hi-Fi гледна точка.
Първо свикни с естествения звук на нещата. С тия корекции си си изградил доста фалшива представа как звучат инструментите... Иди на някой концерт, послушай жива музика. Така и не уточни каква музика слушаш...
първо нямам луузлес музики. Същото ли ще е ако конвертирам МP3 във WMA лузлес?
НЕ ! МРЗ-то веднъж е осакатено откъм звуци, и да го обърнеш в WAV, и на CD да го опечеш - същото МРЗ си е. Намери си (Арена, Дата) Flac или MonkeyAudio музики. За кодеци към тях - Гугъла.
Второ: не знам колко бита ми е CD плеъра, но се сещам, че от картата ще имам за слушалките преобразуване от 24 бита в аналогов сигнал. Така ще е и при CD плеъра, но няма да е от 24 бита. Това няма ли да даде вече някакви разлики?
16 бита е по стандарт. На картата 24-те бита са за маркетинга - откъде ще ги извади, като СД-тата се записват на 16 бита ???
D.Kolev, приятелю недей така, животът си е хубаво нещо :)
Наистина, както казах - с новата карта усещам намалени потребности от корекции, но имам малко поизкривена от предни пипвания музика, така че сигурно пак ще правя за да върна нещата в по-нормален вид.
А иначе софтуера към картата предлага много варианти за корекции, така че EQ не ми трябва :)
Като си я съсипал веднъж с корекции музиката, същите корекции с обратна посока няма да върнат оригинала, щото ще е двойно омазан от МРЗ-формата. Просто си намери музиките наново. Ясно е че няма да стане отведнъж, ама така ще имаш повече време да се радваш на всеки нов диск. Намираш си един диск (купуваш или записваш), слушаш го няколко дена, откриваш нови звуци, нови мелодии, непознати неща.... След време - друг диск и т.н.
С тия мрз-та и с тоя интернет умря една част от музиката. Сега теглиш на кило, преслушваш отгоре-отгоре и забравяш че си го слушал, щото вече си изтеглил нови неща. Къде отиде наслаждаването на новия диск ???

Ако имаше някъде платени курсове за Hi-Fi обучение и култура - веднага щях да се запиша. С демонстрации на саунда на различни High End системи, разликите, приликите, плюсове, минуси - все такива полезни неща.... :)
Курсовете са безплатни - ходене на гости у подходящи хора. Като имаш път към Сф, все някой ще организира едно слушане.

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#32 Мнение от Simonov »

"Курсове" има записани с много високо качество в The Ultimate Demonstration Disc - Chesky Records' Guide to Critical Listening
Има го на тракера. Надявам се да разбираш английски език. Там са обяснени доста неща.
За начина по който свирят колоните. Ами какво да кажа? За мен е по важно да възпройзвеждат реалистична звукова картина, отколкото да ми изкарват абсолютно целия честотем обхват със високо ниво.
Както обичам да казвам:
Ако чичкото със саксофона е бил по средата при орогиналното изпълнение, препочитам да го чувам пак по средата и в къщи ;)

Поздрави :)

п.п. Мисля че една част от темата се отклони доста и трябва да се оформи в друга. Заформя се интересна дискусия.
Изображение

roumen68

#33 Мнение от roumen68 »

Започвам да се чудя, дали със същият хъс с който вие се опитвате да изкарате максимално естествен и реалистичен звук - аз пък да се опитвам да подчертавам всички звуци от записа - един вид да се знае че ги има, да се чуват добре. Например послушах малко джаз без корекции (нали джаза бил за аудиофилите - затова :) ) Но така например едва доловимо се чуваха чинелите. Това може да е проблем от ниско качество на конкретното MP3, по вина на моята техника или чисто и просто такъв е бил замисъла - приглушено да се чуват. Е, не се стърпях и дадох + на treble докато не зазвучаха ясно :)
Иначе след известно слушане без корекции - забелязах, че дълго може да се слуша така, без някакво дразнене, даже и музика, която не е мой тип. С корекциите звучи по "красиво" но не мога да слушам наведнъж повече от 20-30 минути.

Какво слушам - поп музика от 80-те. Но не изтърканите хитове, които и котките вече ги мразят и дето ги въртят по ретро станциите, а отдавна забравени парчета, които са били хитове примерно за 2-3 седмици и после добре забравени. Такива песни доста трудно се откриват, колекцията си я събирам вече 4- та година. Не мислите ли, че на такава музика и отива леко да бъде разкрасена, да добие "дискотечно" звучене? И тази музика даже малко повече ми харесва ако я слущам на дека, защото така по добре се връща атмосферата на 80-те. Сега се замислям, че може би тъкмо и затова съм избрал Вегите, защото имат дискотечен звук.
Ето пример за обработена от мен музика, за която с новата карта без корекции се чуват леко пресилено басите и високите
http://rapidshare.com/files/9502905/Dis ... n.wma.html

Къде е този тракър, че не мога да го намеря?
Да, темата почна да избива в друга посока, дайте идея каква нова тема да се отвори.

С поздрави! :)

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#34 Мнение от Simonov »

ТУК е тракерът на bgaudio. Това са торенти само с качествена музика в качествен формат.
Едва ли само джазът е за аудиофили ;) Със същата наслада можеш да слушаш поп, рок или електронна музика. Просто целта на системата е да разкрие целият запис пред тебе ;)
Съветвам те да потърсиш начин да чуеш една добра система и тогава всичко ще ти се изясни ;)

Поздрави :)
Изображение

D.Kolev

#35 Мнение от D.Kolev »

òðàêåðà:
http://www.bgaudio.org/modules.php?name ... pic&t=4235

òèïè÷íî çà äîáðàòà ñèñòåìà å ÷å íå òè òîâàðè ñëóõà äîðè äà ÿ ñëóøàø öÿë äåí íà ìíîãî ñèëíè íèâà.

çà âúïðîñíàòà ïîï ìóçèêà å õàðàêòåðåí ïî-ñèëíèÿ ìèäáàñ. ïðèìåðíî îò 60õç íàäîëó íÿìà íèùî â çàïèñà. îòãîðå å ñúùàòà ðàáîòà.

íÿìàì îðèãèíàëà íà ïåñåíòà êîÿòî ñè ïóñíàë è íå ìîãà äà ñðÿâíÿ ,íî ñè ëè÷è ÷å èìà íåùî ñòðàííî ñúñ ñöåíàòà , à íà ñëóøàëêèòå óøèòå ìè íåùî ïî÷íàõà äà ãëúõíàò.

Aseas_Roa

#36 Мнение от Aseas_Roa »

И аз съм от тези дето обичаме нещо да ни лумка здраво и високите да режат ушите... въпрос на вкус.
Действително обаче и аз се дразня от малко повече натруфена музика. Но се дразня и ако ми ги няма ниските или високите.
Обаче си мисля... ако се заслушаме в естествените звуци навсякъде около нас, то те нямат нищо общо с това което излиза от колоните. Първо, няма толкова наблъскани басове. В една песен има какви ли не ниски, докато реално навън такива звуци рядко се чуват. Освен ако не сме в някоя издухана таратайка от преди 15 години и бучи та се къса, но тя е творение на техниката, така че не се брои. Също и високите - не се досещам къде можем да чуем режещи високи, пясъчни или както там ги описват. Не че съм се заслушвал много в музика наживо, но мисля че и там разликата е огромна. Освен това реалната динамика на звуците е огромна. Могат да се чуят шепот на листа и палене на самолет без това да предизвика кривене някъде.
А техниката си е техника, и до колко са развити нещата, звука който може да изкара една уредба не може да се сравнява с естествения, далечни са. Особено по динамика. И музикантите се съобразяват с това. Когато правят песните си, когато ги мастерират, те гледат да получат резултат който ще се слуша добре и на портативно радио, и на скъпа уредба. Разликата между малкото радио и голямата уредба е огромна, но все пак песента на изпълнителя трябва да покрие и двете. И за тази цел вкарват дооста компресия с която ограничават звука по сила отгоре. Така че реален звук едва ли предлагат широко разпространените песни. Днешната музика още при правенето си е неестествена. Какво друго ни остава освен да я слушаме както ни харесва - напомпана с басове и високи или не.
Мога да си представя следния сценарии - искаме да извадим тих и силен звук от едни колони. Тихия нека да е рязане на хартия с ножица, а силния - удряне с чук по тежка наковалня. За да се възпроизведе чука, трябва да сме усилили системата до толкова. При същото усилване трябва да чуем и рязането на хартия със същото звуково налягане, каквото би било на естествено. Трудно изпълнимо ми се вижда, но да кажем че се изпълнява. Въпроса е има ли такъв сценарии в музиката? В коя съвременна песен можем да чуем и много тихи, и много силни звуци? По-скоро ако в една песен има удряне с чук и рязане с ножица, и ако сложа усилването на половината, итогава ще чуя и двата звука. Вярно, единия леко по-тихичко, но все пак ще се чуе, защото такава е била идеята когато тази песен е проектирана за.. онова портативно и противно радио.
Tази карта, нали все пак сме в тема за звукова карта, и аз съм й навит и мисля да си взема. В момента съм със съвсем обикновен боклук, който и дори да няма никаква музика си вкарва доста шум - -53db при всичко на mute. Това го гледам на Sound Forge. Интересно ми е, някой който вече я има, може ли да сподели как изглежда X-Fi по отношение на нивото на шума - изцяло mute, включено Line In, включен Mic...?

Sasho Tashov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#37 Мнение от Sasho Tashov »

roumen68 написа:...... Е, не се стърпях и дадох + на treble докато не зазвучаха ясно :) .....
Ако имаш възможност да чуеш същата музика на някой от усилвателите в галерията (или подобни на тях) с читав източник ще видиш колко безпредметно ще ти се стори слагането на копче за "+ на treble " :wink:

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#38 Мнение от Ivan Rachev »

Aseas_Roa написа:...?
... хващай Румбата и ми елате на гости :wink: 0889626590 :wink:
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

roumen68

#39 Мнение от roumen68 »

Ivan Rachev написа:
Aseas_Roa написа:...?
... хващай Румбата и ми елате на гости :wink: 0889626590 :wink:
С удоволствие Иван, благодаря ти за поканата, ще ми бъдe интересно да чуя истинско Hi-Fi звучене :)
Ще ти се обадя ако имам път към Сф да го съгласуваме.

Относно + на treble: в казармата трябваше да стреляме с РПГ-7 по двойки - стрелящ и зареждащ. Особено когато си зареждащ - излитащият снаряд е на една линия с главата ти. Ужасен грохот, сякаш челюстта ти се е откачила от гърмежа, притъмнява ти. Няколко дни след това чуваш само звънци буквално! Та от тогава явно получих леко увреждане на слуха, така че съм забелязъл че високи на нива, които останалите вече ги дразнят - за мен са си съвсем добре. Явно и затова не мога без врътката treble.

Добре, хайде кажете ми пример за марки и модели усилватели и колони, при които няма нужда от корекции на звука. И от какъв порядък са цените им.

Aseas_Roa, ако се колебаеш за тази карта - препоръчвам ти я. По рано след като съм изтеглил някоя песен - трябваше да си я обработя за да ми зазвучи както ми харесва. С X-Fi Elite Pro даже MP3 с по 128 Kbps изтеглени от някое FTP - звучат много прилично и свежо и не ми и минава през акъла да ги майсторя отново със Sound Forge!

Aseas_Roa

#40 Мнение от Aseas_Roa »

Айде да не е X-Fi Elite Pro, че струва сума ти пари за не знам и аз какво, но Xtreme Music си взех. Пускам я през един Marantz от началото на 70-тте и колони Jamo от 350 лв... или в момента на слушалки Philips от 19 лв :roll:
Абе дрънка ми една стара сръбска песен на Весна (от 87-ма), и то нали знаете.. тогава друго освен касетки не е имало, така че самия запис е така да се изкажа 'умрел отсекъде'. Да ама ми звучи в ушите доста добре, не ме дразни. X-Fi нали има разни там ефекти, та съм си пуснал да има някакъв Amphitheater EAX ефект, оказа се че съм пуснал и CMSS-3D-то, както и кристалайзера. В интерес на истината не предполагах, че точно тая мп3-ка е с ужасен запис, докато не изключих EAX и остана само CMSS, който така меша каналите, че от загубения звук се получава някаква размазаност от звуци - бъркат се фазите на честотите от двата канала и вие едно такова... Как и да е, накрая сравних как върви тая песен на старата ми карта - Avance 4000 и X-Fi. Образно казано на аванса музиката е като бабичка - има си там нещо, ма не можеш да го харесаш. Високите са ми някакви замазани и неясни, и като цяло звука е някак по-плосък, без живот.
Сега не мога да кажа как звучи друга карта на Creative или M-Audio, или пък онзи USB DAC от същия раздел в сравнение с X-Fi, но в сравнение с евтинките или дънни платки звучи доста по-добре.
А Иван да не се усмихва ехидно :D Някой ден може и успешни хорни да си направя, но засега - X-Fi. Всяко нещо с времето си.

Riptor

#41 Мнение от Riptor »

Aseas_Roa написа:Айде да не е X-Fi Elite Pro, че струва сума ти пари за не знам и аз какво, но Xtreme Music си взех. Пускам я през един Marantz от началото на 70-тте и колони Jamo от 350 лв... или в момента на слушалки Philips от 19 лв :roll:
Абе дрънка ми една стара сръбска песен на Весна (от 87-ма), и то нали знаете.. тогава друго освен касетки не е имало, така че самия запис е така да се изкажа 'умрел отсекъде'. Да ама ми звучи в ушите доста добре, не ме дразни. X-Fi нали има разни там ефекти, та съм си пуснал да има някакъв Amphitheater EAX ефект, оказа се че съм пуснал и CMSS-3D-то, както и кристалайзера. В интерес на истината не предполагах, че точно тая мп3-ка е с ужасен запис, докато не изключих EAX и остана само CMSS, който така меша каналите, че от загубения звук се получава някаква размазаност от звуци - бъркат се фазите на честотите от двата канала и вие едно такова... Как и да е, накрая сравних как върви тая песен на старата ми карта - Avance 4000 и X-Fi. Образно казано на аванса музиката е като бабичка - има си там нещо, ма не можеш да го харесаш. Високите са ми някакви замазани и неясни, и като цяло звука е някак по-плосък, без живот.
Сега не мога да кажа как звучи друга карта на Creative или M-Audio, или пък онзи USB DAC от същия раздел в сравнение с X-Fi, но в сравнение с евтинките или дънни платки звучи доста по-добре.
А Иван да не се усмихва ехидно :D Някой ден може и успешни хорни да си направя, но засега - X-Fi. Всяко нещо с времето си.
Само не разбрах каква е целта на поста...

Защо сравняваш звукоизточник (X-Fi) с тонколони (хорни)!?!?

Aseas_Roa

#42 Мнение от Aseas_Roa »

Значи аз си слушам каквато музика ми харесва. Сори Стефане, не ме кефи джаз, кефи ме сръбска музика. Особено обичам старите парчета от края на 80-тте и 90-тте. Тогава е имало касети, не дискове. А аз нямам машина на времето с която да се върна назад и да подшушна на Phillips да измислят по-рано диска, щото сега да си слушам без загуба на качество. Това е положението.
Riptor, ти щом задаваш тия въпроси, аз ще ти кажа че поста просто не е за теб. Взел съм си ей такава карта, написал съм моите лични впечатления за нея, и те са насочени изключително за любопитните "как ли свири те туй чудо?". Такава е и целта на цялата тема май май? Аз поне съм я минал веднъж-два пъти.

Riptor

#43 Мнение от Riptor »

Aseas_Roa написа:Значи аз си слушам каквато музика ми харесва. Сори Стефане, не ме кефи джаз, кефи ме сръбска музика. Особено обичам старите парчета от края на 80-тте и 90-тте. Тогава е имало касети, не дискове. А аз нямам машина на времето с която да се върна назад и да подшушна на Phillips да измислят по-рано диска, щото сега да си слушам без загуба на качество. Това е положението.
Riptor, ти щом задаваш тия въпроси, аз ще ти кажа че поста просто не е за теб. Взел съм си ей такава карта, написал съм моите лични впечатления за нея, и те са насочени изключително за любопитните "как ли свири те туй чудо?". Такава е и целта на цялата тема май май? Аз поне съм я минал веднъж-два пъти.
След като си изградил впечатления от X-Fi, би ли споделил дали тази карта свири по-добре в стерео режим БЕЗ каквито и да било софтуерни "подобрения" от по-старите модели на Creative?

Aseas_Roa

#44 Мнение от Aseas_Roa »

По-стар модел на Creative (Live 5.1) съм имал преди години, и за месец. Тогава не съм изграждал впечатления, защото така или иначе свирех с една уредба на която колоните й са пълна скръб..
Сега имам звукова карта на дъното, една външна Avance 4000, и още една C-Media 5.1. Всички тия са горе долу от един калъп. Затова и в сравнение с тях мога да кажа, че X-Fi ми свири по-добре. Без значение със или без подправките. Аз като подобрител не смятам съраунд ефектите, а кристалайзера не прави нещо огромно (всъщност и аз не знам какво трябва да прави, от него се усилва леко като цяло звука, не играе само на високите както предполагах 8O )
Убеден съм, че качеството на всяка звукова карта е изцяло в ръцете на производителите. Те могат да я направят колкото си искат качествена или лоша. Така и правят. Не че производството на евтините модели е по-евтино. Умишлено се правят едните да свирят "колкото да има какво". Предполагам затова и онзи USB DAC който сами си правите във форума свири "по-различно" от една обикновена звукова карта. А самия чип е десетина лв...
Не мога да сравня X-Fi с друга на Creative, съжалявам, но все пак както вече стана ясно, свири осезаемо по-добре от най-евтините.
Ето и още едно сравнение - от X-Fi не излиза никакъв забележим шум (с изклчение на микрофона). Пак бях на слушалки когато усетих че на обикновената карта си й чувам собствения шум, докато ако съм на X-Fi - то дали съм със или без слушалки е все тая.. Помислих си че това може би е ефект, нещо като Noise Gate на шума, така че когато не се използва, звуковата карта да е запушена, но и когато свири някоя песен, в тихите моменти се усеща все пак разлика.

Аватар
Krassy
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

Digital out - S/PDIF

#45 Мнение от Krassy »

Здравейте...
Имам същата карта, X-Fi за нотбук, обаче не знам как да активирам цифровите функции на картата и откъде да взема съответния оптичен жак, понеже на дъното на стерео жак-а дето е за аналогов изход е светодиода за оптиката 8)
Колкото повече, толкова повече ...

Публикувай отговор

Обратно към “Цифрово аудио”