Interes za Digital Audio
CDM
CDM12.1 struwa 30-40 kinta, dokolkoto si spomnqm. Dobra mehanika e , no e mnogo dale4 ot wyrha na sladoleda kato CDPRO2. Poslednata se slaga w CD pleyri ot 5000EUR nagore
Ta moje da q smenim tazi CDM12.1. Bi trqbwalo da 4ete CDR bez prob.

AD DAC chips

- Kiril Kirilov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
I/V
Проблем ли ще бъде I/V конвертора да се проектира на платка, лежаща на 2-рия етаж, свързан с иглен конектор и с малки дистанционни втулки, точно над токовите изходи на ЦАП-а? Така може да се проектират 2-3 варианта от нея? Дискретен и с ОУ с токово входове... Само за Ламби няма да стане такава платка... но за този вариант нямам идея...
И един въпрос. Аудиомен, захранването как е? На мен ми се ще да е с каскадни умножители на капацитет... Виждал съм троен такъв в един проект и мисля, че е от най-важните фактори за стабилна и безшумна работа...
И един въпрос. Аудиомен, захранването как е? На мен ми се ще да е с каскадни умножители на капацитет... Виждал съм троен такъв в един проект и мисля, че е от най-важните фактори за стабилна и безшумна работа...
Re: I/V
kirilov написа:Проблем ли ще бъде I/V конвертора да се проектира на платка, лежаща на 2-рия етаж, свързан с иглен конектор и с малки дистанционни втулки, точно над токовите изходи на ЦАП-а? Така може да се проектират 2-3 варианта от нея? Дискретен и с ОУ с токово входове... Само за Ламби няма да стане такава платка... но за този вариант нямам идея...

Значи със Змея сме замислили "флексибилно" захранване с различни възможности като схемотехника. При всички положения ще има двойно регулиране, дори и за аналоговата част. За цифровата имам едни нови идеи за ултранискошумящи регулатори, но те са с повече чаркове.
Владимир, естествено, че ще има отделни секции Цифрова/Аналогова

Кирилов, етажната конструкция има някои предимства, но аз мисля и за цифровите смущения, които ще вкара в близките аналогови части. Освен това и мястото става много недостатъчно /във височина/ Може би е по-добре да е нещо подобно, но платките да не са една над друга, а една до друга. Така остава само височината на конекторите... Ако се намерят едни тарикатски конектори ще стане съвсем по европейски

- Kiril Kirilov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Power Supply
Ето на този проект ме впечатли захранването и си мисля, че трябва да го направим нещо подобно. Него имах предвид.
http://members.brabant.chello.nl/~m.hei ... /suplv.pdf
А тук е целият проект:
http://members.brabant.chello.nl/~m.hei ... dactop.htm
http://members.brabant.chello.nl/~m.hei ... /suplv.pdf
А тук е целият проект:
http://members.brabant.chello.nl/~m.hei ... dactop.htm
DAC
Kirilov,
towa e proekta na Guido Tent i priqteli, mislq. Toj mi e dobre poznat. Zahranwaneto mu ne e ne6to osobeno, wypreki 4e e nisko6umq6to. Estestweno towa, koeto si gledal, e wid pre-regulator i filtyr; to4no taka 6te prawim i nie
QUAD: Radwam se, 4e spodelq6 mnenieto si. Oba4e 6te trqbwa da te razo4arowam sys slednoto
-za da ima smisyl nqkakyw proekt, toj trqbwa da e principno po-dobyr ot standartnite CD players. Ako 6te se hwyrlqt pari i usiliq, nqma smisyl da se prawi ne6to dyrweno. Az ne sym priwyrvenik na krajnostite, no nqma da si gubq wremeto s proekt, koito ne nadminawa edin obiknowen CDplayer do 1000 kinta. Prosto ne wivdam smisyl w towa. Ako ti iska6 ne6to po-bjudjetno, po-dobre si naprawi UPGrade na twoq pleyr. Towa e naj-ewtino i efikasno!
-Izwini me, no se symnqwam da uspee6 da nameri6 AD1852, AD1853, AD 1955, AD1862, PCM... w magazin, kydeto prodawat naj-mnogo TL072. Taka 4e o4ewidno taka ili ina4e 6te trqbwa da pory4wa6 i da se razhovda6 do Sofiq, ili da poweri6 ddrugimu tezi dejnosti. TL072 ne e dobyr OPAMP, minimumyt e NE5532/34 kato cena/ka4estwo. Nqma smisyl ot edin wisokoklasen proekt, skypi DAC i t.n. da zawyr6wat s OPAMP po 0.4BGN na drebno. OPA2134 e samo 4,5BGN, i se gubi na fona na ostanalite razhodi. Predpolagam ne misli6 da se prawi DAC s tranzistori, CMOS klju4owe i obiknowena logika? Wypreki 4e e wyzmojno na teoriq.
-Ako iska6 da nau4i6 ne6to w tazi oblast, 6te ti pomagam s kakwoto moga. www.diyaudio.com e dobyr izto4nik na info. Moga da ti dam i razni malki nepretenciozni 4ip4eta za da se probwa6 da sglobi6 ne6to. Nqma da osatne6 o4arowan ot zwuka oba4e
-Drug wariant e da izwadi6 DAC ot nqkoj star nerabote6t CDplayer
Pozdrawi
towa e proekta na Guido Tent i priqteli, mislq. Toj mi e dobre poznat. Zahranwaneto mu ne e ne6to osobeno, wypreki 4e e nisko6umq6to. Estestweno towa, koeto si gledal, e wid pre-regulator i filtyr; to4no taka 6te prawim i nie

QUAD: Radwam se, 4e spodelq6 mnenieto si. Oba4e 6te trqbwa da te razo4arowam sys slednoto
-za da ima smisyl nqkakyw proekt, toj trqbwa da e principno po-dobyr ot standartnite CD players. Ako 6te se hwyrlqt pari i usiliq, nqma smisyl da se prawi ne6to dyrweno. Az ne sym priwyrvenik na krajnostite, no nqma da si gubq wremeto s proekt, koito ne nadminawa edin obiknowen CDplayer do 1000 kinta. Prosto ne wivdam smisyl w towa. Ako ti iska6 ne6to po-bjudjetno, po-dobre si naprawi UPGrade na twoq pleyr. Towa e naj-ewtino i efikasno!
-Izwini me, no se symnqwam da uspee6 da nameri6 AD1852, AD1853, AD 1955, AD1862, PCM... w magazin, kydeto prodawat naj-mnogo TL072. Taka 4e o4ewidno taka ili ina4e 6te trqbwa da pory4wa6 i da se razhovda6 do Sofiq, ili da poweri6 ddrugimu tezi dejnosti. TL072 ne e dobyr OPAMP, minimumyt e NE5532/34 kato cena/ka4estwo. Nqma smisyl ot edin wisokoklasen proekt, skypi DAC i t.n. da zawyr6wat s OPAMP po 0.4BGN na drebno. OPA2134 e samo 4,5BGN, i se gubi na fona na ostanalite razhodi. Predpolagam ne misli6 da se prawi DAC s tranzistori, CMOS klju4owe i obiknowena logika? Wypreki 4e e wyzmojno na teoriq.
-Ako iska6 da nau4i6 ne6to w tazi oblast, 6te ti pomagam s kakwoto moga. www.diyaudio.com e dobyr izto4nik na info. Moga da ti dam i razni malki nepretenciozni 4ip4eta za da se probwa6 da sglobi6 ne6to. Nqma da osatne6 o4arowan ot zwuka oba4e

-Drug wariant e da izwadi6 DAC ot nqkoj star nerabote6t CDplayer
Pozdrawi
- Kiril Kirilov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Цената
Все пак исля, че говорим за цена от порядъка на 500 лв. (без цената на интелектуалните усилия и личния труд на всеки от ентусиастите), което е по-малко от цената на един нов ЦД-плейър... (последно гледах някакви ямахи, денони и хармън кардъни от порядъка 700-800 в техномаркет). Ако при това получим свестен конвертор 24/192 (което като цифри е върха на сладоледа) мисля, че освен че няма да бъде скъпо, ще бъде и повод за гордост... Личното ми предпочитание за степента на интегрираност е отделен ЦАП ...
Относно например компромисен вариант за кутията, всеки може сам да поеме по този път, да скове нещо подръчно, но аз изказах аргументи, че това няма да спести лично време, а напротив... Все пак не можем да обхванем с един проект всички възможни варианти и той сам по себе си да е цяла продуктова гама... Важното е разбира се към каква цел ще се споразумеем да поемем всички. Аз лично мисля, че трябва да се обмисли въпросът, как да се финансира процесът по разработката, за да получим краен резултат и след това да можем да започнем например производството на няколко ЦАП-а едновременно, защото така ще е най-евтино и няма да се правят компромиси...
Относно например компромисен вариант за кутията, всеки може сам да поеме по този път, да скове нещо подръчно, но аз изказах аргументи, че това няма да спести лично време, а напротив... Все пак не можем да обхванем с един проект всички възможни варианти и той сам по себе си да е цяла продуктова гама... Важното е разбира се към каква цел ще се споразумеем да поемем всички. Аз лично мисля, че трябва да се обмисли въпросът, как да се финансира процесът по разработката, за да получим краен резултат и след това да можем да започнем например производството на няколко ЦАП-а едновременно, защото така ще е най-евтино и няма да се правят компромиси...
Последно промяна от Kiril Kirilov на Нед Авг 29, 2004 10:19 am, променено общо 1 път.
Ей сега проверих малко цени на сайта на Analog Devices...
Та АD1852 там е около 8 долара, демек към 16 тук, т.е. към 28-30лв.
АD1853 е 9 долара, демек излиза пак там някъде...
АD1896 е около $12,5 -> $25 -> към 40 кинта....
Та за ЦАП-а - кой от двата, горе-долу на една цена са?
Калояне, какво ще кажеш? Има ли смисъл да се сменя 1852-ката с 53-ка?
Та АD1852 там е около 8 долара, демек към 16 тук, т.е. към 28-30лв.
АD1853 е 9 долара, демек излиза пак там някъде...
АD1896 е около $12,5 -> $25 -> към 40 кинта....
Та за ЦАП-а - кой от двата, горе-долу на една цена са?
Калояне, какво ще кажеш? Има ли смисъл да се сменя 1852-ката с 53-ка?
ЦАП
Абе брато, кога си станал бе ???
1852 и 1853 са с напрежителен и токов изход съответно, т.е. разликата идва не от цената на чипа, а от чарковете след него
Странно, мислех че цените са по-ниски... може да са ги актуализирали послучай ниския долар
По -сигурно е да проверим К1 какво ще каже по въпроса. Тази седмица ще гледам да намина натам.
Значи лично аз съм за по-сложния 1853 и 1955 вариант. По-простия вече съм го "изял" . Но за ЦС8415 + АД1896 може да се направи и втори вариант на платката за АД1892 сам, имат го на около $12 в К1, освен ако и то не е поскъпнало .....
Всъщност аз така или иначе ще си направя платка за 1853 и 1955, пък 1852 може да остане общовойсковата
Трябва да има и база за сравнение
Поздрави

1852 и 1853 са с напрежителен и токов изход съответно, т.е. разликата идва не от цената на чипа, а от чарковете след него

Странно, мислех че цените са по-ниски... може да са ги актуализирали послучай ниския долар

Значи лично аз съм за по-сложния 1853 и 1955 вариант. По-простия вече съм го "изял" . Но за ЦС8415 + АД1896 може да се направи и втори вариант на платката за АД1892 сам, имат го на около $12 в К1, освен ако и то не е поскъпнало .....
Всъщност аз така или иначе ще си направя платка за 1853 и 1955, пък 1852 може да остане общовойсковата

Поздрави