Дискретен дак

Съобщение
Автор
Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от velinski »

аз също съм любопитен как ще свирне, обичам дискретните неща :)

можеш да си поръчаш хубави резистори на Dale RN/CMF от Newark през Farnell/Комет

скъпи са, но се едни от най-добрите метален филм резистори
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Аватар
Rusin Atanasov
има опит
има опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от Rusin Atanasov »

Брее, Лозев супер си доста добре изглежда явно доста си ровил из нета :D

Tisho
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: Дискретен дак

#4 Мнение от Tisho »

lozef написа:http://www.ueno.no-ip.org/~tube-audio/DAC/discrete_dac/ Ако някой има резистори 1к и 2 к с точност 0,1 да свирне ,ще го налепя само заради тръпката да го чуя :D
Как успя да прочетеш текста? :lol:
Определено няма да е по добре от чип правен за ЦАП.
Мисля че ще се чува шум породен от "щракането" на изходните транзистори на буферите.
Още повече че на ТТЛ-ките преходните процеси при превключване не са от най читавите.... :wink:

Ако вместо TTL логика се ползва CPLD може и да се постигне някъкъв по добър резултат. Поне изходните транзистори са от един кристал и може да се разчита на еднакви параметри. 72 макросела мисля че ще стигнат.

Tisho
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Tisho »

lozef написа:He знам за другите но за мен удоволствието е в самото **правене** Удоволетворението е преходно ,защото винаги има нещо за подобряване и добре че е така :D Ако сте сигурни ,че има по добри ключове кажете.След като заработи ,ще споделя впечатления :D
Слагай HCT чипове.

Tisho
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Tisho »

lozef написа:А F стават ли :?:
Да.
Само да не са обикновенни тоест без буква между 74 и останалите цифри. Че са биполярна технология.

Аватар
Fenkiller
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#9 Мнение от Fenkiller »

Имай предвид че точните резистори няма да ти помогнат много понеже не може да гарантираш напрежението в изходите на ИС.Наистина използвай CMOS схеми изходните ключове са почти рейл ту рейл!
Иначе и аз мисля за подобен дак но с каскадно свързани 12 битови паралелни дакове R2R(така няма да се налага да търся резистори).
Засега преговарям с нашия програмист да направи чист оверсемплинг на поне 200-300 KHz и да ми апроксимира нови точки между стойностите от I2S за да вдигна разрядността максимално!
Очаквам отзиви за горното!
:wink:
Kill with power! DIY ! DIY ! DIY !

Аватар
Fenkiller
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#11 Мнение от Fenkiller »

lozef написа:Това с чистия оверсамплинк ме заинтригува :idea: Как ще ги апроксимира без да ползва цифрова филтрация :?: В твоя проект има много хляб,информирай ме за резултати.Успех :D
Говоря за линейна апроксимация между всеки две точки!!! Като гледам всички други използват полиноми което не всеки път гарантира мястото на точката(доста е дълго за обяснение но предполагам че ще разбереш) и затова има цифрови филтри които звучат и такива които не!Точно заради полиномите са филтри а не интерполатори.Това спестява пари на производителя понеже е за общо приложение.
Досега съм видял само един руснак да го направи като хората (с програмируема матрица!).Аз съм се ориентирал към Xilinx(програмируеми цифрови матрици) понеже се намира под ръка развойна среда и програматор.Това бие DSP по производителност и най важното разполага с няколко независими клока което е важно.
Благодаря за сайта който си постнал - много е добър! Забеляза ли VAW файловете за побитова проверка на даковете, тези пичове са супер!
Като имам резултати ще ги постна но съм от хората които не говорят предварително.
А че в идеята има хляб това е несъмнено!
Kill with power! DIY ! DIY ! DIY !

peko
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

offtopic

#13 Мнение от peko »

OFFTOPIC
Лозеф ти си просто една съкровищница! 8O Не знам как ги намираш тези нещица но си цар! Всеки твой пост ме респектира и кефи.
(Без другите джедаи да се засягат :D :D :D )

Публикувай отговор

Обратно към “Цифрово аудио”