Дайте ми съвет....

Съобщение
Автор
mdimitrov

Дайте ми съвет....

#1 Мнение от mdimitrov »

Здравейте на всички...
Искам да си изградя система за домашно кино, но имам следния проблем. Стаята, в която искам да го изпълня е доста голяма ( 11mx6m+ ). Избрал съм си кът, където да я поставя ( с размери 4x6 приблезително), но акустиката в стаята е доста зле. Пода ми е паркет и плочки, смятам да сложа килими, но главно под меката мебел и трапезарната маса. Стените са на шпакловка и боя.
Та след това описанието, въпроса ми е има ли смисъл да изграждам системата с акустични колони ( ако да, какви да бъдат?) или да мина към друг вариант(примерно BOSE Lyfestyle - http://www.bose.com/controller?event=VI ... _dvd_index или нещо друго ако няма смисъл да хвярлям толкова пари).
Моля, дайте ми съвети...предварително благодаря за всеки един такъв!

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Ivo_Hristev »

Здравей,
Щом помещението ти е с лоша акустика, всяка колона поставена в такива условия няма да покаже потенциала си. Страхувам се че с килими няма да постигнеш задоволителни резултати. Още повече за ниските честоти килимите и завесите "не играят". Относно Босе-то: тази система използва отражения от стените, за да създава "пространствен" звук. Имайки предвид че твоите стени са много отразяващи, според мен ще се получи голяма боза от фази, отражения и какво ли още не, но не и вярно и приятно звучене. Слушал съм такава система в подобна обстановка и трябва да кажа че хич не съм очарован от звученето.
Ако не искаш да третираш акустично помещението, то според мен трябва да ползваш системи от типа "open baffle", където участието на стаята е сведено до минимум. За средни и високи честоти дори и с такава система пак ще имаш проблеми, а и въпросните системи са от доста висок ценови клас.
За мен истинският вариант е акустична обработка на помещението за слушане. може да използваш поглъщащи цилиндри, като с тях преградиш част от помещението, но нямам представа дали е възможно в твоя случай. Ако имаш възможност ( и мерак ) за подобни действия - качи един чертеж или скица на помещението, за да продължим разговора на по-светло :-)
Казаното по-горе далеч не е всичко, но се надявам да е отправна точка за конструктивна дискусия.
Поздрави

mdimitrov

#3 Мнение от mdimitrov »

Благодаря ти за бързата реакция по темата:))
http://free.bol.bg/mddimitrov/ - тук съм поместил картинка-чертеж на помещението...

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от Ivo_Hristev »

мдаа
Проблемите ти с толкова "къдраво" помещение ще са сериозни.
Едната ти страна е почти изцяло заета от прозорци, което ще рече че е изцяло отразяваща. Най-добре ще е ако можеш точно срещу нея ( по дължина на червената линия на чертежа ) да създадеш силно поглъщаща преграда. Например чрез силно поглъщащи цилиндри, каквито се използват при домащното кино. Последното е само една идея, която може да се доразвие от някой дисайнер и да се получи нещо хем интересно на вид, хем практично ( от гледна точка подобряването на акустиката ).
Предната стена не е успоредна на задната, което е добре. При необходимост може да се третират и двете допълнително с поглъщащи или дифузиращи ( разсейващи ) пана.
Таванът го направи наклонен. Не е нужно да се навеждаш в ниският му край. :-) За него можеш да използваш акустичните окачени тавани, които се предлагат широко в БГ.
Това са най-общо нахвърляни идеи, така че ако все още си рещен да действаш в тази насока мисля че ще са ти от полза.

Поздрави и успех.

mdimitrov

#5 Мнение от mdimitrov »

Май щеше да е хубаво да спомена, че точно приключих с ремонта на апартамента...но въпреки, че няма да мога да изпълня всички тези препоръки, ти Благодаря:)

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Ivo_Hristev »

Това променя нещата :-)

За съжаление остават само паната като възможно (частично) решение. Разбира се и бас трапове.......

mdimitrov

#7 Мнение от mdimitrov »

Ще ми дадеш ли повече инфо за паната и бас траповете? Къде да прочета повече за тях? Къде мога да ги намеря?

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Ivo_Hristev »

Здравей,
извинявам се за закъснелият отговор, но тези дни нямах много време. Или по-точно казана хич нямах време . :lol: Та относно паната проблемите са няколко.
В БГ не знам някой да внася регулярно подобни пана. Ако някой от колегите знае - моля да пише поне името на фирмата. Много чужди фирми продават, но за целта ще трябва да се направи внос. другият вариант са направи си сам пана. За тях информация по нета има много. Запознай се в основни линии с тях, а нататък ще помагаме.
И в двата случая обаче трябва да знаеш какво ти трябва, а именно дифузори или поглъттели. В даден момент може да се окаже че ти трябват по малко и от двете. Така че според мен първо трябва да се изясно същността на проблема и след това да се хвърляш на покупката. Това изясняване става с мерене, слушане а от един момент нататък и с двете едновременно.
Поздрави, и да не се отажеш ;-)

Публикувай отговор

Обратно към “Домашно кино”