Въпрос за взаимодействие на тонколони и субуфер

Съобщение
Автор
Аватар
parvans
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

Въпрос за взаимодействие на тонколони и субуфер

#1 Мнение от parvans »

Здравейте,
пиша ви с молба за компетентно становище относно следния въпрос:притежавам колони, които по документи възпроизвеждат в честотен диапазон 30 Hz до 24kHz. Препоръчаха ми за тази конфигурация субуфер Velodyne CHT-R - 8''. По характеристика той започва от 34Hz. Въпросът ми е има ли смисъл да купувам въобще суб-а или тотално нещо ми се губи теорията - в смисъл тези херци на колоната въобще не са херците на суба.
До сега съм ви писал няколко пъти и винаги сте били прецизни и обективни в отговорите си, поради което ви питам отново. Благодаря предварително.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Добър въпрос!
Накратко: ако характеристиките на колоните ти са посочените, не им е нужен никакъв събуфър. Бас под 32 Hz е дълбок и завладяващ и за жалост се среща твърде рядко.
Трябва да правим разлика между събуфър за домашно кино и такъв за разширяване честотния обхват на аудиосистемата.
Първият е с честотна лента, съсредоточена основно в диапазона 50-250 Hz и служи за звукови ефекти.
Вторият е за колони, на които не достига нискочестотен обхват.
Недоразуменията идват от това, че много хора отъждествяват домашното кино с музикалната система...

Аватар
parvans
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#3 Мнение от parvans »

Благодаря за бързия отговор!
Наистина за слушане в стерео режим не се чувства никаква необходимост от субуфер.
По скоро въпроса е за гледане на кино - нали субчестотите са кодирани и "пуснати" в отделна звукова пътека и евентуалната липса на такова озвучително тяло би се почувствала в общия фон.
От отговора на Rutcho разбрах, че това не е проблем - при положение, че чрез ресивера ще пусна тази пътека във фронтовете.

Още веднъж БЛАГОДАРЯ!

AVman

#4 Мнение от AVman »

За аудио система е така, може и да не разширяват честотния дизапозон на предните, но не и за кино.
Слушал съм доста конфигурации, включително и такива с пренасочен LFE към предните. Не е толкова добре колкото ако имаш и събуфер. Така че моята препоръка е да използваш съба. И още нещо, при яките екшън филми ниските са адски много и колкото повече стъпака имаш, ще имаш и по-голям резерв от мощност на ресивъра и няма да го товариш. Още повече че басите от центъра и съраундите също ще са в събуфера при правилна настройка.

Аватар
Anakin
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от Anakin »

Повечето рецийвъри работят по добре в ДТС и Долби, на 5.1 4.1 и тн. това .1 изключва честоти под 100хз на колоните а пуска примерно на моя съм направил на киното под 100 да са на съба,а той е с FFEC A+B и съм доста доволен :D.

Аватар
parvans
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#7 Мнение от parvans »

Благодарение на вашите мнения реших и взех от приятел суб за проба.
Наистина има много вярно в думите ви - особено в режим кино. Наличието на субуфер даде много в мига в който го включих.
Наистина е добре /бих казал ЗАДЪЛЖИТЕЛНО/ човек да се посъветва със специалисти.

Въпросът ми "дали" като че ли отпадна, сега остана "какъв да е" - този Velodyne е доста скъп - трудно бих се решил да го купя, ако нямам предварителна информация поне за фирмата или качествата му. Аз изчетох доста от рекламните сайтове, както и от сайтовете на техния производител и вносител, но ще ви бъда благодарен ако го познавате в "практиката" да споделите вашите мнения или опит. За мен той има значение.
Ако ли пък "не", каква да бъде неговата алтернатива.
Благодаря ви предварително!

Аватар
Bobby
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от Bobby »

Незнам на каква цена ти продават суббуфера.Аз съм с такъв 10" и ако не се лъжа беше около 500 лв.Честно казано не е нещо впечетляващо,но за тази цена като готов продукт не е лошо и лично аз бих ти го препоръчал.Не са много алтернативите за такива пари.

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#9 Мнение от Nanko Rusev »

Реши колко пари отделяш и провери дали тук някой няма да ти направи нещо 8) ще е доста по-добре от това от магазина за същите пари :roll:

Аватар
Anakin
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от Anakin »

500лв. ми намирисват на пиърлис,материал за кутия и FFEC стигаха май.За 10'' или 8'' почти съм сигурен че стигат.

Аватар
parvans
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#11 Мнение от parvans »

Предлагат го официалните вносители за 700 лв.
На същата цена има и един 10" wharfedale, но не съм го слушал. Говоря за нови продукти.
Сега само се оглеждам, защото се охарчих по фронтове, център и ресивер, но мисля, че цена от 600-700 лв е максимума за моите възможности.
Благодаря ви за мненията и съветите! Поздрави!

Аватар
Bobby
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#12 Мнение от Bobby »

За цена от 600-700лв. подобре помоли някой да ти направи нещо свестно.Бъди сигурен,че ще е по-добре от всичко купешко на такава цена.

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от Ivo_Hristev »

Viva la DIY!!!

Публикувай отговор

Обратно към “Домашно кино”