cickata написа:За тези пари някой от хората тук може да ти направи къде къде по добър суб уфер

За това съм съгласен, но има ли кой да се занимава с мене за тоя мизерен бюджет

.
А между другото - както казах в началото на темата имам един DIY събуфер направен по следната схема
...начертах я доста приблизително, защото не съм мерил реално размерите - само на око. Кутията е доста здрава и тежка направена е от 20мм (или малко повече) MDF. Както ми обясни човека който ми го прави - системата му е пуш/пул, и както той каза - вади най-мекия и приятен бас. Не зная до каква степен е пресмятал обемите на кутията, но ми показа някакви сметки за резонансната честота, при която всичко си беше на мястото. Какво мислите за тази конструкция - става ли за нещо ? Имам я у нас но от нея ползвам само усилвателя - направен по схема QUAD 405 и мощност около 100W.
В началото ми се струваше добре, но след това забелязах че при малко по-голямо усилване се чува нещо като фучене, но не точно...
Чудих се откъде идва, гледах кутията отвсякъде, докато накрая не отворих говорителите.... за голямо мое съжаление се оказа че човека ми е сложил някакви китайски дървета (бяхме говорили да сложи български) и то с чашка в средата - широколентови говорители ли се водят...та въпросното свистене съм 90% сигурен че идваше от там... Два пъти преди това бях ходил при него защото тия говорители късаха проводниците към мембраните - явно поради големия ход.
Като видях накрая какви боклуци ми е сложил вътре - се ядосах извадих трафа и усилвателя отвътре и си сглобих мой събуфер с подобна конструкция но с два (пак китайски) говорителя само че 12'' (от някакви Telstar, колони си). Получи се нещо огромно, несметнато и не добре звучащо....затова съм тръгнал да си купувам суб. Но ако някой ме светне - тая кутия (тя е най-хубавото от стария суб) дали мога да и сложа други говорители и да се получи нещо задоволително...Зная че това е малко тралала

въпрос, но мога да намеря точната схема и да дам точни размери, след което по получените обеми да се стигне до някакви подходящи 20см говорители. Макар че това малко ми прилича на "имам кола търся си подходящ двигател". Друг е въпроса че тая кутя, жена ми ама хич не харесва - приличала и на ковчег

защото преди я слагах легнала под телевизора. Но права спестява място.