Как да си цифрофизираме виниловия звук

Съобщение
Автор
Аватар
vdsvicky
чете и пита
чете и пита

Как да си цифрофизираме виниловия звук

#1 Мнение от vdsvicky »

Бих искал да споделя с всички вас как можем да прехвърлим уникалния винилов звук на CD . На първо време ни трябва грамофон с отлична доза (моята доза е Panasonic EPC 2900 , грамофон Pioneer PL-516X). След това Ви трябва усилвател през който да премине сигнала от грамофона към вашето записващо устроиство (при мен е компютър с незнайна карта) . Програмата за запис от компютъра е Total Audio Pro . Понеже все още не я познавам добре програмата -записвам талибански , т.е. всяка песен я записвам една по една и я описвам . Лесно е и не откривам топлата вода , но се чувствам някакси щастлив че успях да "запазя" записите на моята любима музика. Но все пак звукът от грамофонна плоча е незаменим за мен. В момента търся начин да качя записите направени от мен за да ги чуете и Вие , но нещо не мога да ги кача в Замундата. Ако някой знае друг начин - нека сподели.
Не са важни ватовете - Важна е музиката.

Аватар
begemot1
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

Re: Как да си цифрофизираме виниловия звук

#2 Мнение от begemot1 »

http://www.bgaudio.org/forums/viewtopic ... 43&t=16796" onclick="window.open(this.href);return false;
Ако човек не върви напред, то той не стои на едно място, а се връща назад! - Хенри Форд.

Аватар
vdsvicky
чете и пита
чете и пита

#3 Мнение от vdsvicky »

Леле колко е трудно , качването е пет века и съм на път да се откажа :roll: :oops: между другото , Румка как качи музика като има само за видео и снимки ???? . Наистина качването под видео е кошмар. Няма начин да го кача сега. Ще търся други пътища ! Бих казал че е ми е невъзможно да кача !!! М.... ка му . При всички положения звучи " The Best" .Ако има някой като Румен да качи диска да го чуете . Румка обади ми се : 0888548736 .
Не са важни ватовете - Важна е музиката.

Аватар
begemot1
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#4 Мнение от begemot1 »

http://pbthal.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ако човек не върви напред, то той не стои на едно място, а се връща назад! - Хенри Форд.

tris_stoev
чете
Обратна връзка:

#5 Мнение от tris_stoev »

Записвал съм LP с Sound Forge 7.0
грамофон Sony PS X50 и предусилвател Harman Kardon Citation 21
качеството е много добро когато и самата плоча има качествен запис и има възможност да се премахват
"пуканки"-може автоматично и ръчно.
Най лесно е да се запише цялата страна и след това да се "разцепи" на тракове.
Може да се използва и опция Fade In и Fade Out - съответно плавноусилване и плавно затихване за да
се елиминират някои ефекти при плоча с по лошо качество.
Има и много други ефекти, но тогава вече променяте оригинала.
Може да се уеднакви нивото при компилации.

Evgeniy
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#6 Мнение от Evgeniy »

Първо се започва от саунд картата - нямаш ли качествена такава всичко останало е без смисъл.

Аватар
yavorberov
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#7 Мнение от yavorberov »

Аз лично преди години съм експериментирал с настолна записвачка на Филипс, но кофти грамофон. Резултатът беше копие едно към едно с оригинала /това което му се подаваше като сигнал с всичките произтичащи дефекти/
Лично аз смятам, че софтуеърните преобразуватели малко от малко смачкват записа в опита си да чистят паразитни шумове, което не е от голяма полза - поне за мен. Истината е, че при всякакви корекции и намеси било то и автоматични премахвания на пукане - крайният резултат е вече различен от линейния сигнал. Аз лично нищо лошо не виждам /не чувам/ в няколко припуквания на плочата - някак си е романтично даже. А и както споменахте при кофти звукова карта, захранване и ред други РС бъгове не може да се гарантира добър резултат.
Не отричам, че и с компютър може да се постигне добро сваляне, но някак си имам доверие на хардуеърните преобразуватели и записвачки.
Small change, big difference

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от Nanko Rusev »

yavorberov написа:...
Не отричам, че и с компютър може да се постигне добро сваляне, но някак си имам доверие на хардуеърните преобразуватели и записвачки.
За какъв ценови клас машини говориш?

Аватар
yavorberov
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#9 Мнение от yavorberov »

Nanko Rusev написа:За какъв ценови клас машини говориш?
Ако става дума за настолни записвачки не знам дали все още се произвеждат, но като нови преди време цените им започваха от 350 евро и нагоре нямаше таван. Аз лично съм тествал Philips: cdr 570; 775 и 950 и трите модела бяха за мен еднакво добри само 570 с по-ниски честотни характеристики и беше придирчив към диковете - определени марки отказваше да ги пише или ги гореше. По технически данни 950 беше най-добрият вариант, но и цената си беше 750 евро ако имам възможност и ми изпадне от някъде веднага бих си я купил /на сносна цена разбира се/.
А ако говорим за компютри - Една рендваща машина по груби сметки би трябвало да излезе минимум 1000 лв без монитор и ... Всички говорят за звукова карта, но не е само тя. Трябват си и читав процесор, и рам, и захранване и не лоша видеокарта за да не товари процерора. По възможност звуковата карта /кепчъра/ и видеокартата да са с автономно захранване и още ред зависимости както и бърз и надежден хард, повъзможност два в райд. А и записвачката трябва да е висококласна, за да няма загуби при запис.

Както всички знаем всяка система работи толкова добре колкото най-слабата й част.
При записа от плоча на диск имаме ред "тапи" по пътя на прехвърлянето. При настолните записвачки има ограничения в чувствителността - то това важи и за повечето плеъри. Каквото и да правим дигитализациата в WAV формат си е един вид компресия.
Изображение
Тази таблица я давам просто като пример за ограниченията на CD-то.
А относно SACD не знам дали има тема, но моето мнение е положително.
Последно промяна от yavorberov на Пет Апр 02, 2010 8:47 pm, променено общо 1 път.

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от Nanko Rusev »

yavorberov написа:...
Тази таблица я давам просто като пример за ограниченията на CD-то.
А относно SACD не знам дали има тема, но моето мнение е положително.
CD-то, към което сам се ограничаваш.
Слушах RIP на плоча правен на проста звукова карта (M-Audio 2496 или Asus Xonar) и 24/192. На непознатата за мен система, аз разлика с винила не направих. Не виждам смисъл при цифровизирането на винил да си слагаме ограниченията на CD стандарта, като може да ползваме новите hi-res стандарти.

Относно компютърните ресурси, наистина ли трябват такива големи изисквания от към хардуер за запис на аудио с няколко мегабита за секунда?

Аватар
yavorberov
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#11 Мнение от yavorberov »

Аз не правя разлика между видео рендвнето и аудио рендването освен в обема на информация и съответно обема на рам паметта. Но в моя пример се вижда, че има аудио и аудио. Ако говорим за прослушване на настолен плеър е едно, но вече при прослушване от PC не знам как стоят нещата.
Нанко,
Много зависи на какво се прослушва записа. Забелязах че си правиш акустиката на стаята и смятам че с висококласни ОТ и лампов усилвател ще доловиш разликата.
За мен плочата е много жива докато CD-то е някак си синтетично и стерилно. Отраснал съм с плочи и много ги ценя. В момента нямам добре работещ грамофон и много съжалявам за което.

Аватар
Ivelin Braikov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Ivelin Braikov »

Аз предлагам всеки, който не чува разлика между винил и CD гордо сам да напусне този форум.
What would you attempt to do if you know you could not fail?

Аватар
Marian Lozev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от Marian Lozev »

Âaaaaaaaaaaaaaa, ако продължава така ще си дам, мастер кик бан;)
Open: http://uslugi.rent.bg/zabavlenie-zavede ... enec-3662/" onclick="window.open(this.href);return false;
Някои хора си мият чиниите преди формите на живот, развили се върху тях, да открият колелото.
Работно време 07:00/00:00 0885 255 233 Skype: qno_zloo

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от Kiril Kirilov »

Беров и Русев, браво!
Вие спечелихте (Нанко за пореден път) приз за оригиналоност с лекцията за ограниченията на CD формата спрямо superaudiocd формата, което е изяснено преди 5 години тук в този форум и на много сравнителни прослушвания от огромен брой участници! Много ми хареса и това, че семплирането, всъщност е компресия :-D

Аватар
yavorberov
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#15 Мнение от yavorberov »

Ivelin Braikov написа:Аз предлагам всеки, който не чува разлика между винил и CD гордо сам да напусне този форум.

8) В момента, в който оглушея ще го направя обезателно.
Kiril Kirilov написа:Много ми хареса и това, че семплирането, всъщност е компресия :-D
Кой го е казал това и аз да се посмея?
Kiril Kirilov написа: ограниченията на CD формата спрямо superaudiocd формата, което е изяснено преди 5 години тук в този форум
Никой не е сравнявал CD със SACD -просто табличката е такава не намерих за CD и винил.
А относно това за SACD, дайте линк - на мен ще ми е интересно, до какви изводи сте стигнали. С търсачката на форума не можах да го открия.

Публикувай отговор

Обратно към “Винил”