Как почиствате плочите си?

Съобщение
Автор
Аватар
Ivan Dimov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

Как почиствате плочите си?

#1 Мнение от Ivan Dimov »

Понеже в интернет има десетки варианти както за готови разтвори, така и за такива, които спокойно могат да се приготвят в домашни условия, бих искал да споделим личния си опит. Т.е. кое работи, кое работи добре, кое не :)

Аз лично имам много скромен опит, но си спомням преди години баща ми ги миеше редовно със сапун, плакнеше ги с дестилирана вода, после ги закачаше на един ел. мотор (беше си направил специално захващане за да не ги нарани) и ги въртеше няколко минути докато водата "изхвърчи".
Накрая мажеше по-захабените с глицерин, а в последствие след 90-та година ги пръскаше със спрей за мебели :roll:

Това е в условията соц-дефицита. Предполагам има далеч по-добри начини :wink: Интересното в случая е че скоро отделих 1 час да разгледам част от плочите му, да кажем че съм видял към 200, и всички изглеждаха непокътнати 8O

Това ме наведе на мисълта, че този първобитен начин е бил дота ефикасен, имайки в предвид, че много от плочите са от 50-те, 60-те...

konopa

#2 Мнение от konopa »

С въглеродна четка има ги в ebay 8)

Аватар
Simon
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

Re: Как почиствате плочите си?

#3 Мнение от Simon »

Ivan Dimov написа:... а в последствие след 90-та година ги пръскаше със спрей за мебели :roll: ...
Може да изглеждат добре, но (според вида на спрея за мебели) най-вероятно микродинамиката е ... "позагладена" :(
(за да не кажа по-силна дума).

Десетилирана вода с най-много 5% изопропанол ( в краен случай чист спирт), върши прекрасна работа.
Иначе от купешките - коя да е течност от фирмените - VPI, Clearaudio ...

Аватар
Ivan Dimov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от Ivan Dimov »

Да, спомних си, че и баща ми слагаше и някакви капки от нещо като спирт и се разрових из нета за изопропанол. В комбинация с дестилираната вода е най-лесната рецепта, която намерих. Продава ли се свободно, примерно в аптеките :roll: ?

Аватар
Simon
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от Simon »

Продава се в магазин за лабораторна стъклария/консумативи.

Публикувай отговор

Обратно към “Винил”